Користь рослинних олій. Як вибрати олію


Найчастіше при словосполученні “рослинна олія” першими спадає на думку соняшникове або оливкове. Безумовно, це найбільш поширені види і їх цінність не можна заперечувати, проте мова піде не про них, а про “альтернативні” рослинні олії, які можуть принести навіть велику користь для організму, чим звичні нам.

П’ятірка найкорисніших рослинних олій

  1. Льняне – для жіночого організму набагато корисніше за олію з соняшнику. Така олія лідер за вмістом вітамінів F, A і Е, а за змістом Омега-3 кислот воно випереджає навіть риб’ячий жир (звідси специфічний запах і смак). Столова ложка уранці натщесерце допоможе попередити розвиток багатьох захворювань серцево-судинною і травною систем, а також благотворно вплине на стан шкіри волос і нігтів. Крім того, воно містить природний гормон естроген, такий необхідний для жінок в період менопаузи. Варто пам’ятати, що використати його можна тільки для заправки каш і салатів і, ні в якому разі, для жаріння.
  2. Якщо льняна олія вважається “жіночою”, то чоловічим – олія, отримана з волоських горіхів. У нім можна знайти кислоти Омега- 3 і Омега- 6, вітаміни А, В, С, Р, РР і інші. Його можна використати як заправку до салатів, при маринуванні м’яса або у вигляді соусу.
  3. Кукурудзяне – олія “молодості”. Щонайпотужніший антиоксидант, який уповільнює процеси старіння, знижує рівень холестерину, покращує роботу багатьох внутрішніх органів. Його можна використати для жаріння і для приготування тіста.
  4. Гірчична олія – ще один чемпіон за вмістом вітамінів і мікроелементів. Крім того, воно має явно виражений антибактеріальний засіб, а значить прекрасно підійде для профілактики ГРВІ, при лікуванні ран. За рахунок природних антибіотиків страва, приготовлена з використанням цієї олії, довго не псуються.
  5. І останнє місце в списку зайняло кунжутна олія. Воно багате вітамінами А і Е, антиоксидантами, цинком і кальцієм, що робить його корисним при малокрів’ї, хворобах серця, цукровому діабеті і ряду інших захворювань.

Проте, якій би олії ви не віддали перевагу, правила вибору єдині для усіх:

  • Різні олії мають різні відтінки, але усі вони мають бути прозорими, без яких-небудь домішок.
  • Якщо вибирати між олією в склі або в пластиці, то краще – скляна тара.
  • Дешева олія – погана олія. Цей принцип особливо актуальний для таких олій як гарбузове, кунжутне, олій з різних видів горіхів (волоське, фісташка, арахісове і так далі). Відносно недорогими буде оливкове, льняне, гірчичне.
  • Якщо ви купуєте олію для того, щоб збагатити свій організм корисними речовинами, то варто вибирати олію першого віджимання, нерафіновану, без додаткових обробок. Адже чим більше обробок було, тим менше вітамінів залишилося і тим даремніше ваша купівля.

Так що не залишайте осторонь такі корисні, але не занадто звичні нам рослинні олії. Безумовно, не знайдеться жодної кухні, де б не стояла пляшечка соняшникової олії, проте не варто зациклюватися. Різноманітність не лише смачно, але і корисно!


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *