Як вибрати твердий сир, як його зберігати


Як відрізнити справжній сир від сирного продукту, і як зберігати його? Відповідь на ці та інші питання шукає той, хто хоч трохи готує.

Купуйте сир, а не сирний продукт

Щоб бути певним, що ви вибираєте продукт високої якості, треба знати, як відрізнити справжній сир від сирного продукту. На щастя, це не складно – ви уникнете помилок, прочитавши етикетку.

Якщо на упаковці ви знайдете фразу, подібну до такої, – “сир типу Гауда”, то можете бути впевнені, що з реальним сортом Гауда цей продукт має мало загального.

Зверніть також увагу на склад продукту. Оригінальний жовтий сир робиться з молока і виняткових  компонентів, пов’язаних із процесом дозрівання, тобто: бактерій, молочної кислоти і сичужного ферменту. І навпаки, якщо етикетка включає такі інгредієнти, як рослинний жир, сухе молоко, жир або сою, це означає, що продукт є імітацією сиру. Також підозру повинна викликати досить низька ціна продукту.

Бережіть сир у холодильнику правильно

Після купівлі вагового продукту, якнайшвидше оберніть сир у вощений папір або пергамент. Така упаковка забезпечить відповідний рівень вологості сиру і циркуляцію повітря, що дозволить продукту зберегти свою свіжість як можна довше.

Пам’ятайте, що сир повинен зберігатися в холодильнику на полиці, призначеній для зберігання молочних продуктів. Як правило, це верхній і середній відсік холодильника, де температура коливається від 4 до 8°С. Сир вимагає умов зберігання при температурі від 0 до 10°С.

Краще всього зберігати його загорнутим в папір, оригінальну упаковку або харчову плівку, і не допускати його контакту з іншими продуктами. У наш час також добре справляються з цим завданням герметичні контейнери.

Нарізаний сир можна успішно зберігати в холодильнику 3-4 дні, а шматки до трьох тижнів. Проте, краще не купувати його про запас. Більше того, усупереч загальноприйнятій думці, що сир годиться для заморожування, не рекомендується зберігати його впродовж тривалого часу в морозилці. Це призводить до часткової втрати смаку і аромату. В усякому разі, навіть коли ви дістанете сир із холодильника, подавайте його тільки тоді, коли він досягне кімнатної температури. Тоді він буде апетитнішим, а його аромат – інтенсивнішим.

Вивчіть основи використання сиру

Напевно неодноразовою проблемою для вас було подрібнення сиру теркою або використання трохи усохлого продукту. Проте є способи і на це!

  • Щоб натерти сир на терці було простіше, покладіть його на півгодини в морозильну камеру.
  • А для того, щоб запобігти передчасному пліснявінню сиру, просто покладіть в ємність із сиром шматочок цукру. Він поглинатиме вологу, що виділяється сиром.
  • Коли сир почне сохнути, просто використайте його для приготування гарячих блюд типу запіканки або лазанні.

Приготуйте сирну тарілку

Сервіруючи сир, приготуйте сирну тарілку – звичайну форму подання сиру, запозичену у французів. Таке блюдо не вимагає занадто великої підготовки, оскільки вам треба лише підібрати інгредієнти – й відмінне доповнення до святкового столу з друзями або для романтичного вечора на двох готово.

Сирна композиція для сирної тарілки повинна містити від 3 до 5 різних видів сиру. Щоб сир не засохнув, нарізуйте його перед поданням на стіл. На одного гостя необхідно передбачити приблизно 20-50 г кожного виду сиру.

Розташуйте їх на тарілці послідовно, за годинниковою стрілкою. Перший із видів сиру має бути найбільш ніжного смаку, а останній, навпаки, найінтенсивнішого. Подайте сири в компанії винограду і волоських горіхів. Можна поставити в центр невелике блюдечко зі свіжим медом.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *