Вино з… порошку

Приводів підняти келих, що містить приємний напій, що п’янить, в українця аж занадто. І пропозицій цих самих напоїв у будь-якому магазині теж аж занадто. Є дорожчі, є дешевші, кожен вибирає для себе сам відповідну ціну. Проте іноді за дуже привабливими цінами зустрічається зовсім не те, що хотілося б. І тут питання шкоди алкогольних напоїв обертається зовсім іншою стороною.
Яскравим прикладом такого перевтілення справжнього напою в незрозумілу бурду є вино, виготовлене з сушеного виноградного сусла, яким деякі виробники замінюють натуральний природний компонент – виноград. Оскільки по-справжньому перебродити цей концентрат не може, до складу майбутнього винного напою додають дріжджі, воду, спирт і ароматизатори. Можуть ще в різних кількостях додавати цукор і лимонну кислоту, щоб добитися певного смакового поєднання.
Нічого спільного з вином, напій, що вийшов з цих інгредієнтів, не може мати, окрім смакових відчуттів. Дійсно, навіть дуже досвідчені дегустатори не в змозі іноді відрізнити справжнє вино від “порошкового”. І цим активно користуються виробники, причому на абсолютно законних підставах. Ще 1998 року урядом нашої країни було дозволено додавати до складу винних напоїв ароматизатори, цукор, спирт, барвники і концентрати. Таким чином, тоді було вирішено питання з реалізацією третьосортного некондиційного винограду. Але таке виробництво виявилося таким вигідним, що багато заводів по виготовленню вин перейшли тільки на цей спосіб виробництва. Особливо вигідною робота з винними концентратами стала для тих підприємств, які не мали своїх виноградників. Концентрат значно дешевший, його легше зберігати і транспортувати, ну а собівартість такого продукту могла обіцяти будь-якому заводу процвітання і значне зростання прибутку.
З 2003 року ситуація трохи змінилася, але все одно споживач все ще має шанс замість натурального продукту купити “порошковий” замінник. Удвічі образливіше стає тоді, коли згадуєш про користь справжнього вина для організму людини. Адже напій, отриманий з висушеного виноградного сусла, не містить і малої долі корисних речовин і вітамінів, на які розраховує людина, що купує пляшку начебто вина до столу. Виробники згодні з тим, що користі для організму від “порошкового” напою немає, але вони завіряють нас в тому, що і шкоди ці “вина” не несуть ніякої. Але ж нам усім відомий шкідливий вплив алкоголю на клітини головного мозку, печінку, кровоносні судини і так далі. І якщо в натуральному напої від цього впливу нас в деякій мірі захищають природні ферменти і антиоксиданти, то, приймаючи іншу алкогольну продукцію, ми абсолютно беззахисні перед неминучою інтоксикацією.

Як відрізнити вино натуральне від “порошкового” ще в магазині?

Найчастіше підробку можна виявити в коробках і пакетах. Продукція в пляшці, як правило, виготовлена з природного компонента.
Але, навіть вибравши напій в пляшці, уважно прочитайте етикетку. Відмітка “натуральне вино” говорить про якість продукту. Добре б побачити рік урожаю вина, з якого виготовлено вино. У синтетичного продукту цієї дати, апріорі, бути не може.
“Порошкові” напої мають зазвичай дуже солодкий смак. Так що краще віддати перевагу сухим винам, які підробити неможливо.

Цих декілька порад допоможуть вам не нарватися на підробку, і насолоджуватись смаком вина, що дійсно варто того, аби його скуштувати, про яке складали пісні древні поети, і яке здатне дарувати силу, молодість і здоров’я людині, що розуміється в напоях.

Вино з… порошку

Коментарів ще немає.

Залишити відгук