Класичний рецепт долми

Долма — східні «голубці» у виноградному листі. Вона може бути як з м’ясним фаршем, як в даному випадку, так і вегетаріанська.
Привабливість цієї страви не лише в тому, що це дуже смачно і корисно, але і в простоті приготування. Виноградне листя досить обдати окропом, тоді як для голубців треба вибрати «правильну» капусту, «правильно» її відварити, розібрати на листочки… До того ж виноградне листя можна заморозити на зиму — тоді при готуванні їх навіть не треба обдавати окропом — досить розморозити — і можна завертати фарш.
Пропонуємо вам детальний рецепт долми.

Інгредієнти:

  • 350 гр. виноградного листя (маринованого чи свіжого);
  • 250 гр. свіжого фаршу;
  • 1 велика цибулина;
  • одна скляночка (100-грам) подрібненого рису;
  • 2 помідори середніх розмірів;
  • 2 чайн. ложки рослинної олії;
  • мелений чорний перець, чебрець і сіль – за смаком;
  • за бажанням – 0,5 чайної ложки пасти паприки.

Приготування долми
На початку підготувати виноградне листя для долми. Якщо ви берете свіже виноградне листя, то їх необхідно залити окропом на декілька хвилин, що б листя стало м’яким. Якщо ж ви використовуєте мариноване виноградне листя, вам необхідно замочити у воді, що б пішла зайва сіль.

До речі, є рецепт долми і без виноградного листя. Її можна завертати у баклажани, які заздалегідь нарізаються тонкими пластинками і висушуються. Але це вже зовсім інша історія…

Після цього стебла виноградного листя обрізувати біля самої основи листа, і скласти їх на дно сотейника, рівномірно розподіливши.
Розподіляємо стебла по дну сотейника.
Очистити цибулю від лушпиння, промити водою і дрібно порізати.
Нарізуємо цибулю.
У ємність покласти фарш, додати до фаршу порізану цибулю і рис, ретельно промитий під проточною водою.

Після промивання рису обов’язково дайте воді стекти.

Натерти на тертці один помідор, можна додати до нього 0,5 чайної ложки пасти паприки, але це вже за вашим смаком.
І туди ж, в ємність з фаршем, додати протертий помідор з паприкою, а також додати сіль, чебрець, чорний мелений перець, одну чайну ложку рослинної олії.
Все ретельно перемішати, до отримання однорідної маси.
Для кручення цієї долми необхідно використати невелике виноградне листя. Долму з м’ясним фаршем зазвичай роблять маленьких розмірів в порівнянні з традиційною долмою без фаршу. При крученні долми, виноградне листя завжди кладеться лицьовою стороною до столу, біля основи листа викладається фарш. Завертаємо конвертиком і скручуємо у вигляді трубочки. Якщо ж у вас виноградне листя велике — можна використати і їх, заздалегідь розрізавши лист на дві частини. Скручену долму скласти поверх обрізаних стеблинок в сотейник. Стеблинки потрібні для того, щоб долма не пристала до дна посудини.

У ємність, де знаходився фарш, додати одну чайну ложку рослинної олії, другий помідор натертий на тертці, і воду. Посолити за смаком, і обережно вилити все в сотейник.
Води в сотейнику повинно бути стільки, щоб вона доходила в сотейнику до половини верхнього ряду долми.
Узяти не глибоку тарілку, перевернути, і згори укласти поверх долми в сотейнику. Варити долму на маленькому вогні 40 хвилин.
Ось, власне і увесь рецепт долми. Подається східна долма в гарячому виді з йогуртом (йогурт можна замінити кефіром або навіть сметаною).
Якщо ви — любитель часнику — у йогурт можна добавить дрібно порізаний часник. Залишилося красиво подати нашу долму.

Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам’янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів – відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.

Теги: як приготувати долму, рецепт долми