Корисні продукти для підшлункової залози

Неважливих органів в організмі людини не існує. Ми створені таким чином, що тільки злагоджена робота усіх клітинок разом дозволяє нам вести повноцінне життя. Зрозуміло, щоб ми ніколи не знали про проблеми із здоров’ям, треба піклуватися про власний організм, і давати йому можливість нормально функціонувати, не завантажуючи шкідливими речовинами.
У цій статті мова піде про такий важливий орган, як підшлункова залоза. Маючи невеликі розміри, вона виконує відразу декілька функцій. По-перше, забезпечує шлунок спеціальним соком, панкреатином, необхідним для повного переварювання їжі. По-друге, саме ця залоза виробляє життєво важливі гормони: інсулін і глюкагон. Вони беруть участь в обмінних процесах організму, і контролюють кількість глюкози в кровоносних судинах.
Не роблячи підшлунковій залозі належної уваги, не піклуючись про те, що ми їмо, і як ця їжа позначається на її роботі, ми ризикуємо опинитися в лікарняній палаті з діагнозом панкреатит. З’явившись одного разу, це захворювання може придбати хронічну форму, але страшно воно навіть не цим, а своїми наслідками. Холецистит, цукровий діабет, апендицит можуть несподівано проявитися при порушеній роботі підшлункової залози. Вилікувати ці захворювання неможливо, і людина вимушена у кращому разі лягати на операцію, або усе життя вживати лікарські препарати.
Чинники, що впливають на розвиток панкреатиту, відомі кожному. Нездоровий спосіб життя, недбале відношення до того, чим харчуємось, зловживання спиртними напоями, паління, різні травми, інфекції. Медицина сьогоднішнього дня навчилася досить успішно справлятися з цим захворюванням за допомогою ефективних лікарських препаратів. Але окрім призначеної терапії в обов’язковому порядку хворому пропонується строга дієта.

Список корисних продуктів для підшлункової залози
Щоб не доводити ситуацію до палати в місцевій лікарні, потрібно як можна частіше у свій раціон харчування включати корисні продукти для підшлункової залози.

Різні овочеві супи, без попереднього обжарювання складових, чудово підійдуть для того, щоб на якийсь час розвантажити підшлункову залозу, і дати їй можливість відновитися і нормалізувати свою роботу.
Для нашої підшлункової згубні будь-які жирні продукти. Тому думаючи про м’ясо, як окорисному продукті для підшлункової залози, вибирайте дієтичні види. Наприклад, кролика, курочку, можна додати яловичину. Зрозуміло, ніяких зажарених біфштексів, усі м’ясні блюда повинні готуватися виключно на пару, або довго варитися в каструлі. Можливо, парові котлетки вам навіть сподобаються, і, не маючи проблем з підшлунковою залозою, ви включите їх у свій постійних раціон.
Те ж правило стосується і риби. Використовуйте нежирні види риб (тріска, окунь, щука, судак), і готуйте їх або на пару, або вживайте у вареному вигляді.
Серед продукції, виготовленої на основі коров’ячого молока, ваша підшлункова вибере кефір, ряжанку, айран, нежирні сорти сиру. А ось в чистому вигляді тим, у кого є проблеми з цим органом, молочко вживати небажано.
Якщо курячі яйця не викликають у організму якої-небудь алергічної реакції, не варто відмовляти собі в цьому продукті. У складі яєць значне місце відведене білкам, які так нам потрібні, тому їх краще продовжувати вживати, проте все ж в дещо незвичному виді. По-перше, жовток з яєць не їдять взагалі. А з білку готують омлет на пару. Окрім цього можна яйця варити “некруто”, знову ж таки жовток потрібно залишати незайманим.
Без вітамінів, які доставляють в наш організм фрукти, нам складно підтримувати імунітет, тому зовсім від них відмовлятися не слід. В період стабільного стану яблука можна вживати у будь-якому вигляді: свіжі, сушені або запечені. Вони стануть відмінним джерелом важливих мікроелементів, і дуже м’яко впливатимуть на підшлункову залозу. Учені радять вживати солодкі сорти яблук із зеленою шкіркою.
Серед ягід, сміливо можна вживати ті, що не кислять.
Тамувати спрагу, і не зіпсувати стосунків з підшлунковою залозою, можна за допомогою будь-яких чаїв (не міцної заварки), компотів з сухофруктів, відварів шипшини, мінеральною водою, що має невеликий вміст газів, соків, обов’язково розбавлених кип’яченою водою.

Гриби, консерви, смажену рибу і м’ясо, банани, інжир, сирі овочі і різна свіжа випічка строго дуже суворо забороняється вживати пацієнтам гастроентеролога, як під час інтенсивного лікування панкреатиту, так і в повсякденному житті для профілактики захворювань підшлункової залози. Великий негативний вплив на її стан роблять зловживання алкоголем і сигаретами. Звичну чашку уранішньої кави так само варто відставити до кращих часів. Виноградний сік і будь-які газовані напої остаточно приведуть вашу підшлункову залозу в засмучений стан.
Набір корисних продуктів для підшлункової залози не так вже і одноманітний. І при відомій долі бажання можна і з них творити справжні кулінарні шедеври. Радимо вам хоч би іноді сідати на таку імпровізовану дієту. Ваша досить уразлива підшлункова залоза, напевно, оцінить такий душевний порив, і продовжить свою роботу з великим завзяттям.

Коментарі 2 коментарі

  • Ой, у мене підшлункова залоза саме хворе місце. Чесно кажучи і не думав , що існує скільки корисних продуктів для неї. Буду тепер підгодовувати її смаколиками=)

  • Добрий день. Може хтось знайомий з такою проблемою. Пів року назад мені видалили підшлункову залозу взагалі. Відповідно діабет і ферменти весь час. Проблема найбільша в тому що їжа не засвоюється взагалі, втрата маси . Що робити?

Залишити відповідь до Іван Петрович Скасувати відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

Зображення
Оновити картинку