Імбир – засіб якщо не чарівний, то напрочуд універсальний. Навіть його переклад з санскриту звучить саме так: універсальний. Це і прянощі, і лікувальний засіб, і чудовий антисептик. Він має сильні протизапальні властивостями і здатний навіть усувати токсикоз вагітних або морську хворобу. Найбільша кількість корисних властивостей знаходиться природно у свіжому корені імбиру. Тому знаючи, як зберігати імбир, ви зможете витягнути максимум користі з цього коренеплоду.
Сухий імбир дещо втрачає свої якості, а ось маринований – практично позбавлений вітамінів. Проте, він також дуже популярний в кулінарії. Як і у молодої картоплі і інших коренеплодів, максимальна кількість “корисностей” знаходяться відразу під тонкою шкіркою кореня імбиру, а тому очищати його треба украй обережно, зрізаючи мінімальний шар.
Як вибрати імбир
У виборі імбиря немає абсолютно ніяких складнощів. Адже це не заморожена риба, зовнішній вигляд якої не видно під шаром поліетилену, і не ананас, який будучи красивим зовні, може виявитися абсолютно позбавленим смаку. Подивіться на корінь: якщо його поверхня гладка, рівна, злегка золотиста, корінь не в’ялий і без видимих ушкоджень – такий імбир можна купувати. Знаючи, як вибрати картоплю, ви легко відрізните і “неправильний” імбир від “правильного”: старий корінь імбиру він покритий нитками, потовщеннями, на ньому можуть бути очки, схожі на картопляні. Такий імбир вибирати не варто. Він вже встиг втратити свої корисні властивості і смакові якості.
Як зберігати імбир: в холодильнику
Свіжий дорень імбиру зберігати рекомендується не довше 4-5 днів в нижньому відділенні холодильника(для овочів). Впродовж такого періоду імбир не втратить своїх лікувальних властивостей.
Як зберігати імбир: в морозильній камері
Цілком можливо зберігати імбир і в морозильній камері. Вважається, що користі своїй він при цьому не втрачає, а термін зберігання збільшується в рази. Для цього корінь треба щільно запакувати в поліетиленовий пакет. В міру необхідності від нього можна відрізувати необхідну кількість, а решту відправляти назад в морозилку. Для зручності можна перед закладанням в морозилку корінь очистити і подрібнити у блендері. Поклавши в пакет, надайте йому форми тонкої плитки. Тоді для того, щоб додати корінь імбиру в яке-небудь блюдо, буде досить відламати необхідну кількість вже готового до застосування імбиру, а решту повернути на місце. Усі інші способи зберігання імбиру більше підходять для кулінарних потреб, ніж для лікувальних, оскільки корисні якості дещо втрачаються. Хоча звичайно втрачається далеко не все;)
Як зберігати імбир: у білому вині
Тонко нарізаний корінь(заздалегідь очищений) можна залити білим вином і поставити в холодильник. Так він зберігатиметься впродовж декількох тижнів. Дуже добре використати для соусів і інших блюд.
Як зберігати імбир: в горілці
Можна імбир заспиртувати, поклавши цілісний шматочок або пластинки кореня в горілку або спирт і давши настоятися 2-3 тижні. Імбир при цьому використовується як завжди, а настоянка добре підходить для додавання в чай, фруктові напої, сиропи з метою підвищення корисних властивостей і смакових якостей.
Як зберігати імбир: в цукрі
Якщо ви плануєте приготування імбирного еля(умієте?), те зберігати імбир можна у вигляді сиропу. Для цього очищений і тоненько нарізаний корінь заливають цукровим сиропом (вода і цукор 1: 1), доводять до кипіння і варять до тих пір, поки сироп не почне густіти. Імбир після цього треба обваляти в цукрі і підсушити в духовці. Тепер він може зберігатися в герметичній упаковці навіть при кімнатній температурі достатньо довго. Ну а сироп, як ви і хотіли, використайте для еля
Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам’янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів – відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.
Теги: імбир, корінь імбиру