Користь і шкода какао-порошку. Як вибрати якісний какао-порошок


Якщо хто-небудь упевнений, що фальсифікація продуктів – жах сучасного світу, він дуже помиляється. Підробки почалися з незапам’ятних часів, коли розрахунки робилися не грошима, а плодами, горіхами, зернами, насінням дефіцитних рослин.

Ще за старих часів шахраї навчилися отримувати недобросовісну вигоду підфарбовуючи, формуючи, обробляючи цінні товари, наприклад, замість цінних спецій збували пісок, підкидали камінчики у боби, видавали смітні рослини за лікарські й харчові.

Також і сьогодні какао-порошок може нести й користь, і шкоду для здоров’я, тому що виключно лікувальні, поживні властивості має натуральний продукт із бобів, вирощених, розмолотих, перероблених в екологічно чистих умовах. А токсичний для організму порошок, який готується з недотриманням гігієнічних умов.

Унікальний поживний склад

Чим корисне какао?

Сьогодні наукові розробки мало прив’язані до дотримання норми повноцінного харчування, а ще в епоху соціалізму чудові світові вчені написали беззастережну рекомендацію обов’язкового включення какао до раціону кожної дитини від двох років до стадії повного формування дорослої людини і старості.

Чому продукту приділялося таке прихильне розташування корифеїв науки?

Какао порошок, склад якого складається більш ніж із 300 корисних компонентів, має унікальні харчові і лікувальні властивості: тонізує кожну клітину, захищає від хвороботворних мікроорганізмів, регулює загальний поживний обмін, нейтралізує токсини, підвищує імунітет.

Він збагачує організм життєво необхідними легко засвоюваними елементами:

  • рослинними білками, вуглеводами, жирами;
  • органічними кислотами;
  • вітамінами і мінералами;
  • антиоксидантами;
  • флаваноідами;
  • антидепресантами;
  • пуринами.

У складі порошку природні енергетики: теобромін, кофеїн.
Він насичений натуральним меланіном, епікатехіном, захисниками клітинного здоров’я. Какао – лідер вмісту поліфенолів, що покращують функції мозку.

Цілющі здібності

Різноманіття лікарського комплексу какао-порошку – безцінна користь для організму, шкоди може заподіяти тільки зайве вживання.

Продукт дуже калорійний – середнє число ккал – 300 одиниць на 100 гр, але не сприяє ожирінню. Навпаки, його часто вживають при рослинних дієтах, як джерело корисних білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів природного походження, щоб процес корекції фігури не супроводжувався провисанням тканин м’язів, шкірних покривів, зміщенням внутрішніх органів, а також для збереження еластичності епітелію і волосся.

Корисні властивості какао такі:

  1. Це незамінний продукт для профілактики хвороб судин. Запобігає розвитку діабету, виразки, новоутворень раку.
  2. Лікує від депресії, стресу.
  3. Покращує увагу, ясність мислення, пам’ять.
  4. Прискорює кровообіг.
  5. Позбавляє від втоми, заряджає енергією і радістю.
  6. Стимулює обмін речовин.
  7. Маски і обгортання з какао – прекрасний засіб омолоджування.

Як вибрати

Складно візуально, дивлячись на упаковку, розібратися який порошок кращий і корисніший, але деякі відмінності підробного товару від високоякісного є:

  1. Нерозчинне.
  2. Жирів в хорошому какао порошку – не менше чим 15 %.
  3. Без цукру.
  4. Початковий інгредієнт на упаковці: какао.
  5. Ніяких добавок Е.
  6. Колір – коричневий темний, світлі відтінки свідчать про добавки.
  7. Структура пудри дрібна, однорідна, без крупинок.
  8. У разі розтирання на пальцях злегка жирний наліт.
  9. Аромат шоколадний, смак теж, але що злегка гірчить.
  10. У вареному напої недопустимий осад.
  11. Вакуумна акуратна упаковка, ГОСТ на пачці, чітке маркування.

Навіть якщо какао-порошок не підробний, то 100 % є порушення умови зберігання продукту: у дрібних торгових точках частенько поруч є хліб, спецій, молочні вироби, ковбаси, фрукти, що категорично погіршує смак і якість кондитерських виробів і бакалеї. Підвищена вологість, порушення температурного режиму обумовлюють окислення, пліснявіння, тобто передчасне псування навіть герметично упакованого товару.

Какао порошок – це величезна користь, а не шкода для здоров’я зростаючого організму, якщо приготований із високоякісних бобів, що не піддавалися шкідливій обробці при виготовленні, зберіганні, транспортуванні, і вживається з дотриманням міри.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Теги: дитина наїлася какао порошку, якісне какао

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *