Дієта при підвищеній кислотності шлунку

Зі шкільного курсу біології нам відомо, що в нашому шлунку є деяка кількість найсильнішої кислоти, що має назву “соляна”. Вона потрібна нам для розщеплювання з’їденої їжі, і підготовки її до довгої подорожі по кишківнику. Кількість цієї кислоти в ідеалі повинна складати 0,5% від загального складу шлункового соку. Але сучасна людина не бажає спокійно жити, задовольняючись звичайними сірими буднями свого шлунку. Йому обов’язково потрібно внести в нудну чергу днів біль, печію, тяжкість в шлунку, відрижку, замки та інше, що відбувається при збільшенні кількості сірчаної кислоти в шлунку. Тільки отримавши увесь набір хворобливих відчуттів, людина замислюється про дієту при підвищеній кислотності шлунку. Усі перераховані симптоми з легкістю досягаються при регулярному споживанні жирних, гострих, копчених продуктів і солодкої газованої води.

Дієта при підвищеній кислотності шлунку

Якщо раптом ви помітили у себе подібні ознаки проблем травлення, є привід замислитися над походом в поліклініку до фахівця з ШКТ. Є вірогідність, що кислотно-лужний баланс у вашому шлунку порушений, і кількість соляної кислоти в нім збільшилася. Її основне завдання – переварювати, і вона переварює, тільки вже власний шлунок. Після таких нападів з її боку може утворитися гастрит, і навіть виразка. Тому ваша реакція має бути негайною. Не варто чекати милостей від власного організму, і мріяти, що саме як-небудь пройде. Записуйтеся на прийом до лікаря, і сідаєте на дієту для підвищеної кислотності шлунку.

Принципи харчування при підвищеній кислотності

Дієта — це обов’язковий, а в деяких випадках і основний принцип лікування, який полягає в тому, щоб знизити рівень вироблення шлункового соку. З цим завданням дуже непогано може впоратися цілий ряд продуктів, який пацієнтові треба визубрити напам’ять, і пам’ятати усе життя, зрозуміло, якщо не хочеться переживати усі хворобливі відчуття наново.

До заборонених продуктів відносять усе смажене, копчене, сире, гостре, деякі овочі, що мають у своєму складі клітковину, заборонені будь-які спеції, і взагалі найкорисніше для організму харчуватися навіть без солі. Такі жорсткі обмеження потрібні в періоди загострень, коли необхідно строго дотримуватися дієти при підвищеній кислотності шлунку. Проте тим людям, у яких проблеми зі шлунком мають хронічний характер, бажано дотримуватися цієї дієти усе життя. Це стосується тих, у кого є бажання зберегти й поліпшити якість свого життя.

Понизити вироблення шлункового соку, і як наслідок, благодійно вплинути на перебіг хвороби, можуть такі продукти: вівсяна, перлова, рисова, гречана і манна каші, різноманітні овочеві супи на нежирному бульйоні, суфле з ніжних сортів м’яса і риби, омлет (якщо він приготований на пару), зварені некруто яйця, черствий хліб, сир. Їду, яку ви маєте намір з’їсти за день, треба дробити на декілька частин. Так шлунку легше справлятиметься зі своєю роботою. Температура готових страв не має бути вища 60 градусів.

Під час лікування відмовтеся від приймання алкогольної продукції, так ви можете спровокувати підвищення рівня кислоти, тим самим забезпечити спазми в шлунку. Згідно з рекомендаціями по харчуванню при підвищеній кислотності шлунку, намагайтеся уникати смаженої їжі, а краще все готувати на пару. Приготована таким чином їжа, добре засвоюється організмом, і не викликає негативної реакції з боку шлунку.

Нижче представлена схема дієти при підвищеній кислотності шлунку, дотримуючись якої, ви зможете досить швидко позбавитися від цієї хвороби.

Зразковий раціон дієти при підвищеній кислотності шлунку

День перший

  • На перший сніданок можна відварити на воді трохи гречаної каші, і вживати її не додаючи олію. Гречку можна запити неміцним чаєм.
  • На другий сніданок можна побалувати себе одним яйцем, звареним некруто.
  • Цілком ситний обід складається з першого, другого блюда і компоту з сухофруктів. На перше подається овочевий легкий супчик, на друге – парові котлетки з вареною картоплею. Олію не додавати.
  • Вечеря складається з локшини (подається також без олії) з рибними битками, і зеленій чай.
  • Якщо зовсім не під силу, перед сном можна дозволити собі випити склянку молока.

