Скільки яєць можна з’їсти в день. Цілющі властивості яєць різноманітних птахів


Міністерства охорони здоров’я країн, які піклуються про здоровий генофонд і підростаюче покоління, включають до складу обов’язкового для вживання продуктів, передусім, яйця птахів. За часів СРСР академіки медичної науки рекомендували подавати дітям, спортсменам, а також ослабленим від хвороби людям на сніданок чудово смачні й унікально корисні страви: коктейль Гоголь Моголь (сире збите яйце з молоком або вершками), або запечені омлети з тих же інгредієнтів.

Так скільки ж штук, і від яких птахів можна без шкоди для здоров’я вживати дітям, дорослим людям, що не займаються фізичною працею, а так само спортсменам для високого тонусу душевного стану і прекрасної фізиченої форми? Яка рекомендована дієтологами науково обґрунтована щоденна норма споживання яєць?

Яйце – як гарант здорового повноцінного харчування

Популярність продуктів обумовлена максимальним вмістом у них легкозасвоюваного (97%) повноцінного тваринного білку (протеїну), необхідного для будівництва нових клітин організму, а також забезпечення чистою енергією. Крім того, яйце будь-якого птаха (перепелиці, курки, індички) володіє безліччю цілющих властивостей, оскільки у складі його є унікально корисні природні елементи, яких практично не зустрінеш (у великій концентрації на малу вагу яйця) в інших продуктах повсякденного харчування. Перерахуємо усі його біологічні цінні речовини:

  • незамінні амінокислоти – будівельний матеріал клітин;
  • вітаміни А, В, D, Е, Д – імунна система й обмін речовин;
  • холін і лецитин, речовини, стимулюючі розвиток і функціонування нервової системи і мозку;
  • ксантин, лютеїн,, що містяться в яєчному жовтку, сприяють відновленню клітин печінки, а також потрібні для хорошого зору;
  • полі- і мононасичені жирні кислоти, що відповідають за гормональний розвиток;
  • холестерин (корисний) захищає посудини від утворення мікротріщин, нашарування склеротичних бляшок, а також незамінний при будівництві мозкових клітин і тканин печінки; без холестерину неможливий нормальний синтез тестостерона, що відповідає за чоловічу потенцію;
  • мінеральні елементи – кальцій, магній селен, залізо, натрій, цинк, інші. Вони потрібні для усіх біохімічних процесів організму : кровотворення, синтезу гормонів, живлення і дихання клітин.

Приблизні до 35 % – це жовток, 50 – 55 білок, близько 10% шкаралупа. Вага яйця залежно від сорту розрізняється. Куряче, наприклад, може важити від 35 до 80 гр.

Міфи про те, що щодня яйця їсти не слід унаслідок високого вмісту шкідливого холестерину, розвіяні ученими університету Huazhong (2013 г). Медики вважають, що на розвиток серцево-судинних патологій (атеросклерозу) чистий холестерин із яйця не впливає, навпаки, він витісняє з організму поганий холестерин, який утворюється внаслідок вживання надмірно жирною їжі, ковбасними виробами, а також фастфудами.

Скільки можна з’їдати яєць в день і які яйця корисніше

Для звичайної здорової людини про норму вживання можна сказати: “Їжте, скільки хочеться”. Організм сам інтуїтивно попросить або відкине бажання по потребі.

Особам, що перенесли яке-небудь захворювання, а так само людям похилого віку потрібна кількість яєць, які можна з’їдати в день, підкаже дієтолог.

Скільки можна з’їсти за тиждень малюкам, і з якого віку починати прикорм – індивідуальне число білків і жовтків в грамах дозволяє педіатр.

Середні ж, рекомендовані норми споживання, з урахуванням особливостей біологічної цінності яєць різних птахів, а так само їх величини такі:

  1. Яйця курей – дорослим від 1 до 3 щодня, дітям до 2 років 2 – 3 жовтки на тиждень, старше 4 – 6 років – 3 – 5 яєць на тиждень.

Атлети – спортсмени дозволяють собі вживання від 10 і більше (до 20!) яєць в день, щоб накачати м’язову масу і придбати багатирську силу. Деяким допомагає, про смаки не сперечаються.

При цьому не допускається вживання сирих яєць від курей, що мешкають в громадських промислових фермах, і на територіях з поширенням сальмонельозу.

  1. Яйце перепелиць (важить приблизно 12 гр.) – малюкам до 3 літнього віку до 2 шт. на день, людям похилого віку – по 3, далі по 4 на день.

Бодібілдерам чоловікам можна з’їсти в день 20 перепелиних яєць, жінкам – 14. Їх вважають найціннішими для дієтичного харчування, оскільки вміст в них вітамінів, білків, інших біоактивних речовин у 2 – 5 разів перевищує кількість компонентів яєць інших птахів.

У перепелиних яйцях сальмонельоз практично не виявляється, оскільки вони багаті лізоцимом, що знищує патогенну флору.

  1. Яйце страуса – по вазі (0,450 кг до 1, 8 кг) і об’єму одна штука страусиного яйця вміщує від 25 до 38 яєць курей.

Варити його треба від 1 ч. 15 хв. до півтора годин. Варені очищені яйця треба з’їдати відразу після приготування, після того, як вони полежать, з’являється неприємний запах сірководня.

  1. Яйця качки – для приготування їжі можна використати продукцію виключно свійських птиць, дикі леткі особини бувають заразними. Тому, перш ніж їсти підстрілену на болоті качку, або яйце, треба перевірити її у ветклініці. І неважливо, що у вашій місцевості птаха не хворіють, ви ж не знаєте, звідки, і як далеко вона летіла.

1 шт. важить в 2 рази більше за курячий, але містить значно більше жиру, тому не рекомендується їсти більше 1шт. на 2 дні людям із зайвою повнотою, хворобами печінки, шлунку.

  1. Яйця індички практично не зустрінеш на прилавку, оскільки виробники намагаються виростити птахів, це набагато вигідніше. Але, якщо є в господарстві власні індички, потрібно знати, що їх яйця корисніші за усіх (окрім перепелиних).

Важить яйце приблизно 75 гр., тому норма споживання – у два рази менше, ніж курячих.

Куряче, качине і індиче яйця

Головна небезпека пташиних яєць для людини не в тому, надмірно з’їдена кількість негативно відіб’ється на здоров’ї, а в непередбаченому отруєнні сальмонеллой, якою заражені багато курей, качки. Продукцію від курей, качок, індичок фермерів потрібно заздалегідь мити з милом, варити 15 хвилин, тільки потім їсти. Людям, схильним до алергії, треба включати яйця в раціон із особливою обережністю. Для більшості ж людей варені, некруто, сирі яйця є ідеальною білковою дієтичною їжею.


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *