Як вибрати червону ікру

Рідко святковий стіл обходиться від такого делікатесу як червона ікра. Адже це і смачно, і корисно, та і барвисто. Чарівні помаранчеві бутерброди так і піднімають настрій своїм життєрадісним зовнішнім виглядом.
Та тільки вибрати червону ікру хорошої якості вдається далеко не завжди. Адже, що там не кажи, а утриматися від спокуси підробити такий популярний продукт зможе дуже рідкісний виробник.
За правилами до складу червоної ікри не повинно нічого входити окрім самої ікри і солі. А консервується вона в ідеалі за допомогою процесу пастеризації (обробка парою при 60 градусах вже законсервованих баночок). Ікринки мають бути цілісними, рідини у баночці бути не повинно. Що ж виходить на ділі? Як правильно вибрати червону ікру? Давайте розбиратися разом.

Як вибрати червону ікру: де купувати

Процес виробництва червоної ікри хоч і не дуже складений, проте вимагає ретельної обробки і відповідних санітарних умов. Спочатку ікру виймають з риби, і відбувається сортування по мірі зрілості і розміру ікринок. Потім ікринки за допомогою спеціальних сит відділяються від сполучної плівки і промиваються холодною кип’яченою водою. Після цього відбувається засолювання і консервація.
Але якщо на підприємстві усі ці етапи строго відстежуються і контролируются, то де-небудь в підвальчику в антисанітарних умовах, необробленому посуду і по казна-звідки узятих рецептах засолювання робиться просто “пекельна суміш” — фальсифікат. Тому намагайтеся не купувати ікру в неперевірених місцях, а тим більше з рук, навіть якщо “знайомий вашого співробітника возить її прямо з Далекого Сходу”.
Не варто купувати ікру і на ринку – навряд чи в умовах наших базарів продаватиметься якісний продукт. Шанс дуже сумнівний, а ось “нарватися” не складе ніяких труднощів.
Оптимально вибирати червону ікру у великих супермаркетах і спеціалізованих рибних магазинах. Тут продукти проходять хоч якусь перевірку на якість. Та і умови зберігання тут дотримуються (принаймні, повинні дотримуватися).

Як вибрати червону ікру: упаковка

Упаковується ікра зазвичай у бляшані або скляні банки, на вагу – в пластикові контейнери. Ясна річ, що вибирати червону ікру на розважування не варто. Звичайно, якби ми усі жили на Далекому Сході, то купівля ікри на вагу з великою часткою вірогідності могла б стати вдалою. У наших же магазинах, і вже тим більше на ринку, існує багато “проти” і, здається, жодного “за” таку купівлю. Адже не факт, що дотримуються умови зберігання, не факт, що не перевищений термін зберігання, не факт, що в посудину з ікрою не занесені шкідливі бактерії, не факт що вона не оброблена хімією для тривалого зберігання (адже термін її зберігання мінімальний без консервації).
Вибираючи червону ікру в скляній баночці, ви практично напевно купите якісну ікру.
Бляшана банка теж допустима і ікра у бляшаних банках нерідко має потрібні якісні характеристики. Проте доки банку не відкриєш, цього не дізнаєшся. А коли відкриєш – вже не повернеш.

Як вибрати червону ікру: склад

Купуючи ікру, обов’язково вивчите інформацію на етикетці. У складі продукту не повинно бути нічого окрім ікри, солі і 1-2 консервантів. Так, на жаль, консерванти в ікрі дозволені, оскільки без них термін зберігання її – не більше 2 місяців. Нам залишається тільки стежити, щоб кількість консервантів була мінімальною. Звичайно це сорбінова кислота (Е200) і уротропін (Е239) (який, до речі, у всьому світі визнаний токсичним).
Повинно насторожити присутність у складі ікри гліцерину (Е422). Він додається для утримання штучним шляхом вологи в ікрі.

Як вибрати червону ікру: геть фальсифікат!

Виявити фальсифікат ікри дуже непросто. Та зазвичай люди і не стараються. Адже купується ікра до свята і колись її розглядати, повертати, лаятися. Ми пускаємо усе це на самоплив. А тим часом фальсифікація ікри досить поширена. Робиться це переважно за допомогою білкових продуктів — молоко, курячі яйця, желатин. Плюс, звичайно ж, ароматизатори, підсилювачі смаку і барвники в асортименті. Така “ікра”, так звана білкова, відрізняється від натуральної зовні: “ікринки” ідеально гладкі, без цятки-зародка, мають яскраво виражений оселедцевий запах, не лопаються у роті, а жуються як жуйка і прилипають до зубів. Щоб убезпечити себе від купівлі подібного сурогату, не спокушайтеся на відверто дешевий продукт.

Проте якщо просто білкова ікра відмітна, то додавання 10-15% такого продукту в ікру натуральну помітити неможливо. При цьому платити вам припаде за неї як за натурпродукт.
Як себе убезпечити від фальсифікату? Усі ті ж методи: перевірені магазини, уважне вивчення етикетки, оцінювання зовнішнього вигляду, якщо це можливо.

Як вибрати червону ікру: тільки ідеальний варіант

Підсумовуючи сказане, хочеться звести в єдиний список усі якості ідеальної червоної ікри:

  1. Скляна тара, закрита герметично
  2. Правильно оформлена етикетка:
  3. Назва на етикетці “Ікра лососева зерниста”, вид (кета, горбуша, нерка), сорт 1
  4. Повна інформація про виробника, дата виготовлення, термін придатності
  5. Перелік інгредієнтів включає лише ікру, сіль і 1-2 консерванти
  6. Ідеальний зовнішній вигляд
  7. Зовнішній вигляд ікринок не викликає сумнівів: цілісні, однорідного кольору, не пом’яті, щільно розташовані у банку. При цьому добре розділяються при викладанні на бутерброд.
  8. Відсутність у баночці яких або сторонніх включень: осаду, плісняви, згустків крові, розірваних оболонок, помітних крапель рослинної олії.
  9. Консистенція щільна, не рідка.
  10. Смак ікри средньосолоний, без різкої гіркоти.

На жаль, на 100% можна бути упевненим в ікрі, якщо тільки ви самі її зробите в домашніх умовах. Проте наслідування наших рад допоможе правильно вибрати червону ікру і понизити покупки неякісного або фальсифікованого продукту.

Як вибрати червону ікру

Коментарів ще немає.

Залишити відгук