Користь і шкода гречаної каші

Ми давно звикли до гречаної каші, нас годували нею з самого дитинства, а тепер і ми самі годуємо гречкою своїх дітей. Більшість росіян включають цю крупу у свій постійний раціон. Але чому ж вона така корисна, і чи може вона завдати шкоди людському організму? Про користь і шкоду гречаної каші і поговоримо.
Користь і шкода гречаної каші в подробицях
Джерело легкозасвоюваного білку, жиру, заліза, йоду, кобальту, фосфору, міді, вітамінів групи В, Е, фосфоліпідів – і це далеко не усе про склад гречки. Для травної системи людини велику роль грають органічні кислоти, що знаходяться в цій крупі: щавлева, лимонна, малеїнова, меноленовая. Вони корисні не лише для нормалізації процесу переварювання їжі, але також здатні позитивним чином вплинути на деякі захворювання ШКТ.
Унікальний вітамін Р (рутин), що входить до складу гречаної каші, просто потрібний нашій кровоносній системі. Завдяки ньому кровоносні судини людини зміцнюються, а їх проникність зменшується. Тривалість здатності згущуватися крові також безпосередньо залежить від кількості цього вітаміну в організмі людини – чим його більше, тим швидше згортається кров, і відповідно зменшується крововтрата. Окрім цього вітамін Р відповідає за активність скорочень головного м’яза людини – серця. Дослідження, що проводяться, довели необхідність цього вітаміну в організмі хворого при лікуванні гіпертонії, сердечної недостатності, цукрового діабету, променевої хвороби, нефриту, ревматизму і навіть вірусних захворюваннях. Причому, потрібно відмітити, що не лише насіння гречки містить цей чудовий елемент – його багато також і в стеблах, і в листі, і в квітках.
Гречку часто рекомендують в якості основного компонента дієт. І це неспроста. Річ у тому, що вуглеводи, що займають не таке значне місце у складі гречаної каші, мають властивість дуже довго засвоюватися. За рахунок цього почуття насичення не проходить досить тривалий час.
Помічено, що люди, що регулярно вживають гречану кашу, менше страждають депресіями і розладами нервової системи різного роду. Це можливо завдяки здатності цієї крупи впливати на нейромедіатори задоволення, які в стресовій ситуації дозволяють зберігати спокій, і активізувати роботу мозку.
Захист від радіоактивного випромінювання – чудова властивість гречаної крупи. Її часто рекомендують хворим онкологічними захворівшианиями. Активізуючи регенерацію клітин тканин органів, вона одночасно протидіє розвитку метастаз.
Корисні властивості гречки ще наші предки використали для лікування захворювань верхніх дихальних шляхів, зокрема бронхітів. З цією метою готували відвар із зерен гречки, і приймали його як ліки всередину.
«Ложка дьогтю»
Проте не стільки користь скільки гречана каша може шкодити тим, хто занадто нею захоплюється. Ознакою надлишку елементів гречаної каші можуть служити періодичні головні болі, загальна слабкість і апатія. Щоб подібні життєві моменти вас не наздогнали, гречану кашу рекомендується їсти у складі інших, складніших блюд.
Гречана каша має особливість вбирати в себе запахи і елементи довкілля, тому при виборі гречки в магазині зверніть увагу на цілісність упаковки. А якщо ви раптом помітите у гречки запах порошку або мила, краще її не використати, оскільки є вірогідність отруєння токсинами.
У будь-якому іншому випадку гречана каша принесе організму тільки користь. Учені так і не змогли досі її модифікувати, і пестициди для її вирощування теж не використовують, що не може не радувати. Так що гречану кашу можна їсти без побоювань.
У користі і шкоді гречаної каші ми розібралися, залишається тільки правильно її зберігати, і не забувати включати це чудове блюдо у свій повсякденний раціон.

Користь і шкода гречаної каші

Коментарів

  1. Я дуже люблю гречану кашу, тому їм її дуже часто. Ніколи не думала, що вона може зробити мені якусь шкоду. Я не відчувала ніякої головної болі, або слабкість після їжи.

Залишити відгук