Як визначити якість сиру

Сир – один з найчастіших гостей на нашому столі. Адже це і смачно, і корисно, і доступно. Не можна сказати, що увесь, що продається на прилавках супермаркетів твердий сир – неякісний. Принаймні, рослинний жир в їх складі хоч і зустрічається, але не так часто, як, наприклад, в молоці.
Головні чинники, від яких залежить якість сиру – сировина, яка використовується для його виготовлення і термін його дозрівання.
Сир виготовляють частенько за дуже укороченою програмою. Якщо в Європі сир дозріває мінімум 2-3 місяці, максимум 1-2 роки, то у нас це 15-60 днів. Відповідно він не устигає, як слід, визріти, від чого, звичайно, якість сиру сильно страждає.
Що стосується сировини, то в “легких” сирах частина молочних жирів замінюється рослинними, які в принципі теж натуральні і не шкодитимуть. Але їх наявність негативно впливає на смак сиру і особлива на його користь для організму.
Як визначити якість сиру
Щоб вибрати хороший сир – подивиться в першу чергу на його забарвлення. Воно має бути рівномірним по усій товщині сиру. Дірочки теж мають бути розподілені по усьому сиру рівномірно. Якщо в центрі розташовуються великі “дірочки”, а ближче до кірочки – більш мілкі – якість молока, з якого сир виготовлений, низька, а значить і показники якості сиру залишають бажати кращого.
Форма дірочок залежить від сорту. У Російському це, наприклад, дрібні часті дірочки. Взагалі правильна форма дірочок свідчить про високу якість сиру.
Колір сиру – показник його жирності: чим вище жирність, тим насиченіший колір, і тим вище якість сиру. Проте дуже часто, на жаль, на колір впливають інші чинники, а саме, барвники. Тому неприродно жовтий сир, мабуть, купувати не варто. Звичайно, визначити це можна тільки інтуїтивно.

До речі, а занадто білий колір сиру може свідчити не лише про низьку жирність продукту, але і про надлишок в нім солі.

Кірочка на сирі не повинна мати тріщин і нальоту. Їх наявність говорить про те, що сир перележав або зберігався довгий час в неправильних умовах. Природно смакові якості такого сиру будуть низькими, до того ж через тріщини можуть потрапити бактерії і сир почне псуватися зсередини.
Після купівлі
В деяких випадках якість сиру ви зможете перевірити, тільки розпакувавши і спробувавши його.
Гіркий присмак – ознака того, що сир недостатньо дозрів. Адже чим молодший сир, тим він дешевший, ось виробники і “намагаються” швидше відправити свою продукцію на прилавки, не занадто звертаючи увагу на вимоги до якості сиру.
Один з показників якості твердих сирів — відсутність аміачного запаху і смаку, який в даному випадку є наслідком правильного догляду за кіркою.

Проте для напівтвердих і м’яких сирів це норма. На їх поверхні культивується сирний слиз, який і дає такий запах.

Взагалі нечистий, нетиповий смак у сиру природно не є нормою і з’являється під впливом гнильної і газотвірної мікрофлори.
Вже принісши сир додому, можна провести ще один тест на перевірку якості сиру – скибочку сиру зігнути під прямим кутом. Сир не повинен репнути на місці згину.

Примітка: сир повинен мати кімнатну температуру. Тільки що вийнятий з холодильника сир так протестувати ми не зможемо.

І ще: все-таки намагайтеся не купувати дешевий сир. Шансів купити якісний сир серед дорожчих звичайно вище.

Хочеться ще додати особистий досвід купівлі неякісного сиру, а вірніше, відвертого фальсифікату — сирного продукту. Зовні “сир” був дуже навіть красивим: правильні дірочки, рівномірний колір, і в поліетиленовій упаковці виглядав дуже презентабельно, навіть краще, ніж справжній сир. Але на смак він виявився просто огидним, ножем його розрізати було неможливо – він м’явся і кришився. Їсти його ми не стали. І не лише ми, але і кішки, що живуть у дворі.

Як визначити якість сиру

Коментарів

  1. Я завжди визначаю якість сиру тільки по зовнішньому вигляді. Можливо. це і не правельно але це самий швидкий спосіб , хоч трішечки визначить чи придатний цей продукт до вживання.

Залишити відгук