Приготування йогурту в йогуртниці

Останніми роками на прилавках магазинів можна знайти побутову техніку на будь-який смак. Дійсно, пароварки, бутербродниці, навіть яйцеварки! Здавалося б, що складного — кинув яйця у воду і через 7 хвилин дістав. Проте і вони мають попит
Але якщо щодо купівлі яйцеварки можна і пороздумувати, то ось такий корисний побутовий прилад як йогуртниця – річ, украй незамінна для здорового способу життя.
Безумовно, любителям натуральних йогуртів домашнього приготування можна обійтися і без неї і приготувати улюблений кисломолочний продукт в термосі або просто в укутаній каструлі. Проте так хочеться спростити собі життя не на шкоду здоров’ю! Ось саме тоді приготування йогурту в йогуртниці припаде вам до душі.
Що з себе представляє йогуртница
Йогуртниця – абсолютно нехитрий електричний прилад: місткість, що нагрівається, і кришка. Отаке “тепле гніздечко” для бактерій. Молоко із закваскою нагрівається до певної температури, при якій починають працювати лактобактерії, і підтримується впродовж усього процесу квашення. Підійде він не лише поціновувачам йогуртів, але і для людей із зайвою вагою, з проблемами шлунково-кишкового тракту, діточкам різного віку.
Можна робити не лише домашній йогурт в йогуртнице, але і сметану, кефір, вершки, сир, ацидофільне молоко, симбилакт, бифивит, виталакт, стрептосан. Отримуваний зрештою продукт залежить від узятої вами закваски. Усе це дуже смачно і неймовірно корисно! Вживаючи щодня приготовану своїми руками “кисломолочну продукцію”, можна назавжди позбавитися від причини втрати волосся, розшарування нігтів, лущення шкіри і тому подібне. Адже уся наша краса йде зсередини!

Приготування йогурту в йогуртниці: де взяти закваску
Простий варіант – купити звичайний йогурт і додати його в молоко. Проте не кожен захоче додавати навіть зовсім невелику кількість йогурту, який напханий барвниками, крохмалем і консервантами. Тому краще скористатися сухими заквасками. Придбати їх можна в аптеках або в інтернет-магазинах. Зазвичай вони розфасовані в невеликі колби з гумовою кришечкою, кожна з яких розрахована на 1 л молока. Дуже зручно.

Якщо вам не вдалося купити спеціалізовані бактерії, можна придбати усім знайомі аптечні препарати типу наріне, лінекс і тому подібне. Проте варто врахувати, що за смаком йогурт виходить різним залежно від використовуваних заквасок. Наприклад, йогурт на наріне буде кисліший за звичайний.

Процес приготування йогурту в йогуртниці
Для приготування йогурту в йогуртниці беремо літр молока (жирність вибирайте за своїм смаком, проте ідеальний варіант — 3,5%) і порцію сухих бактерій (чи 100 мл йогурту). Отже, молоко прокип’ятити хвилин 15 на повільному вогні, охолодити до кімнатної температури. Закваску у флаконі залити водою кімнатної температури ) 23 флакони, закрити кришечкою і ретельно збовтати до повного розчинення вмісту. Якщо закваска була в пакетику або в капсулах — вміст висипати в миску з невеликою кількістю молока і ретельно збити вінчиком. Потім влити цю рідину в підготовлене молочко і знову добре перемішати вінчиком, щоб закваска рівномірно розподілилася. Розлити молоко в чисті скляночки, поставити їх в йогуртницю, накрити кришкою і включити в мережу. Не забудьте засікти час. Для звичайного йогурту – це 4-6 годин (чим довше молоко простоїть в йогуртниці, тим густіше буде консистенція готового продукту, проте і кислішим).

Скляночки з готовим йогуртом накрити кришкою і зберігати в холодильнику: оптимально 2 дні (але не більше тижня).
Купувати закваску кожного разу не знадобиться: для цих цілей можна використати приготований вами йогурт впродовж 10 циклів (нас зазвичай вистачає на 5-6 разів).

Дуже важливо, щоб увесь посуд, що бере участь в приготуванні йогурту, був стерильним. Тому усі баночки, миску, в який змішується закваска з молоком, вінчик — треба обдати окропом. Робиться це для того, щоб в наш йогурт не потрапили непотрібні нам бактерії — інакше вийде зовсім інший продукт.

Приготування йогурту в йогуртниці: так яку ж йогуртницю купити
Особливих відмінностей в йогуртницах різних фірм немає. Суть у усіх одна — «термос з підігріванням». Основні відмінності — у дизайні, матеріалі баночок (скло, пластик), наявності/відсутності автовідключення (не критично), в наявності чаші для сиру. Ну і ще розмір місткості для молока: є йогуртниці з однією місткістю розміром 1-1,8 л, або з 6-8 невеликими баночками на 100-200 мл (здається цей варіант набагато зручніший). Ідеальний варіант — і скляночки, і чаша для сиру. Доречно зауважити, приготувати йогурт можна не лише в йогуртниці, але і без неї: просто на батареї, в термосі, в духовці, в мультиварці, причому навіть якщо в ній не передбачений спеціальний режим. 

Приготування йогурту в йогуртниці

Коментарів ще немає.

Залишити відгук