Більшість з нас ставляться до діагнозу гастрит легковажно: “А, не страшно, попив пігулок, все пройде”. Насправді гастрит – це дуже підступна хвороба, лікування передбачає обов’язкове дотримання дієти, причому для гастриту з підвищеною кислотністю до живлення дозволені й заборонені одні продукти, а якщо кислотність понижена – абсолютно інші.
Розширену консультацію про список допустимих страв під час лікування обов’язково потрібно отримати у лікаря – гастроентеролога, оскільки важливо враховувати міру і природу захворювання, а також узгодженість продуктів із ліками, щоб не ослабити дію препаратів. Однозначно при запаленні слизових оболонок шлунку не можна вживати спиртовмісні рідини й тютюн, а що можна їсти при гастриті, і що не можна, представляємо тут списками, залежно від виду запалення.
Гіперацидний гастрит: рекомендовані корисні продукти
Потрібне дробове (без частих перекушувань) повноцінне харчування, їжа не має бути дуже гарячою, або холодною. Перевагу віддавайте стравам із рідкою і м’якою консистенцією (супи протерті, кашу тільки рідку, рибу, м’ясо, курку гарненько розварити).
Що можна їсти при гастриті якщо посилено утворення кислоти :
- хлібобулочні вироби тільки підсохлі, галетне печиво, сухарі;
- фруктові пюре без вмісту грубої клітковини, груші, бажано запеченого виду, яблука, не кислі ягоди, а також напої з них;
- компоти, відвари шипшини, чай, розбавлений із молоком, спеціальна мінералка не газована;
- овочі в консистенції кашки, рагу помалу за раз: з моркви, капусти, буряка, з томату зняти шкірку;
- м’ясо (сорти нежирні) : телятина, курка, яловичина, все без шкірки та сполучної тканини;
- з олій: натуральне вершкове, можна топлене, соняшникове, оливкове;
- вершки, сир, молоко, кислоти, що обумовлюють нейтралізацію;
- омлети яєчні, яйце відварене некруто;
- риба на пару, або котлети. Вибирайте річкову з високим вмістом ненасичених жирних кислот;
- дозволені морепродукти відварені.
Якщо дозволяє лікар, чергуйте сік з 1 сирого овоча: картопля, капуста, або морква (можна суміш), вони мають антацидну (знижують кислотність середовища) дію і багаті вітамінами А, C, B, необхідними для регенерації слизової оболонки шлунку.
Що не можна при гастритах із підвищеною кислотністю
Дотримуйтеся оптимальної температури споживаних напоїв і блюд (36 – 45 град).
Які продукти ускладнюють лікування гастриту :
- тепла м’яка випічка (здоба, листкові вироби, пампушки) і свіжоспечений хліб;
- наваристі екстрактні жирні бульйони з м’яса, з грибів, рибні, розсольник, щі, борщ, окрошки на квасі;
- м’ясо жирного сорту, не проварене, копчене, солоне, риба з такими ж характеристиками;
- круп’яні страви з перловки, кукурудзи, пшона, бобові блюда;
- обмеження на кисломолочні вироби, сири гострі;
- не вживайте “круто” зварені яйця;
- овочі з щільною жорсткою волокнистою структурою і різким смаком : ріпа, редька, редиска, бруква;
- консерви;
- не можна шпинат, сиру цибулю і часник, щавель, а також гірчицю, перець, хрін;
- не вживайте ягоди, фрукти кислого смаку і з в’язкою твердою консистенцією, сухофрукти.
- не вживайте шоколад і каву, а також забудьте про смажені страви та газовані напої, вони стимулюють газоутворення, збільшують кислотність.
Що можна їсти при гастриті з пониженим утворенням кислоти
Склад страв обумовлюється здатністю підвищення утворення кислотності й дією на запалену слизову оболонку шлунку.
Продукти, дозволені до вживання під час гастриту при низькій кислотності :
- хлібобулочні вироби з тіста без здоби в підсушеному стані;
- круп’яні рідкі каші, зварені на воді або з додаванням молока 1 : 1, а також парові суфле, запіканки й пудинги;
- відварене м’ясо без жиру, жил і шкірки;
- нежирні супи, бульйони з м’яса, риби з вермішеллю, крупами, дрібно нашаткованими овочами;
- рагу, запіканки, пюре, суфле, з капусти, морквини, буряка, картоплі, кабачків;
- медовий напій, компоти на солодких ягодах, фруктах
- можна чай зі скибочкою лимона, какао з додаванням молока відвар із шипшини;
- вироби кисломолочні, сир тертий не гострий;
- виноград без шкірки, кавуни, можна груші, яблука запечені;
- омлет зі свіжого яйця, або відварите його “некруто”;
- трохи олії рослинної, а також вершкового.
Якщо вживання буде неповноцінним, розвинеться авітаміноз, а далі порушення обміну речовин (анемія, хвороби печінки, кишківника, залози підшлункової, інших органів тіла). Крім того, нестача амінокислот, жирних кислот, вуглеводів і мінералів перешкоджає швидкій регенерації пошкоджених тканин шлунку.
Що не можна їсти при гіпоацидному гастриті (низька кислотність)
При пониженій кислотності не можна їсти такі продукти:
- свіжу хлібобулочну продукцію та випічку;
- пшоно, перловку, крупи бобові;
- жирні сорти і види м’ясопродуктів, напівфабрикати промислові;
- консерви, майонези кетчупи з магазину;
- сир з приправами солоний або гострий, молоко;
- капусту червоно і білокачанну, шкідливі редька, ріпа, перець, редиска огірки, гриби;
- не вживайте жирну і просолену рибу
- не можна при загостреннях малину, апельсини, аґрус, смородину, полуницю, фрукти з жорсткою волокнистою клітковиною;
- шоколад;
- цитрусові й виноградний соки.
Готувати краще простіші страви з невеликим числом інгредієнтів, це полегшує переварювання. Не можна переїдати, а також морити себе голодом із метою схуднення. Їжу обов’язково пережовувати до повного подрібнення. Відразу після їжі треба спокійно посидіти хвилин 20.