Користь квасолі

Чомусь ми не занадто часто їмо квасолю. Навіть у магазинах вона практично не продається, тільки на ринку. А тим часом продукт цей дуже поживний і корисний, до того ж придатний і для розвантажувальних дієт, і для діабетичного харчування. А завдяки клітковині, що міститься в квасолі, можна легко позбавитися від проблеми запорів.

Взагалі, на думку дієтологів, квасоля відноситься до десяти найкорисніших продуктів для здоров’я.
Ось так.
Особлива користь квасолі і її харчова цінність — у гармонійному поєднанні в квасолі високоякісного білку з цукром, крохмалем, вітамінами, мінералами і незамінними амінокислотами.
Що стосується вітамінів, то це А, В1, В2, В6, С, РР, каротин і велика кількість вітаміну Е – природного антиоксиданту. Такий комплекс вітамінів позитивно позначається не лише в цілому на стані організму, але і на стан шкіри, нігтів і волосся зокрема. Причому користь стручкової квасолі анітрохи не менше в цьому сенсі, чим звичайної.
Що стосується мінеральних речовин, то користь квасолі стручкової в цьому сенсі істотно менше, проте в зерновій – їх рекордна кількість: кальцій, фосфор, залізо (квасолю можна віднести до продуктів, що підвищують гемоглобін), мідь, магній, натрій, йод, цинк, а також лимонна кислота і зольні речовини.
Зате для діабетиків користь стручкової квасолі буде дуже до речі. Відвар стулок стручкової квасолі знижує вміст в крові цукру, а тому він незамінний для дієти при підвищеному цукрі в крові. Для приготування відвару 20 г стулок заливають літром води, варять 3-4 години. Потім остудити, процідити. Приймати по половині склянки за півгодини до їжі (3-4 рази в день) впродовж 3-4 місяців.
Важливо: стручки можна вживати лише у вареному і тушкованому виді, оскільки вони містять отруйні речовини, що руйнуються в процесі термічної обробки.
Оскільки білок квасолі легко засвоюється організмом і містить незамінні життєво необхідні амінокислоти, то квасолю рекомендується вживати вегетаріанцям і обов’язково включати в пісне меню.
Примітно те, що під час приготування квасоля втрачає дуже мало поживних речовин. Ну хіба що вітаміни. Наприклад, при консервації квасолі в ній зберігається до 80% мінеральних речовин і до 70% вітамінів.
Для того, щоб при варінні збереглося максимальна користь квасолі, її краще замочити на ніч, а при варінні заливати водою по рівень квасолі. Солити бобові треба після того, як вони будуть повністю готові.
Так, власне, не лише заради користі квасолі її потрібно їсти. Вона ще і дуже смачна. Та і страв з неї можна приготувати море – від супу-пюре до пиріжків з квасолею.

Користь квасолі

Коментарів ще немає.

Залишити відгук