Як зменшити шкоду нітратів в продуктах


Купуючи овочі і фрукти в магазині, та і на ринку теж, ніколи не знаєш – чи екологічні вони або під зав’язку “напхані” хімією, із захватом вживаної виробниками для підвищення врожайності. Тому доводиться дотримуватися ряду правил, дотримання яких частково дозволяє нейтралізувати присутні пестициди і нітрати в плодах.

Капуста

Велика частина небезпечних речовин накопичується в серцевині цього плоду і у верхньому листі. Тому кочерижку їсти категорично забороняється. Видаляти слід не менше, чим 4 верхніх капустяних листа.

Картопля

Бульби із зеленою шкіркою краще викинути, оскільки в них висока концентрація отруйної речовини під назвою соланін. Нітрати частково розчиняються в Н2О, тому очищені і нарізані бульби рекомендується витримати 2 години в холодній воді, яку обов’язково треба перед варінням злити.

Зелень

Листова зелень, особливо руккола, дуже сприйнятлива до довкілля і вбирає з неї буквально усі речовини. Тому, якщо зелень вирощена, наприклад, біля дороги, то вона просто токсична. Найбільша кількість шкідливих речовин скупчується в черешках (стеблах). Якщо ви не упевнені в екологічності продукту, то від прожилків і стебел краще позбавитися, а в їжу вживати тільки листя. Вимочуйте зелень впродовж години в підсоленій воді, що допоможе прибрати зайві нітрати і хвороботворні бактерії.

Яблука та груші

Вибираючи ці фрукти, зверніть увагу на шкірку. Якщо ви відчуваєте деяку клейкість і ковзання, то означає, плоди були оброблені хімічними речовинами для тривалого збереження продукту. Щоб не допустити попадання в організм небезпечних канцерогенних з’єднань, перед вживанням обов’язково очистите плоди від шкірки.

Виноград

Красиві виноградні грона, привезені до нас здалека, як правило, оброблені фунгіцидами. Ці речовини сприяє збереженню продукту при транспортуванні і тривалому зберіганні. Виноград слід якісно мити, не менше 5 хвилин, під проточною водою, тоді ці речовини підуть, і ягоди можна споживати без побоювання.

Купуючи овочі і фрукти, намагайтеся уникати плодів велетенських розмірів, оскільки це вказує на велику кількість нітратів.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *