Що може бути приємніше в зимові холодні дні, ніж баночка ароматного запашного варення з айви. Або чарочка солодкого айвового лікеру. Або, що ще корисніше, чашка терпкого гарячого чаю, настояного на сушених прозорих цукатах.
Рецепти приготування айви японською легкі у виконанні. Із золотистих і лимонних фруктів можна приготувати десятки видів заготівель, які зігріють душу, збережуть здоров’я, подарують веселий настрій, тому що вони містять багату кількість корисних речовин: природних вітамінів, мінералів, гормонів, антиоксидантів, активізуючих, тонізуючих клітини організму.
Способи отримання смачних делікатесів
Корисні властивості японської айви зберігаються в рецептах приготування практично без змін, якщо обмежити час і температурний низький режим її термообробки: робити швидкі варення, компоти, джеми – п’ятихвилинки. Сушити на повітрі під навісом.
Часточки з волоськими горіховими ядерцями
- Продукти: плоди айви 2 кг, цукру 3 кг, води 750 мл, горіхи 200 гр.
- Порізати фрукти часточками, видаливши коробочки з насінням, обшпарити окропом.
- Опустити в цукровий сироп, кип’ятити 10 хвилин, знімаючи пінку.
- Залишити під кришкою на столі для просочення на 3 години.
- Додати терті горіхи, кілька разів проварити по 5 хвилин з перервами в півгодини.
- Закрити у банки, перевернути денцями вгору до повного охолодження.
Айва японська, варення з лимоном
Продукти: 2 кг айви, лимон 150 гр., 2 гр. ваніліну (крупинки), цукор 3,5 кг, води 800 мл
- Айву покришити на дрібні кубики помістити в киплячий цукровий сироп на 5 хвилин.
- Лимонну цедру разом з м’якушем через м’ясорубку, скласти в ємність із варенням.
- Витримати без вогню 4 години.
- Прокип’ятити масу 5 хвилин, залишити на 20 хвилин.
- Повторити процедуру ще 2 рази.
- Ванілін розчиняють за останньої процедури.
- Гаряче варення розмістити у банки під кришку. Зберігати в льосі (чи холодильнику).
Медове варення з айви японської
Продукти: айва без насінних коробок 1 кг, мед 400 гр, цукор 1 кг
- Плоди протерти, пересипати в каструлю з цукровим піском, під кришкою залишити на 2 години.
- Змішати, розподілити по банках 0,5 л, на 3/4 не дістаючи до плічок.
- Поставити їх на водяній лазні в каструлю більшого об’єму для стерилізації 15 хвилин.
- Остудити до 40 градусів, залити свіжим медом, залишивши порожнім простір 2 см до верху.
- Закрити щільним вощеним папером і гумкою, зберігати в холодильнику.
Компот із японської айви з лимонною цедрою
- Часточки айви без серцевин 2 кг скласти в гарячий цукровий сироп з 750 мл води і 500 гр. цукру.
- Додати цедру 1 лимона, залишити настоюватися 30 хвилин.
- Знову кип’ятити 10 хвилин, розлити по посуду для зберігання, щільно запечатати кришками.
Повітряний рожевий зефір
Продукти 4 айва, 1 білок яйця, 600гр цукрового піску, 3/4 склянки води, 20 гр. желатину. Пудра цукрова для обсипання.
- уварити пюре з плодів,
- пропустити крізь сито,
- додати цукор, замочений желатин, збити продукти,
- ще трохи проварюють,
- знову збивають масу з яєчним білком, формують пишні кульки,
- підсушують 15 хвилин у духовці або на столі.
Ніжне смачне желе
Продукти: 700 мл води, 1,5 кг очищених фруктів, 600 гр. цукру.
- варять фрукти в солодкій воді до м’якості
- акуратно змішують і збивають із набряклим теплим желатином
- розкладають по формах, остуджують.
Міцний лікер зі спирту і японської айви
Продукти: 2 л. спирту, часточок плодів без кісточок 2 кг, цукру 2 кг
- Фрукти змішати з цукром, чекати до повного розчинення, зрідка струшувати.
- Злити в інший посуд сироп, зберігати в холодильнику.
- Залити часточки спиртом, витримати напій тиждень.
- Додати сироп, прибрати до холодильника для отримання прозорого лікеру.
- Якщо залишки айви знову залити спиртом, через 3 тижні можна отримати міцний спиртний напій, смаком схожий на яблучний кальвадос.
Консервована айва японська
Продукти: 1,2 кг плодів, 700 мл води.
- Фрукти помити, очистити від насіння, залити прохолодною водою на 10 хвилин.
- Порізати часточками, бланширувати 10 хвилин, не доводити до кипіння.
- Злити воду всередину іншої каструльки, закип’ятити.
- Залити часточки, укладені по півлітрових банках до плічок.
- Простерилизовать їх на водяній лазні 12 хвилин.
- Запечатати кришками для гарячих виробів, обернути донцями вгору до охолодження.
- Виходить пікантне ароматне доповнення до м’яса, птиці, рибних страв.
Інший спосіб консервації виходить при додаванні невеликої кількості солі, цукру (за смаком) і улюблених спецій для приправи: гвоздики, кориці або куркуми.
Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам’янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів – відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.
Теги: японська айва, айва японська рецепти