Як вибрати борошно

Пишні домашні булки, ароматні піроги, гарячий хліб – хіба уся ця пишність може порівнятися з магазинними напівфабрикатами? Ніяких концентратів і шкідливих речовин, тільки екологічно чисті продукти використовуються хазяйками для приготування цих виробів. Зокрема, борошно, без якого не випечеться жоден крендель, теж має найприродніше походження. Тільки не усі з нас знають, як вибрати борошно. Виявляється, для кожного виду страв потрібний різний сорт борошна. А різновидів борошна насправді багато.

Три сорти борошна

Вищий сорт
По білосніжному відтінку можна визначити борошно вищого гатунку. Вимелюють її з самого серця зерна. Таке борошно підходить для приготування солодкої випічки. Продукція, виготовлена на основі цього борошна, відрізнятиметься високою якістю і відмінними смаковими даними. Тільки ось ніяких корисних речовин для організму людини в ньому немає. Це джерело суцільних вуглеводів.
Перший сорт
Найчастіше хазяйки купують саме це борошно. З нього, за рахунок змісту крохмалю і клейковини, виходить чудове тісто для несолодкої випічки, пельменів, домашньої локшини і подібної. Цей сорт борошна отримують з крохмалистого шару зерна, в якому окрім клейковини є присутніми такі елементи, як фосфор і кальцій. Продукцію, приготовану з борошна першого сорту бажано спожити в їжу відразу, оскільки, завдяки крохмалю, вона має властивість швидко черствіти.
Другий сорт
Борошно другого сорту вважається найкориснішим. Вона зберігає усі елементи і вітаміни цілісного зерна, з якого її і отримують. На колір це борошно відрізняється від інших сортів темнішим жовтуватим відтінком, так що в ньому у великій кількості є присутніми висівки. З борошна другого сорту вийдуть дуже смачні і корисні млинці, вареники і хліб.
Як вибрати борошно?
Щоб страви які ви збираєтеся готувати на основі борошна, мали б по — сьогоденню дивовижний смак, важливо правильно вибрати цей незамінний компонент в магазині. Перевірити якість борошна можна буде тільки удома, а в умовах магазину залишається звертати увагу лише на упаковку. Відповідаючи на питання, як вибрати борошно, намагайтеся купувати борошно тільки в паперових пакетах. Воно обов’язково повинно дихати. І ще одна рада: не беріть відразу велику кількість борошна (звичайно якщо ви не печете з ранку до ночі). Старе борошно, яке зберігається без діла більше року, може зіпсувати смак готового виробу.

Нескладні тести на перевірку якості борошна

Розітріть чистими сухими пальцями трохи борошна. Якісний продукт в руках скрипітиме, і ніколи не перетворитися на липку грудку. Інакше можна стверджувати, що цей продукт відволожився, і не годиться для роботи.
Спробуйте борошно на смак. Відчувши м’який, солодкий присмак, можете бути упевнені, що вибрали якісний продукт. Гіркота і смак плісняви у роті видають зіпсоване, залежане борошно, а деякий хрускіт на зубах означає наявність додаткових домішок.
Цікавий спосіб визначити якість борошна за кольором у воді. Змішайте разом воду і борошно в співвідношенні 1: 1. Якщо колір борошна не помінявся – перед вами якісний продукт. Прострочене борошно видасть себе сіруватим відтінком.
Визначити якість борошна можна і по запаху. У ідеалі борошно не повинне нічим пахнути. Якщо ж ви уловили в запаху борошна медові нотки чи ж вибраний продукт віддає кислинкою – цей товар можна віднести до зіпсованого, і навіть більше – зараженому борошняним кліщем.
Не допускається у борошні вміст додаткових речовин. Перевірити борошно на наявність домішок можна таким чином: в склянці з водою розмішується борошно, і до них додається трохи лимонного соку і оцту. Якщо отримана суміш зашипить – це вірна ознака присутності в продукті крейди.

Як зберігати борошно?
Щоб борошно не відволожилося, для її зберігання треба приготувати темне, сухе місце з постійною температурою до 25 градусів. Для кращого результату борошно можна пересипати в скляну тару, або ж добре закрити пакет, в якому вона була куплена. Щоб унеможливити відволоження борошна, можна поряд з ним покласти лавровий лист.
Часник допоможе уберегти борошно від гризунів. І ще, пам’ятайте, що борошно відмінно вбирає запахи – зберігайте його поряд з продуктами що не мають запаху.
Життя людини складно уявити собі без виробів з борошна. І дорослі, і діти люблять тортики, тістечка і інші солодощі, приготовані на його основі. А хліб – майже для кожного невід’ємна складова повноцінної їжі. Борошно грає в нашому житті дуже важливу роль. Ставтеся до нього з любов’ю, і тоді у вас виходитимуть справжні кулінарні шедеври.

Як вибрати борошно

Коментарів

  1. Борошно вищого гатунку підходить для приготування ніжної випічки, листкового тіста. Першого гатунку борошно – в більшості ідеально підходить для приготування хлібу, але бажано його змішувати з борошном вищого гатунку для отримання найкращого результату. А найкориснішим пшеничним борошном є цільнозернове.

Залишити відгук