Айва японська. Рецепти приготування плодів на зиму


Що може бути приємніше в зимові холодні дні, ніж баночка ароматного запашного варення з айви. Або чарочка солодкого айвового лікеру. Або, що ще корисніше, чашка терпкого гарячого чаю, настояного на сушених прозорих цукатах.

Рецепти приготування айви японською легкі у виконанні. Із золотистих і лимонних фруктів можна приготувати десятки видів заготівель, які зігріють душу, збережуть здоров’я, подарують веселий настрій, тому що вони містять багату кількість корисних речовин: природних вітамінів, мінералів, гормонів, антиоксидантів, активізуючих, тонізуючих клітини організму.

Способи отримання смачних делікатесів

Корисні властивості японської айви зберігаються в рецептах приготування практично без змін, якщо обмежити час і температурний низький режим її термообробки: робити швидкі варення, компоти, джеми – п’ятихвилинки. Сушити на повітрі під навісом.

Часточки з волоськими горіховими ядерцями

  1. Продукти: плоди айви 2 кг, цукру 3 кг, води 750 мл, горіхи 200 гр.
  2. Порізати фрукти часточками, видаливши коробочки з насінням, обшпарити окропом.
  3. Опустити в цукровий сироп, кип’ятити 10 хвилин, знімаючи пінку.
  4. Залишити під кришкою на столі для просочення на 3 години.
  5. Додати терті горіхи, кілька разів проварити по 5 хвилин з перервами в півгодини.
  6. Закрити у банки, перевернути денцями вгору до повного охолодження.

Айва японська, варення з лимоном

Продукти: 2 кг айви, лимон 150 гр., 2 гр. ваніліну (крупинки), цукор 3,5 кг, води 800 мл

  1. Айву покришити на дрібні кубики помістити в киплячий цукровий сироп на 5 хвилин.
  2. Лимонну цедру разом з м’якушем через м’ясорубку, скласти в ємність із варенням.
  3. Витримати без вогню 4 години.
  4. Прокип’ятити масу 5 хвилин, залишити на 20 хвилин.
  5. Повторити процедуру ще 2 рази.
  6. Ванілін розчиняють за останньої процедури.
  7. Гаряче варення розмістити у банки під кришку. Зберігати в льосі (чи холодильнику).

Медове варення з айви японської 

Продукти: айва без насінних коробок 1 кг, мед 400 гр, цукор 1 кг

  1. Плоди протерти, пересипати в каструлю з цукровим піском, під кришкою залишити на 2 години.
  2. Змішати, розподілити по банках 0,5 л, на 3/4 не дістаючи до плічок.
  3. Поставити їх на водяній лазні в каструлю більшого об’єму для стерилізації 15 хвилин.
  4. Остудити до 40 градусів, залити свіжим медом, залишивши порожнім простір 2 см до верху.
  5. Закрити щільним вощеним папером і гумкою, зберігати в холодильнику.

Компот із японської айви з лимонною цедрою

  1. Часточки айви без серцевин 2 кг скласти в гарячий цукровий сироп з 750 мл води і 500 гр. цукру.
  2. Додати цедру 1 лимона, залишити настоюватися 30 хвилин.
  3. Знову кип’ятити 10 хвилин, розлити по посуду для зберігання, щільно запечатати кришками.

Повітряний рожевий зефір

Продукти 4 айва, 1 білок яйця, 600гр цукрового піску, 3/4 склянки води, 20 гр. желатину. Пудра цукрова для обсипання.

  • уварити пюре з плодів,
  • пропустити крізь сито,
  • додати цукор, замочений желатин, збити продукти,
  • ще трохи проварюють,
  • знову збивають масу з яєчним білком, формують пишні кульки,
  • підсушують 15 хвилин у духовці або на столі.

Ніжне смачне желе

Продукти: 700 мл води, 1,5 кг очищених фруктів, 600 гр. цукру.

  • варять фрукти в солодкій воді до м’якості
  • акуратно змішують і збивають із набряклим теплим желатином
  • розкладають по формах, остуджують.

Міцний лікер зі спирту і японської айви

Продукти: 2 л. спирту, часточок плодів без кісточок 2 кг, цукру 2 кг

  1. Фрукти змішати з цукром, чекати до повного розчинення, зрідка струшувати.
  2. Злити в інший посуд сироп, зберігати в холодильнику.
  3. Залити часточки спиртом, витримати напій тиждень.
  4. Додати сироп, прибрати до холодильника для отримання прозорого лікеру.
  5. Якщо залишки айви знову залити спиртом, через 3 тижні можна отримати міцний спиртний напій, смаком схожий на яблучний кальвадос.

Консервована айва японська

Продукти: 1,2 кг плодів, 700 мл води.

  1. Фрукти помити, очистити від насіння, залити прохолодною водою на 10 хвилин.
  2. Порізати часточками, бланширувати 10 хвилин, не доводити до кипіння.
  3. Злити воду всередину іншої каструльки, закип’ятити.
  4. Залити часточки, укладені по півлітрових банках до плічок.
  5. Простерилизовать їх на водяній лазні 12 хвилин.
  6. Запечатати кришками для гарячих виробів, обернути донцями вгору до охолодження.
  7. Виходить пікантне ароматне доповнення до м’яса, птиці, рибних страв.

Інший спосіб консервації виходить при додаванні невеликої кількості солі, цукру (за смаком) і улюблених спецій для приправи: гвоздики, кориці або куркуми.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *