Рецепт домашнього хлібного квасу

Літо. Спека. Пити хочеться нестерпно. Виникає резонне питання: що пити? Воду з-під крану якось не хочеться. Солодка газована вода – сумнівний вихід з ситуації, коли мучить спрага. А мінеральну воду часто пити – теж не вихід. Адже давно відомо, що для її збереження в неї додають і антибіотики, і консерванти, та і пластикова тара не дуже сприяє її корисності. Краще всього робити прохолодні напої в домашніх умовах: лимонад, квас, морс і тому подібне. Завжди знаєш, що туди поклав, як довго і в якому посуді зберігав.
Приготувати домашній хлібний квас не складе ніяких труднощів. Наша сім’я робить його вже багато десятиліть. Рецепт домашнього хлібного квасу дійшов до мене від мами, їй від бабусі, ну а бабусі мабуть від її мами (тут генеалогія нашого хлібного квасу обривається).
Напій цей смачний і корисний. Його можна не лише пити, але і додавати в окрошку, наприклад.

Приготування домашнього хлібного квасу
Приготування закваски для квасу
Закваска для хлібного квасу: на 3-літрову банку покласти 3-4 шматочки хліба (краще всього бородинського), 2-3 ст. ложки цукру і трохи дріжджів. Можна додати 10-15 родзинок для “газованої”. Залити банку доверху теплою (але не гарячіше) водою і поставити в тепле місце на декілька днів. Оскільки хлібний квас готується зазвичай влітку, то досить буде поставити його на кухні на столі. Через 3-5 днів квас буде готовий.

Технологія приготування квасу
Іноді перший квас злегка віддає дріжджами. Це не страшно. Якщо вам не подобається цей запах, перший квас можна вилити, а на готовій заквасці вже зробити справжній хлібний квас, “колючий” і ароматний.
Отже, злив перший квас, відбираємо половину хлібної гущі і викидаємо її (можна на її основі зробити другу банку).
У банку із закваскою додаємо пару скибочок чорного або бородинського хліба, 2-3 ложки цукрового піску, 10-15 родзинок і заливаємо водою. Через 1-1,5 діб квас готовий. Залишилося його злити і охолодити, а із закваски зробити нову порцію: знову відбираємо половину гущі, засипаємо цукор, родзинки і так далі по кругу.
Для того, щоб колір квасу був темнішим, хліб заздалегідь можна підсушити і підрум’янити в духовці. А можна додати пару ложок покупного сухого квасу. Але це необов’язково.
Зберігання закваски
Рецепт приготування закваски для квасу хоч і записаний у мене в книжечці, проте робила я її всього один раз і дуже давно з однієї простої причини: хлібна закваска дуже добре зберігається. Мені простіше відкласти в пів-літрову баночку закваску, накрити її щільно кришкою і поставити в холодильник на зиму. Навесні я кидаю закваску у банку, додаю все за списком (хліб, цукор, родзинки) – і справжній російський хлібний квас через добу-дві готовий.
Ось так просто, смачно і корисно!

Рецепт домашнього хлібного квасу

Коментарів

  1. “трохи дріжджів ” це скільки ???

Залишити відгук