Як харчуватися, щоб збільшити або зменшити в’язкість крові


Вільна циркуляція крові по судинах – це не лише транспортування поживних речовин усім органам і системам, але і збагачення клітин молекулами кисню. Густа кров стає причиною багатьох небезпечних захворювань, у тому числі: крововиливу в мозок, інфаркту міокарду варикозного розширення вен, геморою, тромбофлебіту. Не усім відомо, що зміна звичного способу життя і дотримання правил раціонального харчування сприяють розрідженню крові не гірше, ніж аспірин.

Заходи щодо зниження в’язкості крові

Дотримання питного режиму

Про необхідність випивати 8 склянок чистої води на добу не чув хіба що глухий. Але близько 90% усіх людей продовжують катастрофічно мало пити рідини. Природно, що складно міняти стереотипи і звички, які склалися, коли замість води випивається що завгодно, починаючи від компоту, чаю, кави, соку і закінчуючи пивом. Адже щоденне вживання чистої питної води – краща профілактика утворення тромбів! Причому практично безкоштовна.

Відмова від шкідливих звичок

Найбільше навантаження на судини і органи кровотворення роблять алкогольні напої та нікотин. Відмовившись від цих згубних звичок, вже через декілька місяців ви у декілька разів поліпшите стан серцево-судинної системи.

Зловживання сіллю також безпосередньо впливає на підвищення в’язкості крові. Норма солі для здорової людини – 5 гр/добу, а для тих, що мають проблеми з тиском і серцем – 2-3 гр/добу.

Негативну дію на якість крові чинять і деякі аптечні препарати, зокрема, протизаплідні й гормональні пігулки, і стимулятори потенції (віагра).

Збільшення м’язового навантаження

Регулярні піші прогулянки істотно допомагають у насиченні киснем крові й головного мозку. Більше рухайтеся і бувайте на свіжому повітрі, займіться гімнастикою, плаванням, танцями, йогою і так далі, виїжджайте на природу, ведіть активний спосіб життя, і ваші судини віддячать вам хорошою безпроблемним виконанням своїх функцій довгі роки.

Включення в щоденний раціон корисної їжі

Розрідженню крові сприяють біологічно активні речовини, що містяться в наступних продуктах: льняне, соєве і горіхова олії холодного віджимання, оцет (яблучний натуральний), цибуля й часник, мед, лимон і лайм, насіння льону, гарбуза і соняшнику, буряк, чорний натуральний шоколад із вмістом какао-бобів не менше 72%, риб’ячий жир, ікра, морська риба жирних сортів, авокадо, овес і гречка, корінь імбиру, ягоди свіжі й сушені (лохина, суниця, малина, калина, журавлина, вишня, ожина, брусниця, черешня). Візьміть собі за правило вживати щодня не менше трьох із перерахованих продуктів.

Що робити для згущування крові

У деяких випадках кров вимагається згущувати. Деякі продукти мають властивість для підвищення показників в’язкості плазми: міцний м’ясний бульйон, холодець, ковбасні вироби і копчення, хлібо-булочні вироби з білого борошна вищого ґатунку,  плоди шипшини, горобина (чорноплідна), манго, банани, лікарські рослини (деревій, кропива дводомна, рильця кукурудзяні, корінь валеріани).

Після обстеження судин і виявлення проблем, зверніться до досвідченого дієтолога, який порекомендує  вам відповідне лікування. Скоректувати в’язкість крові з допомоги харчування і без залучення ліків – цілком здійсниме завдання. Будьте здорові!


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *