Як вибрати диню

Літо у розпалі. Самий час поласувати солодкою соковитою ароматною динькою. А якщо щось залишиться – можна і заморозити на зиму. Але про те, як заморозити диню, поговоримо пізніше, а зараз з’ясуємо для себе, як вибрати диню.

Диня, що ти?
Хоча зазвичай ми називаємо диню фруктом, насправді вона — овоч з сімейства гарбузових. Окрім того, що диня дуже смачні ласощі, цей симпатичний фруктоовоч володіє безліччю корисних для здоров’я людини властивостей. Диня прекрасно угамовує спрагу, заспокоює нерви, м’яко стимулює роботу кишечника, нормалізує сольовий баланс і покращує склад крові.
У профілактичних цілях диньки можна використати як заспокійливий, загальнозміцнюючий, сечогінний, м’який проносний, протиревматичний і навіть антисклеротичний засіб.
Складно сказати, як вона впливає на людину як антисклеротичний засіб, але ось в якості сечогінного – дуже навіть активна. Геть сечогінні чаї для схуднення – та їжте здорову ароматну узбецьку диню!
Як і де купувати
Не забувайте, що тільки стигла і якісна диня корисна для організму. Тому питання “як правильно вибрати диню?” доповнимо питанням “які дині купувати не варто?”:

  • не треба купувати диню на несанкціонованих прилавках і на узбіччях уздовж автострад. За декілька днів середньостатистична динька може накопити дуже навіть пристойну кількість важких металів і інших токсичних речовин, що містяться в автомобільних вихлопах;
  • не варто, спокусившись істотною знижкою, купувати пошкоджену диню: в тріщинах шкірки можуть ховатися збудники ботулізму або сальмонельозу;
  • з цієї ж причини ніколи не купуйте розрізану диню. До того ж, хто знає, наскільки чистим був ніж, яким її розрізали?;
  • дині, що продаються, повинні лежати не на землі, а на спеціальному піддоні, під навісом;
  • у продавця мають бути на руках результати лабораторного контролю і дозвіл на торгівлю від СЕС. Не соромтеся – запитайте його. Адже динькою-то напевно не лише самі ласувати збираєтеся, а і малюка нагодувати? Здоров’я дитини найважливіше!

Як вибрати стиглу диню
Що стосується стиглості дині, то визначити її не складно, просто запам’ятайте ці рекомендації і слідуйте їм.

Спершу візьміть диньку, що сподобалася вам, і понюхайте її – стигла диня має тонкий динний аромат. Якщо ваша динька практично не пахне – вона зелена. Якщо запах занадто яскраво виражений – диня швидше за все перезріла. Вона буде рихлою і не соковитою. Звичайно, визначити стиглість дині по аромату не дуже просто, проте після двох-трьох покупок ви навчитеся відрізняти стиглу диню від пере- або недозрілої.
Огляньте вибрану диню з боку квіткового кінця – у стиглої дині “носик” м’якуватий. Не сильно м’який, а такий, що трохи піддається натисненню.
Дуже часто радять постукати по дині — дозріла диня відгукнеться характерним глухим звуком. Проте такий спосіб більше дієвий для кавуна. Динька може і обдурити.
Пошкребіть кірку дині у будь-якому місці. Якщо без особливих зусиль ви дістанетеся до зеленої шкірки – перед вами стигла диня.
Подивіться на залишки стеблинки — у в міру зрілої дині стеблинка товста.
Натисніть на кірку біля плодоніжки дині. У тієї, що не встигла дозріти, кірка в цьому місці дуже тверда, у стиглої – відразу піддається натисненню при невеликому зусиллі. Сподіваємося, що наші вичерпні поради про те, як правильно вибрати диню, допоможуть вам поласувати найсмачнішою!

Як вибрати диню

Коментарів ще немає.

Залишити відгук