Про такий корисний овоч, як гарбуз знають практично усі. З нього варять каші, готують супи і безліч інших дуже смачних страв. Гарбуз дуже часто зустрічається в рецептах дитячої кухні. Пов’язано це з великим змістом в гарбузі речовин, що захищають несформований дитячий імунітет, і запобігаючи тим самим судинним захворювання.
Звичайно, щоб отримати усі поживні елементи, що знаходяться в гарбузі, їдять його переважно в сирому вигляді. Проте гризти гарбуз просто так не кожен стане. Кращим варіантом вживання необробленого температурою гарбуза може стати гарбузовий сік. Тим більше, що його можна змішати з іншими соками для поліпшення смаку. Про користь і шкоду гарбузового соку і хотілося б поговорити. Все-таки, це – беззастережна користь, чи є якісь “не можна”?
Користь гарбузового соку
Про користь гарбуза і соку з нього ходять легенди. Такий напій принесе в організм величезна кількість необхідних для серця калію і кальцію, також до складу свіжого гарбузового соку входить магній і залізо.
Цей напій займає провідні позиції за змістом пектину і клітковини, необхідних для очищення кишківника. Таким чином, вживання гарбузового соку є відмінною профілактикою запорів.
З вітамінів нашому організму гарбузовий сік подарує вітаміни А, Е, С і В. Ще тут зустрічається дуже рідкісний вітамін К, який допомагає крові швидко згортатися. Сік з гарбуза дуже добре приймати при дієтичному харчуванні. Він насичує клітини організму необхідними елементами, але водночас вважається низькокалорійним продуктом.
Гарбузовий сік принесе полегшення вагітним жінкам. Він забезпечує заспокійливий ефект, і добре очищає кишківник, що допомагає боротися з нудотою.
Тим, хто регулярно вживає сік із гарбуза, не страшні сезонні захворювання. Їх імунітет міцний, як броня, через яку жодна хвороботворна бактерія не пролізе. І навіть якщо хвороба вже щосили бушує в організмі, активні речовини гарбузового соку у поєднанні з медом і лимоном дадуть відсіч будь-яким вірусам.
Попри те, що гарбузовий сік має досить солодкий смак, не усі діти люблять його в чистому вигляді. Таким малюкам можна в гарбузовий сік додавати будь-які ягоди, фруктові або овочеві соки, до яких звикла дитина. У будь-кому випадку поєднання вийде хорошим, адже гарбуз відмінно гармоніює з множиною фруктів та овочів. Користь гарбузового соку безперечна, а ось шкоди він не несе практично ніякої.
Протипоказання
Навряд чи роблячи гарбузовий сік ви думаєте про шкоду. Користь його – давно відомий факт. І це по суті правда. Проте, на жаль, вживати такий корисний напій, як гарбузовий сік не можна деякій групі людей, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту. Особливо якщо знижена кислотність шлунку. Усім іншим представникам людської раси пити сік із гарбуза рекомендовано в необмежених кількостях.
Що говорить народна медицина?
- Назавжди позбавитися від безсоння допоможе наступний настій з гарбузового соку:
у невелику каструльку потрібно вилити склянку свіжого гарбузового соку і додати туди дві столові ложки будь-якого меду. Інгредієнти добре перемішати, і на чверть години виставити на водяну лазню. Отриманий настій бажано вживати у свіжому вигляді. Не варто залишати його незайманим понад двох діб. Приймають смачні ліки перед їжею хвилин за 15 по декілька столових ложок три рази в день. - Гарбузовий сік чинить хорошу сечогінну дію, з цієї причини його варто вживати людям, що страждають набряками. Досить випивати по пів склянки соку протягом доби, щоб позбавитися від зайвої рідини в організмі.
- Існує ще один народний спосіб лікування похмілля за допомогою гарбузового соку. І він цілком може допомогти вивести за допомогою пектину з організму шкідливі речовини й токсини. Досить в склянку гарбузового соку додати подрібнені на терці солоні огірки, а до них влити трохи розсолу. Можна цей напій до свого смаку посолити, додати цукор і перець. Це зілля відмінно очистить шлунково-кишковий тракт і поверне до життя пошарпаний організм.
Але сподіваємося, що для вас цей рецепт ніскільки не актуальний
Сік з гарбуза: як отримати й зберегти
Найпростіше отримати свіжий гарбузовий сік, користуючись соковидавлювачем. Для цього гарбуз треба очистити від шкірки й насіння, а м’якуш розрізати зручними шматочками, і пропустити через вичавлюючий пристрій. Все що віджалося у збірку для соку, краще за все випивати відразу.
Гарбузовий сік можна вживати цілий рік, якщо заздалегідь потурбуватися про запаси у вигляді консервації. Процес приготування соку на зиму не занадто трудомісткий і займе небагато часу.
Покроковий рецепт приготування гарбузового соку:
Вам знадобиться трохи більше склянки цукру на кілограм гарбузового м’якуша. Також за бажанням можна додати лимон.
- Гарбуз очистити від шкірки й насіння, м’якуш нарізувати на шматочки.
- Приготувати цукровий сироп, і гарячим сиропом залити гарбузову заготівлю.
- Близько п’ятнадцяти хвилин цю суміш треба тримати на вогні, постійно помішуючи.
- Потім, за допомогою блендера, перетворюємо кашку на сік, і відправляємо на вогонь кипіти ще на десять хвилин.
- У цей момент можна в каструльку з соком видавити один лимон.
- Через десять хвилин готовий напій розливаємо по банках.
Взимку ці дорогоцінні банки з гарбузовим соком забезпечуватимуть усю сім’ю корисними речовинами. А ви убережете близьких від можливості захворіти.
Користь і шкода гарбузового соку давно відомі людям. Хоча шкоди-то особливої й немає, якщо не зловживати ним. Використовуючи правильно ці знання, ви зможете активізувати захисні функції організму і поліпшити якість свого життя.
Теги: гарбузовий сік, сік з гарбуза