Солодке варення з айви порадує вишуканими ароматами літа, неповторним приємним смаком. Щедро обдарує натуральними вітамінами, мінералами, вбереже від хвороб, смачно урізноманітить щоденне меню.
З різних популярних рекомендацій виберемо найнадійніші, смачні та корисні рецепти приготування айви для поліпшення здоров’я на зиму, де вона практично не втрачає своїх лікарських і поживних властивостей.
Приготуємо лікувальне варення
Для заготівлі на зиму вибрати тільки дуже стиглі фрукти, без плямочок, гнилі, подряпин, інших ушкоджень шкірки. Кісточки вийняти і викинути, а кожурку залишити, саме вона надає будь-якому виробу з айви неповторний прекрасний аромат і пікантний смак. Крім того, в ній безліч особливо цінних компонентів, що захищають організм від шлунково-кишкових запалень, недокрів’я, сердечної недостатності, атеросклерозу, онкології.
Бурштинове прозоре варення з айви часточками
- На 3 кг айви 4,5 кг цукру і склянка води.
- Фрукти помити, вийняти серцевину, порізати на тонкі пластинки, збризнути їх соком 1 лимона, щоб не темніли, пересипати пошарово цукром.
- Залишити під кришкою на 2 години, щоб часточки просочилися, пустили сік.
- Влити в них закипілу воду, поставити посудину на повільний вогонь, відварити 5 – 7 хвилин, вимкнути через півгодини.
- Повторити процедуру 3 рази.
- Гаряче готове варення розподілити по стерильних банках, укупорить щільними кришками, перевернути їх кришками донизу.
Цілюще варення з айви з горіхами фундук, кедровими, волоськими
- Айви – 2 кг (без насінних коробочок), цукру 3 кг, склянка води, подрібнені горішки – 1 чайна чашка.
- Зварити сироп з цукру, води, опустити в нього плоди, натерті через велику терку, проварити 5 хвилин, вимішуючи і видаляючи пінки.
- Настоювати 2 години.
- Всипати в посудину з масою горішки, знову покип’ятити 10 хвилин.
- Витримати під кришкою ще 3 години.
- Прогріти на повільному вогні, підняти варення до верху посудини.
- Вимкнути, скласти в чисті баночки, закрутити, перевернути їх на запечатані кришки.
Запашне “сире” варення з айви і лимона
- Айви – 2 кг, лимон 2 шт., цукор 3,5 кг
- Через подрібнювач м’ясорубки (терки) з великими круглими отворами пропустити лимон із цедрою, айву з шкіркою.
- Пошарово пересипати цукром, добре вимісити масу, помістити в стерилізовані парою банки до висоти плічок.
- Загорнути шийки захололого посуду харчовим пергаментом, затягнути його гумкою.
- Зберігання такого варення можливе тільки в холодильнику, льосі.
Швидке густе джем – варення з айви в мультиварці
- Часточки айви – 2 кг, цукру – 2 кг, вода – 1 склянка.
- Пересипати пошарово фруктові пластинки цукром, збризнути лимонною натуральною кислотою, настояти під кришкою всю ніч.
- Викласти солодку масу в каструльку мультиварки, встановити режим “тушкування” на 30 хвилин. Остудити.
- Перевірити м’якість часточок, якщо недостатньо, тушкувати ще 5 – 10 хвилин.
- Розподілити для зберігання по стерилізованих банках, запечатати щільними кришками.
Айва, маринована скибочками, для закусок і соусів
Інгредієнти:
- 3 кг часточок айви
- 1,5 л. води
- 300 грам цукру
- 2 ч. ложки есенції оцту
- 1,5 ч. л. солі, гвоздики 12 штук
- кориці на кінчику ложки
- перець горошок 10 шт.
- Фруктові скибочки 3-5 хвилин тримають в окропі.
- Злити розчин у каструльку, зробити з нього маринад, закип’ятити спеції, цукор, сіль, оцет.
- Розкласти не щільно фрукти в банки по висоті плічок, влити розчин маринування, накрити тугими кришками, поставити догори дном.
- Закутати теплим шарфом.
- Через 1 добу прибрати для зберігання в прохолодне місце.
З айви можна зробити масу інших делікатесів : джем, повидло, зефір, вино. Лікувальні настої на горілці. Законсервувати фрукти в натуральному виді для додавання до соусу, перших, других страв. Приготувати різноманітні святкові закуски, які будуть прикрашати найвишуканіше застілля.
Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам’янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів – відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.