Як зробити варення без цукру на зиму: з лісових ягід, горобини, калини, вишні, смородини, ароматних трав


Сучасна людина, стаючи прибічником здорового способу життя, все частіше звертається до досвіду предків. Століттями перевірені способи збереження здоров’я, продовження життя, ведення домашнього господарства  знаходять застосування й у наші дні. У сьогоднішній статті розглянемо, що таке “живе” варення і розповімо, як правильно його приготувати.

Принцип приготування варення без цукру

Готуються “живі” варення на меді замість цукру: з овочів, рослин і фруктів. Зазначимо, що варити нічого не потрібно, тому такі ласощі припадуть до смаку сироїдам. Більшість рецептів трохи відрізняються один від одного. Так, подрібнені фрукти, рослини або овочі складаються у баночку, заливаються медом і герметично закупорюються. У разі приготування варто відмовитися від сучасних побутових приладів, таких як блендер, міксер і так далі. Наприклад, розминати ягоди і травички потрібно виключно вручну. Бажано при цьому використати дерев’яну ступку.

Смородина

Стиглі ягоди смородина розминаються дерев’яним товкачиком, викладаються в миску і заливаються медом (така ж кількість, скільки і ягід). Потрібно потримати суміш декілька годин під сонцем. Потім скласти у вимиті баночки, згори накрити пергаментом або вощеним папером і міцно зав’язати мотузочком. Зберігати в льосі. Можна їсти і дорослим, і дітям, особливо в сезон застуд.

Варення з меду і ягід

Свіжозібрана журавлина, малина і чорниця розминаються, укладаються у баночки, заливаються медом і герметично укупориваются. Можна використати у вигляді суміші асорті, а можна кожну ягідку окремо. Зберігати в прохолодному місці. Застосовують як противірусний препарат і жарознижуючий засіб.

Вишня

Для приготування можна використати будь-який сорт вишні. Стиглі ягоди збираються, ретельно промиваються і висушуються (це важливо!!!). Потім їх потрібно викласти у баночку, залити медом, закрити поліетиленовою кришкою і на декілька годин поставити на сонці. Можна відокремити кісточки. Тоді варення зберігатиметься довше і збереже більше корисних властивостей.

Горобина

Цей рецепт вважається одним з самого старовинного сибірського зілля. Для приготування цілющого напою, який здатний здолати будь-яку хворобу, знадобиться 200 гр стиглою горобина, літр води з джерела, або свердловини, дві ложки свіжого меду. Горобина перетирається дерев’яною ложкою, заливається водою і доводиться до кипіння. Коли охолоне, процідити через марлечку і перемішати з медом. Перелити в заздалегідь підготовлену ємність, герметично її закупорити і поставити на 5-7 днів в льох, щоб напій настоявся. Застосовувати по одній столовій ложці в день.

Калина

За цим рецептом готується не варення, а гілочки з ягодами. Виходить схоже на карамель. Дуже смачно, корисно і зберігається довго. Гілочки з калиною замочують у мед і викладаються на деко, яке бажано застелити пергаментним папером, і ставляться в розігріту духовку на 20 хвилин. Така калина не лише допоможе отримати перемогу у в боротьбі з вірусами та інфекціями, але і відмінно прикрасить будь-яку страву на столі.

Заспокійлива суміш

Останнім часом стрес став постійним супутником більшості людей. Не обов’язково купувати лікарські препарати, потурбуватися про свою нервову систему можна і з допомогою натуральних засобів. Для приготування заспокійливої суміші знадобиться м’ята, шавлія і пустирник (у рівних частках). Травички промиваються і викладаються на сонечко підсохнути. Через добу їх треба перетовкти в дерев’яній ступці, перекласти у банку і залити медом. Всього чайна ложечка один раз в добу здатна допомогти нормалізувати стан нервової системи і позбавити від нападів гіпертонії.

“Живі” варення не просто зберігають користь рослин. Вони доповнюють ці якості та посилюють їх задопомогою меду. Спробуйте приготувати натуральні ліки і забезпечте своїм близьким міцне здоров’я.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: як приготувати чорничне вареня без цукру?

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *