У спекотні літні дні напої, які здатні утамувати спрагу, мають особливий попит. У нашій країні одним з найбільш поширених із них є квас. Це цілком з’ясовано, адже окрім своїх смакових якостей, він ще і дуже корисний для людського організму.
Квас покращує обмін речовин, нормалізує кислотність, позитивно впливає на роботу серця та інших внутрішніх органів. На основі цього напою готуються багато страв, наприклад окрошка. Кажуть, що з його допомогою можна вилікувати навіть алкогольну залежність. У магазинах представлений величезний вибір цього напою, але з приготованим в домашніх умовах жоден із них порівнятися не може. Квас роблять з ягід, листя, зерен, але найсмачніший і корисніший все-таки хлібний.
Квас у домашніх умовах із житнього хліба приготувати зовсім нескладно. Перший раз процес продовжиться декілька днів, а надалі займатиме близько доби.
Як приготувати домашній квас: рецепт
На трилітрову банку знадобиться декілька шматочків житнього хліба (краще брати звичайнісінький, без добавок), 5 ст. ложок цукру і трохи родзинок
Хліб подрібнюємо.
І викладаємо у банку.
Туди ж відправляємо цукор.
Все заливаємо гарячою водою “по плічки”.
Гарненько перемішуємо, закриваємо кришкою й ставимо в тепле місце. Коли вміст банки потемніє, хліб розчиниться й підніметься вгору, можна додати родзинки.
Залишилося почекати ще близько діб, поки процес бродіння стане активнішим і можна пробувати.
Готовий квас перелийте в пляшки та зберігайте в холодильнику.
У сусло, що залишилося, додайте паруі скибочок подрібненого хліба, цукор і знову поставте в тепле місце для бродіння. Цього разу піде швидше і якщо дні спекотні, готовий квас буде вже наступного дня. Коли хлібного м’якуша стане більше, ніж одна третина банки, розділите її навпіл і розкладете в дві різні ємності. Тепер квасу буде в два рази більше.