Як визначити якість молочних продуктів

Давно вже не секрет, що молочні продукти, що стоять на полицях наших магазинів, далеко не тієї якості, якої хотілося б. А в окремих випадках вони просто не мають нічого спільного з молоком. На жаль. Як визначити якість молочних продуктів і не “напоротися” на відвертий фальсифікат? Є декілька простих способів. Це кінцево не професійна експертиза, проте цілком дозволить “відокремити зерна від плевел”.

Як визначити якість вершкового масла
Одного разу в програмі про олію був озвучений такий спосіб визначення якості вершкового масла:
«Після купівлі бруска масла розгорніть і залиште години на 2-3 при кімнатній температурі. Олія не повинна втратити свою форму. Доторкніться “п’ятірнею” до бруска, що розтанув. Якщо форма все ще збереглася і навіть відбитків пальців не залишилося – перед вами натуральний продукт.
Якщо ж масло розтануло, розтеклося, тягнеться за пальцями – в нім використовувалася рослинна сировина».
На ділі цей спосіб не виправдав себе. Дійсно, якісне масло форму тримає, проте і найдешевший спред не тане і не тягнеться за рукою — перевірено на трьох різних марках.
Тому я для визначення якості вершкового масла використовую інші методи:
1. Твердість
Купуючи масло незнайомої марки – трохи натисніть на упаковку. Якщо масло тверде і вм’ятин не залишається — якість масла на висоті. Якщо ж масло легко піддається натисканню, його консистенція навіть з холодильника така, що можна намазувати — у цьому продукті 100% є присутніми рослинні олії, а якість такого продукту — низька.
2. Сліди на упаковці
Зазвичай в супермаркеті масло зберігається при стандартній температурі — +4-5 градусів. Якщо таке масло розгорнути — на упаковці не повинно залишатися слідів. Якщо ж на стінках фольги залишилися сліди олії — швидше за все це не натуральне масло, а щось, що за нього видають.
Безумовно на сильно замороженому або такому, що сильно розтануло маслі тести не проведеш.

Як визначити якість сметани
Натуральна сметана в одвічному розумінні цього слова на прилавках супермаркетів, м’яко кажучи, рідкість. Щоб перевірити сметану треба нанести трохи на тильну сторону долоні і потерти. Якщо через хвилину від неї не залишилося і сліду, уся вона вбралася – брати її не варто. Від натуральної сметани повинен залишитися явний жирний масляний слід на руці.
До речі, а якщо натуральну сметану покласти в гаряче страву (у пельмені, наприклад), вона повинна розтанути без сліду, як вершкове масло. Магазинна зазвичай залишається в незмінному вигляді, лише трохи стає схожою на сир.
А ще наявність великого відсотка рослинних жирів можна легко визначити за смаком — він стає «маргариновим». Буває навіть сметана з таким ось маргариновим смаком. На жаль перевірено на собі.

Якість морозива
На жаль, цим розділом ми хочемо засмутити усіх любителів цієї солодкості: натуральне морозиво в наші дні знайти абсолютно нереально. Хоча оптимісти стверджують: якщо ви знайдете морозиво, виготовлене по ДСТУ 4733, можете сміливо завантажувати їм морозильну камеру і насолоджуватися старим добрим якісним і натуральним морозивом.
Проте на ділі я перерила десятки холодильників із морозивом і ні на одній упаковці таких символів не знайшла.

Звичайно, це чудово, можна прийти в магазин і купити все, чого бажаєш і що стоїть на поличці у барвистій упаковці, а не доїти корову і збивати масло. Проте без зусиль, як мовиться, і рибку із ставка не витягнеш. Сьогодні ця праця полягає, мабуть, в тому, щоб шанувати і проаналізувати склад, звернути увагу на дату виготовлення, фірму виробника, якість і цілісність упаковки, наявність барвників і так далі, а також намагатися купувати по можливості тільки перевірені марки продуктів.

Як визначити якість молочних продуктів

Коментарів ще немає.

Залишити відгук