Як у домашніх умовах приготувати мед з кульбаб. Поради щодо застосування


Жовті голівки кульбаби – одна з найяскравіших ознак весни. Використати силу рослини прагнуть усі, хто хоч трохи розбирається в народній медицині. Корені та листя сушать, щоб потім використати для приготування відварів, а з квіток у домашніх умовах готують мед з кульбаб – смачної і корисної.

Користь і шкода меду з кульбаб

Мед – засіб від багатьох хвороб. Якщо в основі меду є кульбаба, то такі ласощі не лише смачні, але й сприятимуть захисним функціям організму:

  • від грипу і застуди;
  • від проблем з ШКТ;
  • від захворювань сечостатевої системи, а також сприяти підвищенню імунітету й відновленню природних процесів регенерації.

Дуже добрий лікувальний ефект має кульбабовий мед у разі зовнішнього застосування. Він може справлятися з хронічними виразками, сприяє загоєнню будь-якого типу ран, відновлює шкіру, робить її чистішою та здоровішою. Використовують продукт для боротьби з тріщинами, сухими і подразненими ділянками шкіри, а також в якості основи для приготування різних масок, лосьйонів і скрабів для обличчя та тіла.

Знайти у продажі натуральний мед із кульбаб практично неможливо. Його злегка гіркуватий смак бджілки не дуже люблять, так що завжди доповнюють нектар пилком інших рослин. Залишається тільки приготувати самостійно мед із кульбаб у домашніх умовах , тим паче, що зробити це дуже просто.

Для додаткового аромату й ніжнішого смаку можна додати трохи меліси, м’яти або іншої ароматної трави. Дуже смачно, якщо додати лимон цілком зі шкіркою, нарізаний кубиками.

Як правильно зібрати кульбаби

Щоб корисні властивості кульбабового меду були максимальними, під час збирання сировини для нього слід дотримуватися деяких правил:

  • голівки рослини краще не обривати, а акуратно зрізувати ножицями;
  • збирати слід виключно в екологічно чистій місцевості, далеко від проїжджих частин і промислових підприємств;
  • максимальну користь квіти кульбаб мають опівдні, тому збирати їх потрібно саме в цей час доби;
  • якщо пройшов дощ, потрібно почекати хоча б добу;
  • не варто зривати бутони, які ще не розпустилися.

Готовий мед може бути використаний не лише в якості лікувального засобу, але і як просто дуже смачні ласощі, на зразок звичного варення. Його їдять з млинчиками та булочками, додають до чаю й молока.

Покроковий рецепт меду з кульбаб

Свіжозібрані кульбаби

Для приготування меду з кульбаб із мелісою знадобляться такі інгредієнти:

  • свіжозібрані квіти, приблизно літрова банка;
  • 3-4 склянки цукру (або 1,5-2 склянки звичайного меду);
  • літр води;
  • декілька гілочок меліси.

Зверніть увагу!

Мити кульбаби під проточною водою не можна. Так із них змиється пилок, і користі вже не буде.

  1. Кульбаби треба залити водою (для цього краще всього використати колодязну або джерельну) і залишити на пару днів у теплому місці до тих пір, доки не почнеться процес бродіння.
  2. Після цього воду злити, та залити свіжою й варити на повільному вогні приблизно півгодини.
  3. Потім вогонь вимкнути. Накрити кришкою й дати декілька годин постояти.
  4. Після – процідити, у рідину додати цукор і варити на повільному вогні до тих пір, поки не загусне (приблизно 1,5-2 години).
  5. У самому кінці варіння,  додати мелісу. Того, що кульбабовий мед охолоне разом із мелісою, буде достатнє, щоб він ввібрав аромат цієї травички.

Проціджений продукт зберігати в скляних пляшках або банках у холодильнику.

Цілюще страва готова. Обов’язково почастуєте ним своїх знайомих, тільки не кажіть, із чого це зроблено. Комусь кульбабовий мед нагадає мед з різнотрав’я, комусь гречаний, але в те, що ви знаєте рецепт кульбабового меду й зробили його самостійно, не повірить ніхто.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *