Про користь сала

Сало – один з самих неоднозначних продуктів. Багато хто боїться його вживати унаслідок зайвої ваги, хтось із-за холестерину або чогось подібного. А наші бабусі з дідусями їли його щодня, апетитно прицмокуючи, і не турбувалися ні про що. Чому ж сало у наш час стало таким неоднозначним продуктом? Чи можна говорити про користь сала, чи його вживання призводить тільки до підвищеного вмісту холестерину в крові і зайвим кілограмам?
Сало – користь або суцільний холестерин?
Дійсно в салі холестерину хапає. Проте, приміром, у вершковому маслі його ще більше. До того ж, як і у будь-яких натуральних продуктах – яєчних жовтках, в т.ч. і в перепелиних, молочних продуктах – цей холестерин урівноважується лецитином. Цей дует – холестерин і лецитин – дуже навіть корисний. Без них порушуються імунні і деякі гормональні процеси в організмі, а ще – сповільнюється розумова діяльність.
Проте людям з порушеннями жирового обміну завітай від сала варто відмовитися.
У нім немає вітамінів
А ось це зовсім неправда. По складу корисних речовин сало наближається до рослинних олій. Воно містить жиророзчинні вітаміни А, Е, Д, каротин. Особлива цінність і польза сала – в наявності рідкісного вітаміну F. Він допомагає засвоєнню жирів, бере участь в жировому обміні шкіри, уповільнюючи її старіння. До того ж він сприяє швидшому загоєнню ран. Не даремно адже рекомендують до флюсу прикладати шматочок сала.

Щоб організм не потребував вітаміну F, досить з’їдати в добу близько 9 грам свіжого сала (одна скибочка).

Це не усе! В салі міститься ще такий елемент як селен. Це потужний антиоксидант.
В цілому біологічна активність сала вище за те ж вершкове масло в 5 разів.
Сало шкідливо всім?
Безумовно, сало, як і будь-який інший жир, для свого переварювання вимагає нормального вироблення жовчі, а також спеціальних речовин – ліпаз. Так що при порушеннях в роботі жовчного міхура, проблемах з розщеплюванням жиру, за наявності зайвої ваги лікарі не рекомендують “налягати” на сало.
Проте для здорової людини користь сала очевидна. Цей стратегічний продукт добре засвоюється, допомагає очищенню жовчних проток. З цією метою рекомендується раз на місяць з’їдати пару скибочок несолоного сала натщесерце, приблизно за годину до сніданку.

Крім того сало використовують як компреси для зняття болю в суглобах, а також рекомендують при захворюваннях легень.

Старе сало – краще?
Один мій співробітник просто обожнював їсти мамин борщ на старому салі. Ну така ось харчова пристрасть. Насправді старе сало (згіркле, жовте) зовсім позбавлене вітаміну F. І усі інші його позитивні якості придбавають знак мінус: погіршується його засвоєння, в нім утворюються канцерогени. Тому його все ж краще уникати. Користь старого сала украй сумнівна. А наші предки їли таке сало лише тому, що морозильних камер у них не було.
Від сала – товстішають?
Нагадаємо прописну істину: товстішають не від якогось певного продукту, а від неправильного харчування в цілому або від порушеного обміну речовин. Якщо місяцями є тільки вівсянку і не рухатися – теж можна непогано набрати у вазі. При звичайному способі життя і без проблем з обміном речовин сало можна їсти щодня (не більше 20 г в день).
Цю “дозу” варто понизити в два рази, якщо ви — в процесі боротьби із зайвою вагою:) Знову ж таки повторимося, сало треба їсти свіжіше, тоді користь від сала буде максимальною. Смажене, копчене, шкварочки – це усе не для нас і до корисного продукту не має ніякого відношення.
Як витягнути максимум користі з сала?
Краще всього сало засвоюється, якщо його їсти з хлібом з борошна грубого помелу. Якщо ви дотримуєтеся принципів роздільного харчування – їжте сало з овочами (огірки, капуста), а також спеціями і прянощами (часник, лук, перець).
Любіть сало! Їжте сало! Навіть якщо ви живете і не в Україні. Більше універсального і демократичного продукту важко знайти!

Про користь сала

Коментарів ще немає.

Залишити відгук