Як заморозити зелень

Овочі овочами, а без зелені будь-яка страва виглядає нудно. Кинути жменю свіжозамороженої зелені в суп або рагу — і страва заграє веселими літніми фарбами. Але для того, щоб холодними зимовими вечорами радувати сім’ю пряними ароматами, треба зелень разом з усіма цими ароматами заморозити або засушити.
Як заморожувати зелень
Спершу перед заморожуванням і сушкою зелень у будь-якому випадку треба вимити і висушити. Сушити довго не рекомендую, оскільки вона просто пов’яне. Краще добре обтрусити воду і розкласти на махровому рушнику години на дві.
До речі, за ці дві години можна з розуму зійти від аромату!
Тепер що стосується заморожування зелені. Тут є три варіанти. Усі випробувані, і усі вони мають право на існування. Тут вже треба вибрати, що зручніше конкретно для вас.
Як заморозити зелень пучками
Можна заморожувати зелень просто пучками, не подрібнюючи її. Просто пучок чистої і сухої зелені кладемо в пакетик або судок і заморожуємо. Взимку треба буде узяти декілька гілочок (вона добре відділяється) або ж увесь пучок, якщо ви зробите невеликі, і вже перед самим готуванням нарізувати. Цей спосіб для ледарок.
Як заморожувати зелень подрібненої
Можна перед заморожуванням зелень нашаткувати, потім скласти в маленькі пакетики на 3-5 разів використання, згорнути “ковбаскою” (так зручніше використати) і заморозити. Взимку треба буде вийняти пакетик і відрізати-відломити потрібну кількість зелені.
Заморожування зелені в кубиках льоду
Ще один варіант для завзятих господинь. Теж досить зручно користуватись – не треба нічого різати-шинкувати взимку. Але і, до речі, не треба зелень сушити перед заморожуванням. Просто вимити, нарізувати, скласти по невеликій щіпці у форми для льоду, залити водою і заморозити. Потім кубики льоду із зеленню – в судок або щільний пакетик і на подальше зберігання. Взимку дістаєте 1-2 кубики льоду і кидаєте в підготовлювану страву. Взагалі жодних проблем.
Як сушити зелень на зиму
Окрім заморожування я ще сушу зелень. Процес цей простій і приємний. Особливо подобається аромат на кухні, коли різні травички на підносах виділяють аромати, поступово висихаючи.
Для сушки зелень природно треба вимити і висушити на рушнику. Потім дрібно ріжемо і розкладаємо нетовстим шаром на підносі. У ідеалі сушитися зелень треба ставити на добре провітрюване горище. Не у ідеалі вона прекрасно висихає на кухні. Треба тільки періодично руками ворушити травички, щоб вони висихали рівномірно. Процес триває від декількох днів до тижня залежно від рівня вологості повітря.
Як тільки ваші пряні травички висохнути настільки, що кришитимуться в руках – означає готово.
Які трави сушити, а які морозити – діло смаку. До речі, смак у них виходить абсолютно різний. Тому після пари років експериментів я прийшла до такої “формули”: морожу я зазвичай кріп, петрушку і кінзу, а сушу — кріп, селера і базилік.

Як заморозити зелень

Коментарів

  1. Коли закінчився сезон зелені постало питання. Чи можна якось зберегти її до зими? Щоб зварити доброго супу з пікантною зеленню..? Прочитала статтю, заморозила. Буду чекати зими, щоб приготувати смачних страв!

Залишити відгук