Пшоно: користь і шкода, як вибрати


Де натуральна їжа переважає, там хвороб не буває. Така проста істина з давніх часів передавалася з покоління в покоління. Навіть у заможних сім’ях були популярні виключно різноманітні супи (борщі, щі, інші юшки) і каші, а солодощі й жирні страви подавалися в невеликій кількості, і тільки на святкові столи.

Серед численних злакових рослин пшоно, яке отримують із проса, відрізняється найбільш корисними властивостями під час хвороби нирок, серця, а також при подагрі і й ожирінні, тому раніше лікарі прописували його як ліки для очищення організму від токсинів, схуднення, зниження тиску, поліпшення зору. І сьогодні старовинна приказка про пшоно “мале малятко, та золота кубушка” також актуальна, оскільки на сніданок корисніше для здоров’я невелика тарілка кашки із золотистого зерна, наповненого сонячною життєвою енергією, ніж сосиски, виготовлені невідомо з якого продукту. Тема цієї статті – чим особливо корисне пшоно для організму, і які має протипоказання.

Цілющий склад крупи пшона

Пшоно славиться вмістом великої кількості природних вітамінів (У, D, А, РР).

У крупі практично все різноманіття натуральних життєво необхідних мінеральних елементів (залізо, магній, калій, натрій, марганець, селен, інші).

Зерна проса багаті легкозасвоюваними рослинними амінокислотами, вуглеводами і жирами.

Особливістю страв із пшона є висока енергетична цінність (у 100 гр. крупи 347ккал) при максимальному вмісті ліпотропних речовин (протидіючих відкладанню жирів і що спалюють їх). Тому дієтологи рекомендують пшоно для раціонального харчування людям, що страждають від численних захворювань ШКТ, нирок, печінки, серцево-судинної, нервової  та ендокринної систем.

Яким чином пшоняні каші, битки, млинці, супи  сприяють поліпшенню здоров’я людини? Зерна проса мають численні лікувальні властивості:

  • абсорбують і видаляють з організму індустріальні отруйні фракції, що отримуються ззовні у зв’язку з поганою екологією (забруднені повітря, продукти, водне середовище);
  • звільняють клітини тіла від токсинів, що утворюються при життєдіяльності патогенної мікрофлори в процесі хвороби;
  • сприяють відновленню корисних бактерій після прийому антибіотиків;
  • нормалізують обмін речовин, тому сприяє схудненню і захищає від замків;
  • регулюють вміст цукру при діабеті;
  • крупа пшона має гепапротекторными (поновлюючими клітини печінки) здібності;
  • пшоняна кашка з крупи у поєднанні з гарбузом перешкоджає утворенню бляшок холестеринів на стінках судин;
  • пшоно має сечогінну дію, тому корисно при набряклості через некоректну роботу нирок при їх запаленні, а також під час сердечної недостатності, у зв’язку з хворобою судин;
  • багатий вміст у пшоні вітамінів групи В перешкоджає появі депресії.

Навіть якщо людина вважає себе унікально здоровим, пшоно вбереже його від утворення лупи, вугрів, облисіння, карієсу та інших проявів дії урбанізації мегаполісу. Проте зловживання стравами з пшона може завдати шкоди.

Протипоказання

Основні протипоказання такі:

  • запальні процеси, низька кислотність ШКТ
  • подагра
  • гіпотиреоз щитовидки від недоліку гормонів і йоду.

Під час вагітності й годування груддю немовляти треба обов’язково проконсультуватися ув лікаря, коли і скільки краще вживати страв із пшоняною крупи.

Як вибрати якісний продукт

Сьогодні в магазинах не розшифровують спосіб обробки проса, уся крупа під однією назвою, а, між тим, користь і шкода у пшона різних видів відрізняються.

  1. Яскраво-жовта крупа – це відшліфовані зернятка. Вони швидше розварюються, краще засвоюються, не гірчать, тому каші з неї найсмачніші та розсипчасті;
  2. Пшоно – дранец світлішого відтінку, з нього варять кашу в’язку, роблять битки, начинку для млинців, пиріжків. Крупа може трохи гірчити, оскільки пройшла меншу технологічну обробку, але саме тому в ній більше речовин натурального вітамінно-мінерального комплексу;
  3. Подрібнене пшоно не менш корисне, а готують з нього рідкі кашки і супи.

На закінчення хотілося б згадати, що їсти страви з крупи проса треба обов’язково уранці, оскільки саме в цей час активізується робота органів травлення, що обумовлює повне і швидке засвоєння поживних корисних природних компонентів пшона.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *