Головна умова харчування при реактивному запаленні органу й проточних канальців підшлункової залози – повне виключення подразників, тобто максимальне дотримання дієти.
Які соки можна пити при панкреатиті?
У стадії загострення – ніякі. Упродовж декількох днів (після 2 – 3 діб лікувального голодування) з напоїв дозволяються лише відвар ягід шипшини (не більше 1 літра) і негазована мінералка.
Розбавлені з водою (1:1) фруктові, плодові, ягідні соки (не кислі) можна вживати після 21-ого дня початку загострення захворювання підшлункової залози.
Домашнє соколікування при ремісії панкреатиту
Які соки можна пити при запаленні підшлункової залози після того, як гостра стадія минула? Свіжі. У тому плані, що овочі, плоди мають бути свіжовирощеними:
- березовий сік – тільки в пору збору (березневий, квітневий), консервований – зашкодить.
- картопляний – лише до листопада
- морквяний, гарбузовий – до Нового року
- сік квашеної капусти – недопустимий у ньому надлишок кислоти.
Під час тривалого зберігання сирі овочі стають шкідливими для пошкодженої слизової оболонки.
Із фруктів також вибирайте плоди сезонні в міру дозрівання, початок – абрикоси, продовження персики, ранні яблука, потім пізні сорти.
Виключіть із раціону нектари з консервантами промислового виготовлення.
При панкреатиті, можливо, доведеться назавжди забути про фрукти, ягоди з кислим смаком і цитрусові плоди, щоб уникнути загострень запалень.
Цілющі властивості овочевих соків
Важливі умови, які потрібно враховувати під час вибору, який сік можна пити при панкреатиті: потрібно пити напої, які не подразнюють слизову оболонку, а також ті, що мають інші лікувальні особливості:
- жовчогінними
- спазмолітичними
- детоксикаційними
- що обволікають
- дієтичними
Консультацію потрібно отримати у лікаря, народна ж медицина пропонує наступні правила і асортимент лікувальних напоїв, які є профілактикою подальших загострень.
Соки зі свіжої картоплі й топінамбура
Відрізняються високими протизапальними, спазмолітичними, ранозагоювальними властивостями. Умови використання: відразу після вичавлювання, на день не частіше 4 разів порціями 50 – 100 мл, без солі.
Морквяний сирий напій
Збагачує клітини вітамінами зростання і регенерації (А, Е, К), а також мінеральними елементами. Але пити його краще у поєднанні з соком із картоплі, або з крапелькою рослинної олії. Норма – 150 мл на добу. В процесі загострення – не вживати.
Гарбузовий смузі
Знижує хворобливий дискомфорт, знищує осередкові запалення, абсорбує, виводить токсини. Пити 100 мл зранку, в обід, перед сном.
Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам’янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів – відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.
Теги: який сорт картопли потрибно пити на пидшлункову