Гарбузовий сік: користь і шкода

Статтю оновлено

Про такий корисний овоч, як гарбуз знають практично усі. З нього варять каші, готують супи і безліч інших дуже смачних страв. Гарбуз дуже часто зустрічається в рецептах дитячої кухні. Пов’язано це з великим змістом в гарбузі речовин, що захищають несформований дитячий імунітет, і запобігаючи тим самим судинним захворювання.

Звичайно, щоб отримати усі поживні елементи, що знаходяться в гарбузі, їдять його переважно в сирому вигляді. Проте гризти гарбуз просто так не кожен стане. Кращим варіантом вживання необробленого температурою гарбуза може стати гарбузовий сік. Тим більше, що його можна змішати з іншими соками для поліпшення смаку. Про користь і шкоду гарбузового соку і хотілося б поговорити. Все-таки, це беззастережна користь, чи є якісь “не можна”?

Гарбузовий сік: користь і шкода

Користь
Про користь гарбуза і соку з нього ходять легенди. Такий напій принесе в організм величезна кількість необхідних для серця калію і кальцію, також до складу свіжого гарбузового соку входить магній і залізо.Цей напій займає лідируючі позиції за змістом пектину і клітковини, необхідних для очищення кишечника. Таким чином, вживання гарбузового соку є відмінною профілактикою запорів.

З вітамінів нашому організму гарбузовий сік подарує вітамін А, Е, С і В. Ще тут зустрічається дуже рідкісний вітамін К, який допомагає крові швидко згортатися. Гарбузовий сік дуже добре приймати при дієтичному харчуванні. Він насичує клітини організму необхідними елементами, але в той же час вважається низькокалорійним продуктом.

Гарбузовий сік принесе полегшення вагітним жінкам. Він забезпечує заспокійливий ефект, і добре очищає кишечник, що допомагає боротися з нудотою.

Тим, хто регулярно вживає гарбузовий сік, не страшні сезонні захворювання. Їх імунітет міцний, як броня, через яку жодна хвороботворна бактерії не пролізе. І навіть якщо хвороба вже щосили бушує в організмі, активні речовини гарбузового соку у поєднанні з медом і лимоном дадуть відсіч будь-яким вірусам.

Попри те, що гарбузовий сік має досить солодкий смак, не усі діти люблять його в чистому вигляді. Таким малюкам можна в гарбузовий сік додавати будь-які ягоди, фруктові або овочеві соки, до яких звикла дитина. У будь-кому випадку поєднання вийде хорошим, адже гарбуз відмінно гармоніює з безліччю фруктів і овочів. Користь гарбузового соку безперечна, а шкоди не несе практично ніякої.

Протипоказання
Навряд чи роблячи гарбузовий сік ви думаєте про шкоду. Користь його – давно відомий факт. І це по суті правда. Проте, на жаль, вживати такий корисний напій, як гарбузовий сік не можна деякій групі людей, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту. Особливо якщо має місце знижена кислотність шлунку. Усім іншим представникам людської раси пити гарбузовий сік рекомендовано в необмежених кількостях.

Народна медицина радить

Назавжди позбавитися від безсоння допоможе наступний настій з гарбузового соку: у невелику каструльку потрібно вилити склянку свіжого гарбузового соку і додати туди дві столові ложки будь-якого меду. Інгредієнти добре перемішати, і на чверть години виставити на пару. Отриманий настій бажано вживати у свіжому вигляді. Не варто залишати його незайманим більше двох діб. Приймають смачні ліки перед їжею хвилин за 15 по декілька столових ложок три рази в день.

Гарбузовий сік чинить хорошу сечогінну дію, з цієї причини його варто вживати людям, що страждають набряками. Досить випивати по півсклянки соку протягом доби, щоб позбавитися від зайвої рідини в організмі.

Існує ще один народний спосіб лікування похмілля за допомогою гарбузового соку. І він цілком може допомогти вивести за допомогою пектину з організму шкідливі речовини і токсини. Досить в склянку гарбузового соку додати подрібнені на терці солоні огірки, а до них влити трохи розсолу. Можна цей напій за смаком посолити, додати цукор і перець. Це зілля відмінно очистить шлунково-кишковий тракт і поверне до життя пошарпаний організм.

Як отримати і зберегти

Найпростіше отримати свіжий гарбузовий сік, користуючись соковижималкою. Для цього гарбуз треба очистити від шкірки і насіння, а м’якуш розрізати зручними шматочками, і пропустити через вичавлюючий пристрій. Все що віджалося у збірку для соку, краще  випивати відразу.

Гарбузовий сік можна вживати круглий рік, якщо заздалегідь потурбуватися про запаси у вигляді консервації. Процес приготування соку на зиму не занадто трудомісткий і займе трохи часу. Вам знадобиться трохи більше склянки цукру на кілограм гарбузового м’якуша. За бажанням можна додати лимон.

Гарбуз очистити від шкірки і насіння, м’якуш нарізувати на шматочки. Приготувати цукровий сироп, і гарячим сиропом залити гарбузову заготівлю. Близько п’ятнадцяти хвилин цю суміш треба тримати на вогні, постійно помішуючи. Потім, за допомогою блендера, перетворюємо кашку на сік, і відправляємо на вогонь кипіти ще на десять хвилин. У цей момент можна в каструльку з соком видавити один лимон. Через десять хвилин готовий напій розливаємо по банках. Взимку ці дорогоцінні банки з гарбузовим соком забезпечуватимуть усю сім’ю корисними речовинами. А ви вбережете близьких від можливості захворіти.

Користь і шкода гарбузового соку давно відомі людям. Хоча шкоди-то особливої і немає, якщо не зловживати ним. Використовуючи правильно ці знання, ви зможете активізувати захисні функції організму і поліпшити якість свого життя.

Теги: гарбузовий сік, сік з гарбуза

Коментарі 4 коментарі

  • Досить цікавий та легкий рецепт. Я люблю гарбузовий сік, проте завжди вживав магазинний. Цього року спробуємо з дружиною самі заготувати, зараз саме час.

    • Доброго дня,Віктор!І який у вас вийшов сік по цьому рецепту,не густий?Скільки води у вас пішло на кожну склянку цукру?Бо я думаю,що вийде пюре,а не сік,і його пити буде важко,треба буде їсти ложкою.

  • Моя дитина дуже любить гарбузовий сік, він п’є його приблизно три місяці і у нього пожовтіли ручки і коліна, мабуть пора зробити перерив та здати кров на аналіз?

  • У мене дуже гарний рецепт гарбузового соку : 6 кг., гарбуза почищеного і вибрати середину, порізати як зручно кубиками чи пластинами покласти у велику каструлю додати 1 літру води і варити пока не розвариться, зняти з вогню збити блендером до однорідної маси, додати 1 кг цукру, 25грам лимонної кислоти, 7 літрів води і одну бутилочку апельсинової есенсії, поставити на вогонь і як закипить 20-25 хвилин і в стирилізовані банки і закатати. До нас приходять в гості наші друзі і навіть не здогадуються що це гарбузовий сік, хтось каже що це мультивітамін хтось каже що це морква з яблуком багато версій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *