Користь і шкода цибулі. Калорійність. Свіжа або смажена – яка краще?


Цибуля займає гідне місце серед інших овочів на кухонному столі будь-якої хазяйки, без цього овоча не обходиться жодне приготування блюда. Окрім цього напевно відомо, що саме лук здатний позбавити від багатьох хвороб, саме тому існує безліч варіантів лікування з його застосуванням в народній медицині. До того ж він є найпростішим і доступнішим способом оздоровлення організму в цілому. Важливо пам’ятати, що цибуля окрім користі певна шкода також може нанести. Потому кожен, хто зважився на лікування за допомогою народних рецептів на основі лука, повинен знати і про протипоказання до застосування.

Користь цибулі для організму людини

Завдяки чому цей овоч отримав загальне визнання? Не мало не багато, він сприяє підтримці здоров’я організму впродовж усього року.

Завдяки найбагатшому хімічному складу, цей лук здатний робити наступні сприятливі ефекти на організм:

  • нормалізує загальний рівень вмісту цукру і шкідливого холестерину в крові. Допомагає зміцненню судин;
  • спрямований на стимуляцію діяльності головного мозку і нормалізацію багатьох обмінних процесів;
  • при частому  вживанні покращується загальний стан волосся, шкіри, нігтів;
  • завдяки підвищеному вмісту вітаміну С ефективно захищати від атакуючих вірусів, застуди;
  • сприяє поліпшенню діяльності нервової системи;
  • допомагає ефективному очищенню організму від шлаків і токсинів;
  • сприяє нормалізації роботи кишечника;
  • допомагає зміцнити зубну емаль і кістки;
  • благотворно впливає на роботу важливого сердечного м’яза і судин;
  • сприяє нормалізації рівня кров’яного тиску і регулює обмін речовин;
  • допомагає захистити організм від анемії;
  • активні компоненти, що містяться в цибулі, скорочують розвиток ракових клітин у крові.

Надійний захист від атакуючих вірусів

Речовини, що знаходяться у складі цибулі (ефірні олії, глікозиди), здатні чинити цілющу дію, вбиваючи безліч патогенних бактерій. У їх числі такі небезпечні бактерії, як туберкульозна і дифтерійна палички, грипозний вірус.

Усім точно відомо, що свіжа цибуля здатна швидко позбавити приміщення від безлічі шкідливих бактерій. Під час сильних спалахів застудних захворювань бажано натерти овоч на терці та залишити на якийсь час у приміщенні, щоб захистити себе та своїх близьких від сильних вірусних атак.

Застосування в народній медицині

У народній медицині є безліч корисних рецептур з використанням цього овоча в якості основного компонента. З допомогою його лікують такі недуги:

  • різні захворювання дихальних шляхів;
  • постійну закладеність носа;
  • всілякі гнійні фурункули;
  • легку форму діабету;
  • хронічну гіпертонію;
  • сильний зубний біль;
  • різні види отиту;
  • геморой;
  • виявлені розтягування зв’язок.

Окрім рецептів народної медицини сухе  лушпиння цибілі знайшло своє розумне застосування і в косметології, наприклад, цибульний відвар з лушпиння в якості обполіскувача для волосся є відмінним зміцнюючим засобом. Крім того, завдяки пігментам цибульного лушпиння, волосся після застосування такого відвару набуває приємного коричневий відтінок.

Користь обробленого лука

Цілющі властивості цибуля має не лише в сирому вигляді. Якщо казати про користь і можливу шкоду смаженої цибулі, то вона здатна пом’якшити сухий кашель, ефективно позбавляти від безлічі застудних захворювань, якщо її посмажити, а точніше, протушкувати на маленькому вогні у вершковому маслі.

 

Печена цибуля в духовій шафі  здатна виводити з крові надлишок цукру. А прикладена до фурункула або нагноєння, вона допоможе “витягнути” гній і прискорити лікування. Для цього печену цибулю слід прикласти до хворого місця на ніч плівкою, а згори – сухою тканиною.

Лук і схуднення

Багато хто знає про практичну користь звичайної цибулі, але ось про користь цього овоча в боротьбі з зайвими кілограмами знає не багато. У свіжій цибулі містяться багато активних органічних кислот, важливі ефірні олії. Калорійність цибулі дуже низька. Одна середня цибулина є джерелом енергії в 30 ккал. Саме цей низький показник калорійності й здатність спалювати жири роблять застосування овоча неймовірно корисним і результативним щодо схуднення. Органічні кислоти, що містяться у свіжих цибулинах, і олії здатні ефективно розщеплювати жирові з’єднання, покращуючи травний процес.

Протипоказання

Незважаючи на всю користь для організму  ріпчаста цибуля може нанести шкоди, тому її застосування дозволене далеко не всім. У числі протипоказань такі патологічні стани:

  • За наявності діагностованих серцевих захворювань не радять зловживати цим овочем;
  • Наявність захворювань печінки також є приводом для обмежень у споживанні сирої цибулі;
  • Для астматиків його споживання може спровокувати повторний напад;
  • За наявності виразкової хвороби цибуля в свіжому вигляді здатний дратувати чутливу слизову оболонку.

У цибулі є відомий усім недолік, із-за якого в сирому вигляді її вживають небагато, – неприємний запах, який з’являється відразу після її споживання. Швидко усунути цей різкий запах можна з допомогою просмаженого волоського горіха або петрушки в свіжому вигляді. Але подібні способи мають ефективність, якщо вживати невелику кількість цього овоча.

Правильне споживання цього овоча допоможе впоратися з різними недугами й відчутного шкоди організму не нанесе. Оброблену цибулю можна вживати абсолютно всім. Будьте здорові!


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *