Правильне харчування при печії. Дієта на тиждень


Рідко зустрінеш людину, якій незнайомі неприємні відчуття печії: печіння, відрижка, пекучий жар у ділянці шлунку, ниючий біль. Чинників, що викликають дискомфорт дуже багато.

Окрім захворювань ШКТ, симптомом яких і є печія, вона може утворитися в абсолютно здорової людини, якщо вона з’їла надто багато жирного, солодкого, солоного, кислого, та просто випив, закусив, покурив.

Дуже часте явище – печія у жінки, що виношує дитя. Ще один чинник – стрес. Головним пунктом відновлення нормальної кислотності, після виключення всіх умов, що викликають дискомфортний стан, являється щадна дієта у разі печії.

Правильне харчування при печії позбавляє від ризику повторення нападів знову й знову, не дає розвинутися хвороботворним мікроорганізмам, що обожнюють кисле середовище.

Продукти, що приносять користь

Дієтологи рекомендують розділити добовий раціон на 6 порцій, їсти тільки теплу їжу, а також дотримуватися меню, приготованого з деяких продуктів :

  • з м’яса відвареного нежирних видів (телятини, яловичини, кроликів, курей, індички)
  • риби нежирної (вареною, тушкованою, печеною)
  • супи з круп і овочів
  • щодня споживати кашу з гречки, вівсянки, рису,
  • гарніри з тушкованих, запечених, варених, овочів, фруктів
  • хліб, випечений напередодні (учора), сухарі
  • яйце в мішечок, або омлети
  • свіжі сири, сир мінімального % жирності
  • банан, диня, груша, кавун
  • морква свіжа терта
  • мед (замість цукру і цукерок)
  • сік фруктовий солодкий, мінвода без газу, зелений чай.

Продукти – провокатори

Що не можна їсти при печії

Перше місце в дієті відводиться способам кулінарної обробки : їжу не потрібно смажити, коптити. Потім – не можна переїдати. Наступне – виключити паління тютюну й алкоголь. Не їжте занадто холодні страви і занадто гарячі, а також гостре, солоне, гірке, кисле.

Список продуктів, що викликають печію

  1. Міцні напої – кава, пакетований чай з добавками і чорний чай.
  2. Жирні види м’яса, риби.
  3. Свіжі білі хлібобулочні вироби і чорний хліб.
  4. Наваристі бульйони з м’яса, грибів або риби.
  5. Промислові напівфабрикати будь-якого виду : м’ясо, рибопродукти.
  6. Тваринного і синтетичного походження жири (сало теж не можна).
  7. Сири жирні.
  8. Фастфуди.
  9. Солодощі (особливо з високим вмістом жирів і пальмової олії).
  10. Цитрусові й кислі ягоди, фрукти.
  11. Помідори (томат-паста), щавель, шпинат, капусту, гриби, лук свіжі.
  12. Кисломолочні напої, майонези з магазину.
  13. Консервацію будь-яку, у тому числі солодка газована вода, квас.
  14. Гострі спеції, м’яту.

Меню “Тиждень без печії”, поради дієтолога

Наочно можна уявити собі зразкове меню харчування при печії на тиждень таким чином.

Понеділок

  • Ранок: каша вівсянка з молоком, шматочок відвареної курки, по скибочці сиру і скибочкою вчорашнього батона, сік солодкий.
  • Ранок 2: йогурт домашній, солодке яблуко, чай зелений, мед і сухарі.
  • Обід: суп овочевий із рисом (сухарями), парова котлета, тушковане овочеве рагу, компот.
  • Підвечірок: сухофрукти, бутерброд із сиром, зелений чай із медом.
  • Вечеря: гречка, скибочка риби, скибочка хліба, салат – пюре морквяне, чай.

Вівторок

  • Манне суфле і сир, яйце варене, хліб вчорашній, чай, мед.
  • Йогурт, яблуко.
  • Суп рибний із ячмінної крупи, тюфтелі з запеченою картоплею, компот.
  • Банан, чай, сухарі.
  • Сирники з сиром, яйце, сік.

Середа

  • Каша рисова, бутерброд із олією, сиром, чай.
  • Коктейль фруктовий.
  • Суп з телятини, грінки, м’ясо з овочами, компот.
  • Пудинг сирний, чай.
  • Картопля тушкована, риба відварена, кисіль.

Четвер

  • Омлет, каша кукурудзяна, чай і мед.
  • Яблуко, бутерброд із сиром, сік.
  • Суп курячий овочевий, курка, пюре, компот.
  • Суфле сирне, сік.
  • Риба тушкована з рисом, чай, салат морквяний.

П’ятниця

  • Каша вівсянка, яйце, чай.
  • Груші (банан).
  • Гречаний гарнір, фрикадельки з телятини, компот.
  • Сухарі, сік.
  • Рагу овочеве, риба, кисіль.

Субота

  • Рисова молочна каша, чай, сир, крекери.
  • Бутерброд із сиром, мус.
  • Суп курячий, курка, пюре картопляне, компот.
  • Фруктовий салат.
  • Сир, омлет, чай, мед.

Неділя

  • Яйця, вівсянка, мед, чай.
  • Овочеве суфле, кисіль.
  • Котлета, рис, суп овочевий із телятини, компот.
  • Банани.
  • Рагу овочеве, риба відварена, чай.

Правильне харчування у разі печії – це комплекс заходів, що включають щадні для шлунку продукти, нормування порцій, виключення шкідливих чинників виникнення печії, раціональність живлення.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: Продукти якІ корисні при печІЇ, чи можна їсти редиску при печії

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *