Рідко зустрінеш людину, якій незнайомі неприємні відчуття печії: печіння, відрижка, пекучий жар у ділянці шлунку, ниючий біль. Чинників, що викликають дискомфорт дуже багато.
Окрім захворювань ШКТ, симптомом яких і є печія, вона може утворитися в абсолютно здорової людини, якщо вона з’їла надто багато жирного, солодкого, солоного, кислого, та просто випив, закусив, покурив.
Дуже часте явище – печія у жінки, що виношує дитя. Ще один чинник – стрес. Головним пунктом відновлення нормальної кислотності, після виключення всіх умов, що викликають дискомфортний стан, являється щадна дієта у разі печії.
Правильне харчування при печії позбавляє від ризику повторення нападів знову й знову, не дає розвинутися хвороботворним мікроорганізмам, що обожнюють кисле середовище.
Продукти, що приносять користь
Дієтологи рекомендують розділити добовий раціон на 6 порцій, їсти тільки теплу їжу, а також дотримуватися меню, приготованого з деяких продуктів :
- з м’яса відвареного нежирних видів (телятини, яловичини, кроликів, курей, індички)
- риби нежирної (вареною, тушкованою, печеною)
- супи з круп і овочів
- щодня споживати кашу з гречки, вівсянки, рису,
- гарніри з тушкованих, запечених, варених, овочів, фруктів
- хліб, випечений напередодні (учора), сухарі
- яйце в мішечок, або омлети
- свіжі сири, сир мінімального % жирності
- банан, диня, груша, кавун
- морква свіжа терта
- мед (замість цукру і цукерок)
- сік фруктовий солодкий, мінвода без газу, зелений чай.
Продукти – провокатори
Що не можна їсти при печії
Перше місце в дієті відводиться способам кулінарної обробки : їжу не потрібно смажити, коптити. Потім – не можна переїдати. Наступне – виключити паління тютюну й алкоголь. Не їжте занадто холодні страви і занадто гарячі, а також гостре, солоне, гірке, кисле.
Список продуктів, що викликають печію
- Міцні напої – кава, пакетований чай з добавками і чорний чай.
- Жирні види м’яса, риби.
- Свіжі білі хлібобулочні вироби і чорний хліб.
- Наваристі бульйони з м’яса, грибів або риби.
- Промислові напівфабрикати будь-якого виду : м’ясо, рибопродукти.
- Тваринного і синтетичного походження жири (сало теж не можна).
- Сири жирні.
- Фастфуди.
- Солодощі (особливо з високим вмістом жирів і пальмової олії).
- Цитрусові й кислі ягоди, фрукти.
- Помідори (томат-паста), щавель, шпинат, капусту, гриби, лук свіжі.
- Кисломолочні напої, майонези з магазину.
- Консервацію будь-яку, у тому числі солодка газована вода, квас.
- Гострі спеції, м’яту.
Меню “Тиждень без печії”, поради дієтолога
Наочно можна уявити собі зразкове меню харчування при печії на тиждень таким чином.
Понеділок
- Ранок: каша вівсянка з молоком, шматочок відвареної курки, по скибочці сиру і скибочкою вчорашнього батона, сік солодкий.
- Ранок 2: йогурт домашній, солодке яблуко, чай зелений, мед і сухарі.
- Обід: суп овочевий із рисом (сухарями), парова котлета, тушковане овочеве рагу, компот.
- Підвечірок: сухофрукти, бутерброд із сиром, зелений чай із медом.
- Вечеря: гречка, скибочка риби, скибочка хліба, салат – пюре морквяне, чай.
Вівторок
- Манне суфле і сир, яйце варене, хліб вчорашній, чай, мед.
- Йогурт, яблуко.
- Суп рибний із ячмінної крупи, тюфтелі з запеченою картоплею, компот.
- Банан, чай, сухарі.
- Сирники з сиром, яйце, сік.
Середа
- Каша рисова, бутерброд із олією, сиром, чай.
- Коктейль фруктовий.
- Суп з телятини, грінки, м’ясо з овочами, компот.
- Пудинг сирний, чай.
- Картопля тушкована, риба відварена, кисіль.
Четвер
- Омлет, каша кукурудзяна, чай і мед.
- Яблуко, бутерброд із сиром, сік.
- Суп курячий овочевий, курка, пюре, компот.
- Суфле сирне, сік.
- Риба тушкована з рисом, чай, салат морквяний.
П’ятниця
- Каша вівсянка, яйце, чай.
- Груші (банан).
- Гречаний гарнір, фрикадельки з телятини, компот.
- Сухарі, сік.
- Рагу овочеве, риба, кисіль.
Субота
- Рисова молочна каша, чай, сир, крекери.
- Бутерброд із сиром, мус.
- Суп курячий, курка, пюре картопляне, компот.
- Фруктовий салат.
- Сир, омлет, чай, мед.
Неділя
- Яйця, вівсянка, мед, чай.
- Овочеве суфле, кисіль.
- Котлета, рис, суп овочевий із телятини, компот.
- Банани.
- Рагу овочеве, риба відварена, чай.
Правильне харчування у разі печії – це комплекс заходів, що включають щадні для шлунку продукти, нормування порцій, виключення шкідливих чинників виникнення печії, раціональність живлення.
Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам’янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів – відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.
Теги: яка дієта якщо є ізжога, Харчування при печії