День другий

  • На перший сніданок, наслідуючи кращі англійські традиції, подається вівсяна каша і слабо заварений чай.
  • На другий сніданок слід з’їсти трохи овочевих млинців приготованих на пару.
  • Обід порадує супчиком на воді, тюфтелькою з локшиною і печеними яблуками.
  • На вечерю можна приготувати вареники. Але, зрозуміло, міру потрібно знати у всьому, тому з кількістю не перестарайтеся. Чай допоможе угамувати спрагу.
  • На ніч дозволяється випити склянку молока з прісним печивом.

День третій

  • Перший сніданок. Омлет і шматочок хліба з пшеничного борошна, допоможуть підтримати сили організму і не зроблять подразливої дії на шлунок.
  • Другий сніданок. Натріть на терці одну моркву і ціле яблуко – і смачно і корисно.
  • Обід. На першу страву можна приготувати молочний суп, на другу з’їсти трохи відвареної курки, кисіль доповнить денну їду.
  • На вечерю зробіть овочеву запіканку. Разом з неміцним чаєм вона зробить позитивну дію на стінки шлунку, і подарує масу вітамінів і мікроелементів будівельним клітинам нашого організму.
  • Склянка молока перед сном дасть відчуття ситості й комфорту в шлунку. Обов’язково пийте молоко, “сидячи” на дієті при підвищеній кислотності шлунку.

День четвертий

  • Перший сніданок. Будь-яка молочна каша – відмінний вибір для початку дня. До того ж в середині тижня можна дозволити собі чашку кави правда, з молоком.
  • Другий сніданок. Один бутерброд з олією і сиром можна запити чаєм.
  • Обід. В середині дня обов’язково потрібно з’їсти рідкий рисовий суп, на друге варена картопля з невеликим шматочком телятини, також відвареної. Запити їжу можна ягідним мусом.
  • Вечеря. У кінці дня та ж варена картопля, що була в обід, і варена риба. Можна випити трохи сподіваюся.
  • Молоко добре справляється з підвищеною кислотністю шлунку, тому склянка молока перед тим, як лягти до ліжка, буде дуже до речі.

День п’ятий

  • Перший сніданок. Зустрічайте новий ранок молочною кашею з чаєм.
  • Другий сніданок. Перекусити впродовж дня можна галетним печивом. Будь-яке желе дозволить урізноманітнити смакові відчуття.
  • Обід. До п’ятого дня можна зварити собі суп на курячому бульйоні, а варену курку разом з рисом з’їсти як другу страву. Запити можна компотом з сухофруктів.
  • Вечеря. Парові котлетки з локшиною і чай підкріплять організм після трудового дня.
  • Не забувайте випивати склянку молока перед сном.

День шостий

  • Перший сніданок. Гречана каша та омлет, з’їдені з ранку, дозволять бути бадьорою і веселою до самого обіду. Запити сніданок можна чаєм.
  • Другий сніданок. Уранішня їжа повинно вистачити надовго, тому, коли настає момент другого сніданку, можна обмежитися склянкою киселю.
  • Обід. Легкий овочевий супчик і тюфтельки з вареною картоплею на гарнір в середині дня дадуть організму необхідну кількість енергії, і чудово вгамують голод. Запити можна компотом.
  • Вечеря. Увечері бажано не перевантажувати шлунок їжею. Можна дозволити собі зовсім трохи парних битків з пюре з картоплі, і чай.
  • Знову перед сном необхідно випити тепле молоко.

День сьомий

  • Перший сніданок. Будь-яка молочна каша, печінковий паштет і чай. Ситний сніданок не дасть вам зголодніти в перші ж робочі години.
  • Другий сніданок. У проміжку між сніданком і обідом підтримати нормальну роботу шлунку допоможе склянка киселю.
  • Обід. Обідньої пори необхідною є супи. Сьогодні можна приготувати овочевий суп-пюре. А на десерт піднімуть настрій печені яблука.
  • Вечеря. Невелика порція овочевого рагу з м’ясом і компот з сухофруктів не занадто навантажать шлунок увечері, і подарують почуття ситості.
  • Тепле молоко перед сном допоможе швидше заснути.

Таким має бути харчування при підвищеній кислотності шлунку. Зрозуміло, причину, по якій виникло таке неприємне захворювання, може визначити тільки лікар. Але якщо хворобу не запускати, і відразу ж сісти на дієту для зниження кислотності шлунку, застосовувати народні засоби лікування гастриту з підвищеною кислотністю, можна уникнути призначення хімічних лікарських засобів, позбавивши тим самим свою печінку від додаткового навантаження.