Свіжовичавлені соки: користь і шкода


У сучасних магазинах полиці з різноманітними соками займають цілу секцію. Тут можна побачити напої з овочів, фруктів і навіть ягід. На кожній такій коробці можна виявити значний термін зберігання, який збільшується за рахунок додавання до соку різних хімічних добавок і консервантів. Корисніше приготувати сік самостійно, адже технічні новинки сьогодні дозволяють це робити швидко та без надмірних зусиль. До того ж вживання свіжих фруктових та овочевих соків активно пропагуються усіма прихильниками здорового способу життя.

Звичайно, хтось може заперечити, що набагато корисніше, та й простіше з’їсти справжній фрукт, ніж готувати з нього сік. Однак у вживанні саме напою є свої плюси. Справа в тому, що розчинені вітаміни і мікроелементи нашому організму засвоїти набагато простіше, а для деяких людей взагалі можлива тільки така форма збагачення свого організму цінними речовинами.

У відповідь на сокову вітамінну підзарядку наш організм дарує нам необхідну для роботи енергію, життєві сили і ясність розуму. Закриваючи соки на зиму без використання консервантів, ми можемо відчувати бадьорість протягом всього року.

Проте вся користь і шкода свіжих соків залежить від їх правильного вживання. Їх негативна дія пов’язана, в першу чергу, з особливостями того чи іншого організму. Деякі захворювання, частіше всього шлунково-кишкового тракту, слугують певними обмеженнями у вживанні соків, або й взагалі є причиною категоричної заборони пити навіть малу кількість цього напою.

Користь і шкода деяких свіжих соків

Яблучний сік

До складу яблучного соку входить кислота, яка здатна викликати напади виразки і гастриту. Її дія проявляється в підвищенні кислотності шлунка, що в результаті і призводить до дуже болючих відчуттів. Тим же, кого подібні захворювання жодним чином не торкнулися, яблучний свіжовичавлений сік можна вживати дуже часто. У ньому міститься велика кількість вітамінів і мінералів, в тому числі пектину, що сприяє виведенню з кровоносних судин зайвого холестерину. До того ж яблучний сік – продукт низькокалорійний, за рахунок чого його часто включають до складу різних дієт. Відновити сили яблучний сік допоможе і справжньому спортсмену, і тому, хто відноситься до свого організму споживацьки, викурюючи в день пачку сигарет.

Сік з груш

Свіжовичавлений грушевий сік за рахунок компонентів, що входять до його складу здатний принести деяке полегшення при головному болі, і навіть запамороченнях. Його у великих кількостях рекомендують вживати при невриті і циститі, оскільки  набагато активніше починають працювати нирки, поступово виводячи інфекцію з сечо-статевих органів. Проте вживання цього соку неприпустимо при сечокам’яній хворобі, тому тим, хто страждає цим захворюванням, доведеться відмовитися від вживання грушевого соку.

Сік з цитрусових

Користь і шкода свіжих соків із сонячних цитрусових фруктів, теж давно відомі людям. Їх дія на кислотність шлунка, а також на роботу всього травного апарату, може бути не просто шкідливою, але й викликати загострення таких захворювань, як виразка шлунка й гастрити. Водночас здоровому організму свіжовичавлені соки з цитрусових можуть принести безліч корисних речовин, і захистити його в період епідемій вірусних захворювань. Вітамін С, яким так багаті ці фрукти, не просто підвищує імунітет, а й значно поліпшує настрій. Цитрусові соки можна порекомендувати людям, які страждають від підвищеного тиску. Крім того речовини, що входять до складу, наприклад, апельсинового соку здатні зміцнювати стінки кровоносних судин, а відтак значно зменшуючи ризик інсультів.

Морквяний сік

Користь свіжовичавленого соку з моркви перевірена вже не одним поколінням. Цінні складові морквяного соку дозволяють використовувати його з раннього віку для зміцнення імунітету і нормалізації процесів травлення. Велику популярність цей сік отримав як засіб, що здатний позитивно впливати на роботу зорового органу. Людям, які перенесли інфаркт, в якості компонента відновної терапії можна призначити цей напій. Крім того морквяний сік є гарним «двірником» для кровоносних судин, адже він витягує з них шкідливий холестерин. Однак забагато вживати цей сік все ж не варто, тому що можна несподівано отримати «морквяну» засмагу. Великий вміст каротину в цьому напої пофарбує шкіру в рудий колір.

Сік з буряка

Серед овочевих соків, окремо можна виділити і напій з свіжого буряка. Цілющі властивості цього соку проявляються у відмінній роботі печінки і нирок, комфортному травленні, у здатності змусити організм самостійно синтезувати клітини крові. Завдяки дії бурякового соку на організм, імунітет людини піднімається в рази, що особливо важливо в період застуд і різних вірусних захворювань. Але, незважаючи на таку кількість плюсів, буряковий сік все ж не варто давати маленьким дітям, щоб уникнути алергій і негативної реакції шлунково-кишкового тракту дитини.

Незважаючи на протипоказання, які має майже будь-який сік, ви завжди зможете підібрати для себе саме той напій, який буде корисний вашому організму, і допоможе уникнути неприємних наслідків.


Теги: яблучний сік, як закривати яблучний сік, грушевий сік рецепт

Коментарі 1 коментар

  • Нажаль я маю підвищенну кислотність, проте іноді дозволяю собі ласувати яблучним соком. Головне не робити цього натщесерце. Хочу додати, що з грушевим соком “гастритникам” теж варто бути обережними.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *