Сонячна айва: рецепти приготування на зиму


Солодке варення з айви порадує вишуканими ароматами літа, неповторним приємним смаком. Щедро обдарує натуральними вітамінами, мінералами, вбереже від хвороб, смачно урізноманітить щоденне меню.

З різних популярних рекомендацій виберемо найнадійніші, смачні та корисні рецепти приготування айви для поліпшення здоров’я на зиму, де вона практично не втрачає своїх лікарських і поживних властивостей.

Приготуємо лікувальне варення

Для заготівлі на зиму вибрати тільки дуже стиглі фрукти, без плямочок, гнилі, подряпин, інших ушкоджень шкірки. Кісточки вийняти і викинути, а кожурку залишити, саме вона надає будь-якому виробу з айви неповторний прекрасний аромат і пікантний смак. Крім того, в ній безліч особливо цінних компонентів, що захищають організм від шлунково-кишкових запалень, недокрів’я, сердечної недостатності, атеросклерозу, онкології.

Бурштинове прозоре варення з айви часточками

  1. На 3 кг айви 4,5 кг цукру і склянка води.
  2. Фрукти помити, вийняти серцевину, порізати на тонкі пластинки, збризнути їх соком 1 лимона, щоб не темніли, пересипати пошарово цукром.
  3. Залишити під кришкою на 2 години, щоб часточки просочилися, пустили сік.
  4. Влити в них закипілу воду, поставити посудину на повільний вогонь, відварити 5 – 7 хвилин, вимкнути через півгодини.
  5. Повторити процедуру 3 рази.
  6. Гаряче готове варення розподілити по стерильних банках, укупорить щільними кришками, перевернути їх кришками донизу.

Цілюще варення з айви з горіхами фундук, кедровими, волоськими

  1. Айви – 2 кг (без насінних коробочок), цукру 3 кг, склянка води, подрібнені горішки – 1 чайна чашка.
  2. Зварити сироп з цукру, води, опустити в нього плоди, натерті через велику терку, проварити 5 хвилин, вимішуючи і видаляючи пінки.
  3. Настоювати 2 години.
  4. Всипати в посудину з масою горішки, знову покип’ятити 10 хвилин.
  5. Витримати під кришкою ще 3 години.
  6. Прогріти на повільному вогні, підняти варення до верху посудини.
  7. Вимкнути, скласти в чисті баночки, закрутити, перевернути їх на запечатані кришки.

Запашне “сире” варення з айви і лимона

  1. Айви – 2 кг, лимон 2 шт., цукор 3,5 кг
  2. Через подрібнювач м’ясорубки (терки) з великими круглими отворами пропустити лимон із цедрою, айву з шкіркою.
  3. Пошарово пересипати цукром, добре вимісити масу, помістити в стерилізовані парою банки до висоти плічок.
  4. Загорнути шийки захололого посуду харчовим пергаментом, затягнути його гумкою.
  5. Зберігання такого варення можливе тільки в холодильнику, льосі.

Швидке густе джем – варення з айви в мультиварці

  1. Часточки айви – 2 кг, цукру – 2 кг, вода – 1 склянка.
  2. Пересипати пошарово фруктові пластинки цукром, збризнути лимонною натуральною кислотою, настояти під кришкою всю ніч.
  3. Викласти солодку масу в каструльку мультиварки, встановити режим “тушкування” на 30 хвилин. Остудити.
  4. Перевірити м’якість часточок, якщо недостатньо, тушкувати ще 5 – 10 хвилин.
  5. Розподілити для зберігання по стерилізованих банках, запечатати щільними кришками.

Айва, маринована скибочками, для закусок і соусів

Інгредієнти:

  • 3 кг часточок айви
  • 1,5 л. води
  • 300 грам цукру
  • 2 ч. ложки есенції оцту
  • 1,5 ч. л. солі, гвоздики 12 штук
  • кориці на кінчику ложки
  • перець горошок 10 шт.
  1. Фруктові скибочки 3-5 хвилин тримають в окропі.
  2. Злити розчин у каструльку, зробити з нього маринад, закип’ятити спеції, цукор, сіль, оцет.
  3. Розкласти не щільно фрукти в банки по висоті плічок, влити розчин маринування, накрити тугими кришками, поставити догори дном.
  4. Закутати теплим шарфом.
  5. Через 1 добу прибрати для зберігання в прохолодне місце.

З айви можна зробити масу інших делікатесів : джем, повидло, зефір, вино. Лікувальні настої на горілці. Законсервувати фрукти в натуральному виді для додавання до соусу, перших, других страв. Приготувати різноманітні святкові закуски, які будуть прикрашати найвишуканіше застілля.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *