Дієта при зниженій кислотності шлунку

Можливості насолоджуватися різними стравами, будь вони занадто гострими, солоними, кислими, солодкими і так далі, ми зобов’язані нашому шлунку. Саме він першим приймає “харчовий” удар, який ми безсоромним чином направляємо у свій організм. І саме в ньому відбувається розщеплювання їжі, і підготовка її до подальшої обробки в кишечнику.
Але не завжди ж бідний шлунок повинен терпіти наше несерйозне відношення? Колись же повинна настати розплата? І ось вже все частіше, і частіше лікарі встановлюють факти захворювань шлунку, пов’язаних з пониженням кислотності. Причому, якщо підвищену кислотність вже навчилися контролювати і лікувати, то зі зниженою справи йдуть гірше. Існує тільки декілька ліків, які показані при цьому захворюванні. А окрім них залишається тільки дотримуватися дієти при зниженій кислотності.
Що є причиною пониження кислотності в шлунку? Соляну кислоту, з якої у більшості своїй складається шлунковий сік, виділяють спеціальні обкладувальні клітини. Порушення в їх роботі, або навіть їх атрофія призводить до недостатнього вироблення кислоти, що у свою чергу веде до зниження захисних функцій шлунку. А коли оборона ослаблена, вороги (у нашому випадку мікроби і віруси) починають активно завойовувати нову територію (тобто наш організм). Ми частіше хворіємо, та і характер хвороб перетворюється на хронічний.
Дієту при зниженій кислотності шлунку необхідно починати дотримуватися, якщо у вас несподівано проявляються такі симптоми, як болі в животі, вздуття, підвищений метеоризм. Постійні замки, які не проходять, якщо просто поміняти раціон (наприклад, додати кисломолочні продукти), і відразливий запах з рота – це теж може говорити про порушення кислотності в шлунку.
В результаті цього захворювання організм може недоотримувати необхідні вітаміни і мікроелементи, зокрема залізо. І, як наслідок, ми придбаваємо додаткове захворювання анемію.
Принципи дієти при зниженій кислотності шлунку
Такий діагноз, як пониження кислотності шлунку самостійно собі не поставиш. Визначити його може тільки кваліфікований фахівець після проведення повного обстеження, і за результатами аналізів. Проте вводити обмеження в їжі доведеться відразу ж після появи перших ознак хвороби. Надалі така терапія обов’язково доповниться лікарськими препаратами.
Головне, на що буде спрямована дієта при зниженій кислотності, це на стимуляцію роботи секретів шлунку.
Необхідно використати системи дробової їжі. Тобто харчуватися часто (від шести раз на день), але невеликими порціями.
Продукти, для переварювання яких шлунку потрібно певні зусилля, краще з холодильника прибрати. Це відноситься до сметани, сирів, вершків і подібне.
Температура їжі, що приймається, має бути комфортною для шлунку. Об гарячу чашку з кавою можна тільки погріти руки, а крижаною водою в жару добре буде хіба що обполоснутися.
Продуктів, що містять грубу рослинну клітковину, краще уникати. Серед подібних рослин можна виділити ріпу, горох, квасолю, редис. Усі фрукти і овочі необхідно споживати зрілими, і бажано, позбавлятися від шкірки. Мілке насіння деяких ягід шлунку переварити досить важко, тому про ці ягоди можна забути.
Жирна їжа, яка і для здорової-то людини не занадто корисна, людям зі зниженою кислотністю шлунку просто протипоказана. І, зрозуміло, строге табу на усю алкогольну продукцію, а також газовані напої.
Проте, серед продуктів, дозволених для вживання на дієті при зниженій кислотності шлунку, є безліч “смакоти”. Так що зневірятися від думки про категоричні заборони на улюблену їжу не варто.
Приміром, кілька разів в тиждень хворий може побалувати себе булочками з нездобного тіста. За бажанням можна зрідка є печиво, піроги і ватрушки. Свіжий хліб, звичайно, їсти не можна, але якщо він полежить декілька днів, хворий шлунок чудово з ним впоратися.
Неможливо недооцінювати позитивний вплив різних каш на стан шлунку. Цю страву можна їсти в необмежених кількостях, причому хворобливих симптомів можна і не чекати.
М’ясо, курка, мова і риба, зрозуміло, у відвареному вигляді, обов’язково входять до складу дієти при зниженій кислотності шлунку. На гарнір можна запікати будь-які овочі. Свіжі овочеві салати без цибулі так само принесуть багато користі. А ось соки, і фруктові, і овочеві, кава і чаї можна, і навіть треба пити досить багато. Ці напої, завдяки хімічним компонентам, що входять до їх складу, здатні впливати на вироблення шлункового соку.
Потрібно відмітити, що діагноз зниженої кислотності шлунку може сигналізувати про небезпеку онкології. Тому так важливо дисципліновано підійти до лікування цього захворювання. Суворе дотримання дієти для зниженої кислотності і приписів лікаря обов’язково допоможе нормалізувати ситуацію, і значно поліпшити якість життя.

Дієта при зниженій кислотності шлунку

Коментарів ще немає.

Залишити відгук