Корисні властивості дині


Важко знайти на світі людину, у якої при слові “диня” не з’явилося б приємних спогадів про смак і аромат цього дивовижного продукту. Сонячно-жовта соковита ароматна ягода так і притягує до себе, особливо в жаркі літні дні. Але диня – не лише смачний десерт, але і дуже корисна ягода завдяки вмісту в ній великої кількості вітамінів, мікро-, макроелементів і деяких біологічно активних речовин. Ось про корисні властивості дині, а також протипоказання, пестициди, азотні добрива і інше ми вам і розповімо.
Корисні властивості дині в подробицях
Перелік корисних властивостей дині майже нескінченний. Це в першу чергу органічна вода, крохмаль і цукру, білки і вуглеводи, харчові волокна, а також вітаміни, калій, магній, фолієва кислота, фосфор, кальцій, кремній, вільні органічні кислоти і не лише.
У дині міститься велика кількість фолієвої кислоти (вітамін В9). Вона потрібна жіночому організму при вагітності, до того ж вона покращує пам’ять і оберігає нас від депресії.
Фолієва кислота руйнується при термічній обробці, а диню прийнято їсти у свіжому вигляді, завдяки чому вітамін не руйнується і добре засвоюється організмом.
Ще один вітамін, цінний (чи простіше сказати – безцінний) для здоров’я людини, – вітамін С. Завдяки високому вмісту цього вітаміну диня допомагає нашому організму протистояти простудним захворюванням і упродовж усієї осені прекрасно себе почувати.
Які ще корисні властивості у дині? Завдяки наявності в ній кремнію вона покращує стан волосся і шкіри. Залоза (а його в дині істотно більше, ніж, наприклад, в рибі і молоці) – підвищить гемоглобін. Завдяки бета-каротину ми забезпечимо собі красиву гладку шкіру благородного персикового відтінку.

До речі, незважаючи на колір, бета-каротину в дині більше, ніж в морквині.
Магній – надзвичайно корисний і, загалом, незамінний для сердечного м’яза.
А найдорогоцінніше в дині – золото! Адже золото нам треба не лише в якості прикрас. Це такий же елемент, як і багато інших – необхідний організму. Так от наситившись дині в сезон ви забезпечите себе золотом (!) на цілий рік.
І це далеко не усе, а тільки найбільш відомі корисні властивості дині!
Протипоказання
Окрім корисних властивостей дині у неї є і визначені не дуже приємні, а іноді і небезпечні для здоров’я якості. Головним з них можна назвати досить важку її перетравлюваність шлунково-кишковим трактом. Ні для кого не секрет, що диня в поєднанні, наприклад, з молоком дає той же результат, що і огірок. У багатьох людей диня може стати причиною кишкового розладу. У зв’язку з цим диня протипоказана людям, що страждають шлунково-кишковими захворюваннями. Такими як гастрит виразкова хвороба шлунку і дванадцятипалої кишки і хронічний коліт.
Через “тяжкості” для шлунково-кишкового тракту диню рекомендується вживати окремою їжею, ні з чим не поєднуючи.
Відмітим, що на півдні диня навпаки вважається природним підсилювачем травлення і вживається у кінці щедрої їжі. А тому – дивитеся на власне самопочуття. Можливо – цей варіант — ваш.
Що ще диня може містити…
Ще один неприємний аспект — ця можлива присутність в дині залишкових кількостей пестицидів і великої кількості нітратів. Як правило, диня, що особливо продається раніше звичайного сезону дозрівання (кінець серпня – початок вересня) в надлишку “наповнена” і тим і іншим.
Як відомо, пестициди в сільському господарстві використовуються для боротьби з шкідливими комахами. А оскільки диня – плід солодкий, то різноманітних комах, що люблять поживитися солоденьким, на ній досить. Отже, і пестициди для захисту дині використовуються рясно і широко. На жаль, це не додає дині корисних властивостей.
При тестуванні 49 найпопулярніших фруктів і овочів на зміст залишкових кількостей пестицидів звичайна диня “колгоспниця” виявилася на п’ятнадцятому місці, а її екзотична солодка сестричка мускусна диня на одинадцятому.
Окрім пестицидів при вирощуванні дині широко використовуються азотні добрива. Рослині азот потрібний для активного зростання і плодоносіння. Тому часто, бажаючи отримати більш високий і ранній урожай, в ґрунт вносять надмірну кількість азотних добрив, які при надлишку азоту відкладається в листі і плодах рослини у вигляді нітрату натрію. У невеликих кількостях він не небезпечний для організму, але велика його кількість може привести до отруєння.
З усього вищевикладеного можна зробити висновок, що треба грамотно вибирати цей продукт, щоб корисні властивості дині не обернулися шкодою. Ось декілька порад:

  1. Не варто купувати диню раніше, ніж настає період її природного дозрівання – липень-вересень. Тільки у цей період диня максимально корисна.
  2. Вибирати диню, особливо ” Колгоспницю” треба по запаху. Якщо ягода пахне прямо через шкірку, це стиглий солодкий плід.
  3. Найбільша кількість нітратів і пестицидів скупчується в шкірці і в області її ” хвостика”, тому це місце безпечніше вирізуватиме, а м’якуш з’їдати або зрізувати, не економлячи і відступаючи від краю не менше сантиметра.

Теги: диня солодка, властивості дині, екологічні и біологічні властивості дині

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *