Сучасна людина, стаючи прибічником здорового способу життя, все частіше звертається до досвіду предків. Століттями перевірені способи збереження здоров’я, продовження життя, ведення домашнього господарства знаходять застосування й у наші дні. У сьогоднішній статті розглянемо, що таке “живе” варення і розповімо, як правильно його приготувати.
Принцип приготування варення без цукру
Готуються “живі” варення на меді замість цукру: з овочів, рослин і фруктів. Зазначимо, що варити нічого не потрібно, тому такі ласощі припадуть до смаку сироїдам. Більшість рецептів трохи відрізняються один від одного. Так, подрібнені фрукти, рослини або овочі складаються у баночку, заливаються медом і герметично закупорюються. У разі приготування варто відмовитися від сучасних побутових приладів, таких як блендер, міксер і так далі. Наприклад, розминати ягоди і травички потрібно виключно вручну. Бажано при цьому використати дерев’яну ступку.
Смородина
Стиглі ягоди смородина розминаються дерев’яним товкачиком, викладаються в миску і заливаються медом (така ж кількість, скільки і ягід). Потрібно потримати суміш декілька годин під сонцем. Потім скласти у вимиті баночки, згори накрити пергаментом або вощеним папером і міцно зав’язати мотузочком. Зберігати в льосі. Можна їсти і дорослим, і дітям, особливо в сезон застуд.
Варення з меду і ягід
Свіжозібрана журавлина, малина і чорниця розминаються, укладаються у баночки, заливаються медом і герметично укупориваются. Можна використати у вигляді суміші асорті, а можна кожну ягідку окремо. Зберігати в прохолодному місці. Застосовують як противірусний препарат і жарознижуючий засіб.
Вишня
Для приготування можна використати будь-який сорт вишні. Стиглі ягоди збираються, ретельно промиваються і висушуються (це важливо!!!). Потім їх потрібно викласти у баночку, залити медом, закрити поліетиленовою кришкою і на декілька годин поставити на сонці. Можна відокремити кісточки. Тоді варення зберігатиметься довше і збереже більше корисних властивостей.
Горобина
Цей рецепт вважається одним з самого старовинного сибірського зілля. Для приготування цілющого напою, який здатний здолати будь-яку хворобу, знадобиться 200 гр стиглою горобина, літр води з джерела, або свердловини, дві ложки свіжого меду. Горобина перетирається дерев’яною ложкою, заливається водою і доводиться до кипіння. Коли охолоне, процідити через марлечку і перемішати з медом. Перелити в заздалегідь підготовлену ємність, герметично її закупорити і поставити на 5-7 днів в льох, щоб напій настоявся. Застосовувати по одній столовій ложці в день.
Калина
За цим рецептом готується не варення, а гілочки з ягодами. Виходить схоже на карамель. Дуже смачно, корисно і зберігається довго. Гілочки з калиною замочують у мед і викладаються на деко, яке бажано застелити пергаментним папером, і ставляться в розігріту духовку на 20 хвилин. Така калина не лише допоможе отримати перемогу у в боротьбі з вірусами та інфекціями, але і відмінно прикрасить будь-яку страву на столі.
Заспокійлива суміш
Останнім часом стрес став постійним супутником більшості людей. Не обов’язково купувати лікарські препарати, потурбуватися про свою нервову систему можна і з допомогою натуральних засобів. Для приготування заспокійливої суміші знадобиться м’ята, шавлія і пустирник (у рівних частках). Травички промиваються і викладаються на сонечко підсохнути. Через добу їх треба перетовкти в дерев’яній ступці, перекласти у банку і залити медом. Всього чайна ложечка один раз в добу здатна допомогти нормалізувати стан нервової системи і позбавити від нападів гіпертонії.
“Живі” варення не просто зберігають користь рослин. Вони доповнюють ці якості та посилюють їх задопомогою меду. Спробуйте приготувати натуральні ліки і забезпечте своїм близьким міцне здоров’я.
Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам’янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів – відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.
Теги: рецепт варення із смородини без цукру, як приготувати чорничне вареня без цукру?