Як позбавитися від хімії в овочах і фруктах


Нітрати і пестициди – справжня проблема нашого часу. Виробники продуктів харчування ніскільки не соромляться додавати в ґрунт безліч домішок для досягнення більшої врожайності і кращого результату. Без застосування нітратів виростити ідеальний урожай практично неможливо. Але все не так погано: виявляється для того, щоб мінімізувати дію шкідливих домішок, досить просто правильно мити і чистити продукти. А іноді можна і заздалегідь за деякими відмітними ознаками розпізнати, які овочі можна брати, а які немає.

  • КАРТОПЛЯ. Усі нітрати у коренеплоді знаходяться в його шкірці й серцевині. Коли картопля варитиметься, неодмінно зливайте воду після того, як вона скипить.
  • КАПУСТА. У зелених листових овочах частенько міститься рекордна кількість нітратів. В основному усі вони сконцентровані в качані, верхньому листі і прожилках – сміливо їх викидайте.
  • ОГІРКИ. Уважно вивчайте забарвлення: вона має бути ніжно-зеленого відтінку. Чим темніше огірок, тим багатіше він нітратами.
  • КАБАЧКИ і БАКЛАЖАНИ. Обов’язково зчищайте з них шкірку! Особливо це стосується овочів першого урожаю. Насамперед відрізуйте хвостик – це найнебезпечніша, отруєна хімією частина плоду.
  • ЗЕЛЕНЬ (ПЕТРУШКА, САЛАТ, КРІП). Не можна їсти стеблинки – в них багато хімії. Зелень завжди дуже багата на нітрати і добре їх вбирає, так що перед вживанням обов’язково замочуйте її не менше години.
  • ПОМІДОРИ. Найбільше нітратів в помідорах з товстою шкіркою. В основному вони скупчуються під шкіркою і у “ніжки”. Білий м’якуш усередині і товсті прожилки на зрізі говорять нам про велику кількість хімії. Але якщо вам довелося все-таки купити низькоякісні помідори – обов’язково замочите їх в холодній воді, мінімум на годину.
  • ВИНОГРАД. У виноградарстві для збільшення кількості урожаю і довгого його зберігання усі ягоди щедро обприскують фунгіцидами. Тому виноград завжди необхідно ретельно промивати.
  • КАВУНИ. Ніколи не беріть ягоди, які вже розрізали і загорнуті в целофан : в такій упаковці найшвидше розмножуються мікроби і хвороботворні бактерії. Хороший спосіб досліджувати смачний плід на наявність нітратів – покласти часточку в чашку води. Якщо вода забарвиться – кавун щедро удобрювали хімікатами, якщо вода залишилася колишньою і лише злегка помутніла – все добре, такий продукт нестрашний. Іноді можна і за зовнішнім виглядом ягоди визначити, що в ній багато хімії – на це вам вкажуть товсті жовті смуги на кірочці плоду.
  • ФРУКТИ (ЯБЛУКА, ГРУШІ). Перед купівлею обов’язково їх помацайте: якщо фрукти ковзають в руках або мають липку текстуру – знайте, що вони змащені дифенілом для тривалого зберігання. Це сильний алерген і канцерогенна речовина, заборонена до застосування в США і країнах Євросоюзу із-за своїх небезпечних властивостей. Обов’язково зчищайте шкірку з фруктів, перш ніж їх їсти.
  • ОВОЧІ (МОРКВА, БУРЯК, РЕДИС). Перед їжею обов’язково зрізуйте у овочів верхівку і низ – в них міститься найбільший відсоток нітратів. У морквини краще обрізувати не менше 1 см, при цьому зелені частини прибирайте повністю. Не купуйте буряк, якщо його хвостик закручений.

Намагайтеся купувати фрукти, овочі і зелень, вирощені у вашому регіоні – вони набагато безпечніші і нешкідливі за вмістом хімії. Добрива і пестициди в нашій країні поширені не так сильно, як за кордоном. В основному мінеральні добрива закуповують Америка, Нідерланди, Голландія, Туреччина. На додаток до цього, в Україні понижена норма допустимої концентрації нітратів у продукті. Наприклад, в Америці норма для буряка 3600мг/кг, тоді як у нас її можна продавати на ринку з показником не вище за 1400мг/кг.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *