Рецепт домашнього тушкованого м’яса


У наш час, коли в магазині можна купити все, не багато хто наважується на приготування тушкованого м’яса в домашніх умовах: треба прикласти немало сил і часу, та і одноразова купівля м’яса обійдеться недешево. Проте думка, що приготування тушкованого м’яса – це важка праця, яка не окуповується ні матеріально, ні морально – помилково. Класичний рецепт домашнього тушкованого м’яса нескладний і не занадто працезатратний.
По-перше, як і з будь-якою іншою консервацією, яку ви самостійно заготовлюєте влітку, у випадку з тушкованим м’ясом ви точно знаєте, що входить до її складу (а це тільки якісне м’ясо, сіль, спеції і трохи води, і ніяких ГМО, сої, м’ясних відходів і тому подібне). А якщо ви закуповуєте продукти в селі у хазяїв, то упевнені в якості самого м’яса, чим похвалитися можуть зовсім небагато жителів мегаполісів.
По-друге, приготування тушкованого м’яса в домашніх умовах за ціною виходить не дорожче за магазинне, але їсте ви її із задоволенням, не побоюючись за своє здоров’я і здоров’я ваших домочадців.
По-третє, приготування тушкованого м’яса відбувається, як правило, взимку, коли іншої роботи не так вже і багато, уся консервація вже в льосі.

Рецепт домашнього тушкованого м’яса
У рецепті домашнього тушкованого м’яса наводиться кількість продуктів, необхідних для приготування 18-20 півлітрових банок тушкованого м’яса.

Приготування тушкованого м’яса

1. Жирна свинина – 3-4 кг. Можна купити цілую свинячу голову для економії. Середня маса голови – 9-10 кг Вартість на сьогодні – 11-13 грн за кілограм. Щоб тушковане м’ясо не було надмірно жирним, щековину можна приготувати окремо. Спосіб приготування – як у буженини. Вуха можна використати при приготуванні холодцю. Решту м’яса і сала зрізувати з кістки – виходить якраз 3-4 кг

2. Яловичина – 3-4 кг. Знову ж таки можна заощадити – купите підчеревину, приблизно 25-27 грн за кілограм. У тушковане м’ясо підчеревина йде чудово.

3. Вода – 1,5-2,5 л
4. Сіль – 2,5-3 ст.л.
5. Спеції: лавровий лист, перець чорний горошок, перець запашний — за смаком.

М’ясо і сало ретельно миємо, м’ясо ріжемо на шматочки 2-3 см, сало – 1 см. Складаємо все в каструлю, додаємо воду і ставимо на вогонь. Після закипання гасимо на повільному вогні 3-4 години, періодично помішуючи. За півгодини до закінчення варіння додаємо сіль, лавровий лист, спеції.
Потім розливаємо в чисті нестерильні банки (найоптимальніші банки – 0,5 л.), накриваємо кришками (але не закочуємо) і стерилізуємо в киплячій воді 15-20 хвилин.
Стерилізація
Робиться це так: на дно великої широкої каструлі (на декілька банок) з киплячою водою кладемо рушник, на нього ставимо заповнені і накриті кришками банки так, щоб вони опинилися у воді “по плечі”, і стерилізуємо на повільному вогні. Після стерилізації виймаємо спеціальними щипцями (чи рушником — щоб не обпектися), закочуємо і кладемо на повільне охолодження під ковдру. Все.
Якщо підрахувати – вартість однієї пів-літрової банки тушкованого м’яса, приготованого в домашніх умовах, буде дещо більше 11 грн (1,4 дол.) Подивитеся при нагоді, скільки коштує цей “стратегічний продукт” в супермаркеті – будете приємно здивовані.
Такий рецепт домашнього тушкованого м’яса — справжній “рятівний круг” на випадок, якщо немає можливості або бажання готувати – досить зварити кашу, додати туди свого домашнього тушкованого м’яса і смачний обід з натурального м’яса без шкідливих добавок і Е-шек готовий.


Теги: рецепт тушкованого мяса, РЕЦЕПТИ ТУШКОВАНОГО МЯСА, рецепти тушкування мяса

Коментарі 1 коментар

  • Все це дуже чудесно і дуже смачно, але є велике “АЛЕ”! Якщо, припуститись хоч маленької пмилки , то можна не тільки зібсувати м’ясо, а іще отримати отруєння. Це ж м’ясній продукт з ним краще не жартувати!!!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *