Корисні властивості персиків


Персик — один з кращих плодів, які дарують нам літні сади півдня. Батьківщиною персика є Китай. Там він спрадавна вважався символом довгожительства. І це воістину так. Важко знайти фрукт корисніший і смачніший, ніж персик. Його чарівний аромат і соковитий солодкий смак мало кого можуть залишити байдужим. Але не лише смак, але і корисні властивості персиків роблять їх якщо не незамінними, то дуже бажаними фруктами в нашому раціоні.

Корисні властивості персиків
Персик солодкий, але, в той же час, досить низькокалорійний фрукт. Так на 100 г м’якоті персика доводиться всього 45 ккал, а в склянці натурального персикового соку знаходиться близько 60 ккал. У персиках міститься багато мікро- і макроелементів. Ці фрукти надзвичайно багаті калієм, який, як відомо, потрібний для правильного функціонування нервової, м’язової, а також серцево-судинної системи. Один середній персик містить в собі близько 285 мг калію. Так само в ньому містяться магній, залізо, фосфор, цинк, мідь, марганець і селен.
Корисні властивості персиків обумовлені також наявністю в них великої кількості вітамінів, в них міститься велика кількість вітаміну С(9,4-20 мг%%) і каротину(до 1 мг%%). Плоди персика корисно вживати ослабленим хворим для підвищення апетиту, людям, схильним замкам і печіям. Він бореться з хвороботворними і підвищує імунітет. Плоди персика корисні при захворюваннях серцево-судинної системи, нирок, печінки і жовчного міхура. Сік персика широко використовується в косметології, для освіження шкіри обличчя і приготування різноманітних масок.

Протипоказання
Протипоказань до персиків зовсім небагато. Незважаючи на усі свої корисні властивості персики не рекомендується вживати людям, що страждають цукровим діабетом і ожирінням, а шкірка персика може викликати алергію через затримування на ній великої кількості пилку.

Як вибрати персики
Щоб вибрати якісні персики, що зберегли свої корисні властивості, варто керуватися декількома порадами:

Найсмачніші персики, що містять усі можливі корисні властивості, продаються, звичайно, в сезон їх урожаю, а саме серпень-вересень. В цей час у продажу є їх багатий вибір. І можна з більшою вірогідністю вибрати якісну продукцію.
Стиглий персик має бути пружним на дотик, але якщо злегка на нього натиснути, він має бути м’яким. Якщо плід твердий, то з великою вірогідністю можна сказати, що він буде не лише жорстким, але і кислим. Зверніть увагу на зовнішній вигляд фрукта. Занадто ідеальний зовнішній вигляд повинен насторожувати. Адже, якщо на нього не претендують які-небудь паразити, для цього має бути причина. І, як правило, це неїстівність фрукта для живих організмів обумовлена двома причинами.

Про генну модифікацію і пестициди
Перша – генетична модифікація рослини. У геном персика могли вставити фрагменти генів, що дозволяють дереву виробляти речовини, смертельні для більшості його паразитів і шкідників. Як правило, учені генної інженерії стверджують, що такі модифікації не небезпечні для людини. Але ж жодне нововведення не вважається безпечним, поки не проведено спостереження наслідків його вживання на трьох поколіннях людей. Друга причина, це використання великої кількості пестицидів. До речі, персик вважається одним з найзабрудненіших пестицидами фруктом. На жаль, цей факт нівелює усі корисні властивості персиків. Так, за різними даними, не менше 96%% усіх досліджуваних персиків показали позитивний результат в тесті на наявність пестицидів. При цьому було виявлено два і більше видів залишкових кількостей цих з’єднань. Найвища концентрація пестицидів спостерігається в шкірці плоду. Чим ближче до кісточки, тим їх кількість менша.

Підведемо підсумок. Персики – прекрасний поживний і цілющий продукт. Він дуже корисний для здоров’я. Але, одночасно з цим, слід пам’ятати, що цей плід є рекордсменом по забрудненню залишковими кількостями різноманітних пестицидів. А пестициди відомі тим, що ця отрута здатна акумулюватися або накопичуватися в тканинах і органах, а потім отруювати організм людини довгі роки.

Як максимально убезпечити куплені персики
Безумовно, купувати персики ми будемо, а як же інакше? Смачні ж! Просто перед вживанням їх слід ретельно мити. А якщо персики призначені в їжу дітям, то краще буде взагалі їх почистити від шкірки.

Сезоном дозрівання персиків є серпень-вересень. Відповідно, персики на прилавках магазинів в середині зими повинні сприйматися з підозрою. Невідомо, де і за яких умов вони були вирощені, і яку приховану загрозу можуть представляти для здоров’я людини, а вже про корисні властивості таких персиків взагалі не йдеться.


Теги: користь персиків, корисні властивості персика

Коментарі 1 коментар

  • Ого! Навіть не знав, що персики можуть бути такими корисними! Раніше я думав, що ці фрукти просто дуже смачне задоволення, яке не несе в собі великої користі!

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *