Як і коли збирати березовий сік


Будь-який житель російського села відмінно знає, як і коли збирати березовий сік. Місто не дає такої розкішної можливості поласувати навесні цим чудовим напоєм і тому, що власне беріз в нім не занадто-то багато, а більшою мірою тому, що користі від такого соку буде не багато. Загазованість, використання реагентів і інших хімічних добавок отруюють ґрунт  а услід за нею і трави, що ростуть на ній, і дерева. Тому, якщо є бажання отримати дійсно повноцінний корисний напій, незрівнянний ні з чим за своїм смаком, доведеться забратися чимдалі від міста, шумних магістралей і промислових районів.

Коли і як збирають березовий сік
З настанням весни природа прокидається, і в стволі дерева берези починається активний рух соку. У народі про цей період говорять, що берези починають плакати. В цей час і можна починати збір березового соку. Дуже важливо пам’ятати, що приступаючи до роботи, діяти треба акуратно і за певними правилами, щоб не зашкодити дереву.
Обмірковувавши, як і коли збирати березовий сік, не зупиняйтеся біля молоденьких дерев. Їх сік буде не занадто смачним, до того ж молоде дерево може погано перенести подібну процедуру. Найсмачніший сік дасть дерево з товщиною ствола більше 20 см
Потурбуйтеся про створення правильної ранки. Щоб вона швидко затягнулася, правильніше буде підготувати в стовбурі дерева маленький отвір з нахилом вниз глибиною в 3 см, для чого можна з собою принести звичайне свердло. З отвору, що вийшов, відразу ж почне поступати цінна рідина. Вставте в цей отвір будь-який провідник (щось, що дозволить стікати соку прямо в ємність, наприклад, дерев’яний жолобок), і направте його в ємність. Найзручніше використати пластикову пляшку. Вузька шийка не дозволить проникнути комахам і лісовому сміттю, а завдяки великому об’єму, звільняти її доведеться не так часто – 2-3 рази в день.
Кожне дерево готове поділитися з людиною своїми запасами, але не варто цим зловживати. Для особистого використання цілком можна обійтися одним літром соку в добу з одиниці берези. Якщо так вже хочеться зібрати більше, краще “попросити” налити смачний напій у декількох дерев.
Коли дерево отримує надріз, воно відразу ж намагається його залікувати. Тому продуктивність берези поступово знижуватиметься. Не варто розколупувати своє старий отвір, або робити новий – просто поміняйте дерево.
Ранка на березі, що віддала частину себе для підтримки людського життя, затягуватиметься дуже швидко. Повернувшись на це місце через рік, ви вже не знайдете на стовбурі рубця. Проте щоб процес був найбільш швидким, після закінчення збору соку свій отвір треба закласти. Можна тут же в лісі знайти будь-яку суху гілочку або сучок, і їм забити ранку. Деякі “мисливці за березовим соком” приносять з собою садовий вар, яким, як смолою заліплюють отвір. І той і інший спосіб хороші, головне не залишати ранку відкритої, щоб дерево не втратило ще додатково декілька літрів соку, і не висохло.

Як зберігати березовий сік
Найправильніший спосіб вживання березового соку – у свіжому вигляді, тільки що отриманому з-під берези. У холодильнику він може постояти всього декілька днів, так що, повторюємося, краще багато не набирати. Поки йде сезон, завжди можна назбирати свіжий. Якщо є бажання зберегти його на осінь-зиму, можна зайнятися консервацією. Тільки при цьому способі зберігання багато корисних речовин покинуть березовий сік, та і смак трохи зіпсується.
Якщо є можливість, березовий сік можна заморозити. При такому способі зберігання він не втратить корисних властивостей, і зможе зберігатися близько року.
Розібравшись в питанні, як і коли збирати березовий сік, ви дуже швидко зможете підготувати власне “джерело” цього поживного напою. Пам’ятайте тільки про те, що ми повинні зберегти дерева нашим дітям, тому берези треба травмувати з найменшими втратами.


Теги: як збирати березовий сік, коли збирати березовий сік, коли збирають березовий сік

Коментарі 1 коментар

  • Цієї весни зібрав біля двохсот літрів березового соку. Більшу частину залишав на консервацію, а те що залишилось випили з сім’єю. Ще з дитинства я дуже сильно люблю смак березового соку, а від тепер кожної зими зможу відкрити баночку соку і знову насолодитись цім смаком.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *