Як вибрати свіжу рибу: поради


Підтримка організму в тонусі – одне з найвідповідальніших завдань. На її виконання йде досить багато сил і засобів, щоб звертати увагу на те, з чого приготований сніданок або вечеря, легке перекушування. Наприклад, йод і калій можна  засвоювати через проковтувані вітамінки, проте потрібну долю заліза у найбільш відповідному виді набагато реальніше отримати з рибних страв. Тому важливо знати, як вибрати рибу без шкоди для організму і збитку для гаманця.

Як вибрати рибу правильно

Своя або чужа?

Багато продавців старанно завіряють потенційних покупців у безпеці використання для приготування замороженої риби. Частково вони праві, оскільки в такому стані вона може зберігатися довше. Ось тільки деякі корисні властивості втрачаються з часом незалежно від прийнятих запобіжних заходів. Саме тому так важлива наявність уміння відрізняти місцеву рибу від привізної, яка невідомо скільки час тому була спіймана.

Свіжа або вже прописалася?.

На жаль, далеко не усі знають, як вибрати свіжу рибу і за якими ознаками можна зрозуміти, якісний продукт чи ні. І все-таки існує низка ознак, за якими нещодавно спійману рибу можна відрізнити від залежаної, не торкнувшись до неї і пальцем.

  • нещодавно спіймана живність пахне морем або річкою, водоростями, але ніяк не тим осоружним “рибним” запахом, що переслідує багато прилавків;
  • очі в неї витріщені;
  • якщо є можливість, варто вивчити зябра. Якщо вони не яскравого червоного кольору, то краще товар не брати;
  • тушка має бути обов’язково щільною, не м’якою;
  • плями на лусці – ознака першої стадії розкладання;
  • свіжоспіймана риба виглядає майже живою і навіть може звиватися, що цілком нормально.

Оплата продукту або займаного місця?

Магазинний товар, як правило, багато в чому поступається спеціалізованим відділам. Основним каменем спотикання зазвичай стає саме його подання, оскільки у вітринах із льодом на огляд часто виставляється риба не свіжа, а свіжорозморожена, тоді як контейнери представлять собою  свіжу.

Наприклад, у філе свіжої риби і тієї що полежала в морозилці є декілька відмінних рис:

  • саме філе щільне, не розповзається під пальцем;
  • якщо воно залишилося на шкірі, то остання – має бути тієї ж якості;
  • його запах приємний і нагадує аромат, а не “рибний сморід”.

Більше гостроти і менше користі?

Що завжди засуджувалося фахівцями і досвідченими куховарками, так це – купівля риби в готовому виді. Зокрема – маринованою або пересипаною приправами, затягнутою в термоупаковку. Причина такої неприязні криється в тому, що її просто не можна стільки тримати в маринаді або соусі, вона швидко втрачає не лише смак під натиском спецій, але й усі корисні властивості, у результаті залишиться тільки гострота приправ, шкідлива для шлунку. Плюс сторонніми порошками дуже зручно маскувати несвіжий продукт.

Дешевше – проблемніше?

Є дві причини, за якими ціна на рибу може впасти: вона виловлюється неподалік і продавець може дозволити собі невелику “акцію” або ж магазину необхідно терміново продати сильно залежаний продукт. Саме тому перед походом за продуктами варто відразу вирішити для себе: де можна купити рибу і подумки настроїти себе на обхід таких місць по дузі.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *