Жовті голівки кульбаби – одна з найяскравіших ознак весни. Використати силу рослини прагнуть усі, хто хоч трохи розбирається в народній медицині. Корені та листя сушать, щоб потім використати для приготування відварів, а з квіток у домашніх умовах готують мед з кульбаб – смачної і корисної.
Користь і шкода меду з кульбаб
Мед – засіб від багатьох хвороб. Якщо в основі меду є кульбаба, то такі ласощі не лише смачні, але й сприятимуть захисним функціям організму:
- від грипу і застуди;
- від проблем з ШКТ;
- від захворювань сечостатевої системи, а також сприяти підвищенню імунітету й відновленню природних процесів регенерації.
Дуже добрий лікувальний ефект має кульбабовий мед у разі зовнішнього застосування. Він може справлятися з хронічними виразками, сприяє загоєнню будь-якого типу ран, відновлює шкіру, робить її чистішою та здоровішою. Використовують продукт для боротьби з тріщинами, сухими і подразненими ділянками шкіри, а також в якості основи для приготування різних масок, лосьйонів і скрабів для обличчя та тіла.
Знайти у продажі натуральний мед із кульбаб практично неможливо. Його злегка гіркуватий смак бджілки не дуже люблять, так що завжди доповнюють нектар пилком інших рослин. Залишається тільки приготувати самостійно мед із кульбаб у домашніх умовах , тим паче, що зробити це дуже просто.
Як правильно зібрати кульбаби
Щоб корисні властивості кульбабового меду були максимальними, під час збирання сировини для нього слід дотримуватися деяких правил:
- голівки рослини краще не обривати, а акуратно зрізувати ножицями;
- збирати слід виключно в екологічно чистій місцевості, далеко від проїжджих частин і промислових підприємств;
- максимальну користь квіти кульбаб мають опівдні, тому збирати їх потрібно саме в цей час доби;
- якщо пройшов дощ, потрібно почекати хоча б добу;
- не варто зривати бутони, які ще не розпустилися.
Готовий мед може бути використаний не лише в якості лікувального засобу, але і як просто дуже смачні ласощі, на зразок звичного варення. Його їдять з млинчиками та булочками, додають до чаю й молока.
Покроковий рецепт меду з кульбаб
Свіжозібрані кульбаби
Для приготування меду з кульбаб із мелісою знадобляться такі інгредієнти:
- свіжозібрані квіти, приблизно літрова банка;
- 3-4 склянки цукру (або 1,5-2 склянки звичайного меду);
- літр води;
- декілька гілочок меліси.
- Кульбаби треба залити водою (для цього краще всього використати колодязну або джерельну) і залишити на пару днів у теплому місці до тих пір, доки не почнеться процес бродіння.
- Після цього воду злити, та залити свіжою й варити на повільному вогні приблизно півгодини.
- Потім вогонь вимкнути. Накрити кришкою й дати декілька годин постояти.
- Після – процідити, у рідину додати цукор і варити на повільному вогні до тих пір, поки не загусне (приблизно 1,5-2 години).
- У самому кінці варіння, додати мелісу. Того, що кульбабовий мед охолоне разом із мелісою, буде достатнє, щоб він ввібрав аромат цієї травички.
Проціджений продукт зберігати в скляних пляшках або банках у холодильнику.
Цілюще страва готова. Обов’язково почастуєте ним своїх знайомих, тільки не кажіть, із чого це зроблено. Комусь кульбабовий мед нагадає мед з різнотрав’я, комусь гречаний, але в те, що ви знаєте рецепт кульбабового меду й зробили його самостійно, не повірить ніхто.
Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам’янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів – відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.