Манна каша: користь або шкода?

Найтепліші спогади кожної людини пов’язані з періодом безтурботного дитинства. Найсмачніше морозиво, самі кращі мультфільми, і, звичайно, манна каша. Хтось любив її, хтось терпіти не міг, особливо якщо вона приготована з грудочками, але вона була частиною нашого щасливого дитинства і завжди вважалася дуже корисною для дитячого організму. Проте сьогоднішні дослідження учених спростовують це сміливе твердження. Серед усіх інших каш, манна вважається найбіднішою за змістом корисних речовин. Є в ній і білок, і вітаміни групи В і РР, і різні мінеральні речовини, такі як калій і залізо. Тільки у інших кашах їх значно більше.

Користь і шкода манної каші в подробицях
Основний відсоток елементів, що містяться, в манній каші належить крохмалю. Саме тому вона так швидко готується, і добре насичує організм. Безперечний плюс манки полягає в її дивовижній здатності засвоюватися тільки в останніх відділах кишечника. Цією особливістю манної каші рекомендують активно користуватися тим, хто має проблеми з ШКТ. Вона м’яко обволікає шлунок і здатна зменшити болі і спазми при гастритах і виразках. Її часто призначають пацієнтам, що перенесли операції, оскільки, не навантажуючи роботою шлунок і кишечник, здатна швидко наситити організм. Користь і шкода манної каші цілком зрозумілі для дорослої людини, проте для дітей вона не зовсім підходить.

Маленький зростаючий організм потребує постійного поповнення запасів мінералів і мікроелементів. А регулярне вживання манної каші знижує здатність всмоктування цінних речовин з їжі, чим може порушити нормальний розвиток несформованої ще травної системи. Головну роль в цьому явищі грає речовина, відома під назвою фітин. Воно здатне вступати в реакцію з солями кальцію, не даючи, таким чином, їм всмоктуватися в організм. А кальцій діткам дуже потрібний. Якщо постійно годувати дитину манною кашею з дитячого віку, можна добитися зниження його імунітету і значного зменшення в дитячому організмі вітаміну Д.
Ще одна небезпека манної каші полягає в мікроелементі глютині. Існує рідкісне генетичне захворювання целіакія, особливість якого полягає в порушенні засвоюваності поживних речовин з їжі людським організмом. Глютин здатний спровокувати цю хворобу, а так само викликати алергічну реакцію. Можна зробити висновок, що користь і шкода манної каші практично зрівнюються. Багато хто помилково вважає, що манна каша сприяє активної надбавки зайвої ваги. Насправді, велику небезпеку в цьому плані представляють добавки, з якими готується манка. Молоко, згущене молоко, варення – усе це робить манну кашу дуже смачною, але і досить калорійною. Якщо ж варити манку тільки на воді без додавання цукру, то вона стане відмінним дієтичним продуктом. Колись давно манка була доступна тільки вищому стану. Кухарі прагнули придумати різноманітні рецепти приготування манної каші, щоб здивувати панів. Та все ж найзнаменитішим вважається рецепт графа Дмитра Олексійовича Гурьєва. Окрім безпосередньо манки, в цьому рецепті використовуються волоські горіхи, цукати і абрикоси. Каша готувалася на основі вершкових пінок, і запікається шарами. Після зняття проби цього рецепту усі питання про користь і шкоду манної каші відійдуть на другий план.

Манна крупа може використовуватися для приготування власне манної каші, а також як складова частина рецептів інших різноманітних блюд. На її основі виходять дуже смачні запіканки, котлети і так далі. Радимо обов’язково серед баночок з крупами мати одну з манкою, на вашій кухні вона неодмінно знадобиться.

Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам’янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів – відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.

Теги: манна каша, манна каша користь