Чим корисна цибуля: вміст вітамінів і мінералів


Цибуля містить у своєму складі 8 видів вітамінів і 7 мінеральних речовин, які благотворно впливають на імунну, нервову й кровоносну систему людини, водно-сольовий обмін і шлунково-кишковий тракт. З лікувальною й косметичною метою використовується як сама цибулина, так і її листя.

Вітаміни у складі продукту

При оцінці корисних властивостей продукту потрібно звернути увагу на те, які вітаміни містяться в цибулі і яким чином вони впливають на стан організму.

Тіамін (B1)

У 100 гр свіжого овоча міститься 0,05 мг тіаміну. Він потрібний для живлення скелетних м’язів, регуляції процесів зростання. Людський організм не може самостійно синтезувати його, тому єдиний спосіб отримання вітаміну B1 – споживати продукти, багаті на нього.

Рибофлавін (B2)

Лук утримує невелику кількість цієї органічної сполуки – всього 0,02 мг на 100 гр свіжого продукту. Рибофлавін значно прискорює процеси регенерації та обміну речовин в організмі, але, оскільки в ріпчастій і зеленій цибулі його доля мала, то гострий дефіцит вітаміну коригувати тільки з допомогою цього продукту не вдасться.

Нікотинова кислота (B3) і фолієва кислота (B9)

Людям, що мають схильність до тромбоутворення, важливо знати які вітаміни в цибулі мають антикоагулянтну дію. Це нікотинова кислота (0,5 мг на 100 р.) і фолієва кислота (9 мкг на 100 р). Обидві органічні сполуки роблять позитивний вплив на процеси ділення клітин, стінки кровоносних судин.

Пантотенова кислота (B5)

Речовина може прискорювати водно-сольовий обмін і забезпечувати засвоєння в організмі інших вітамінів групи B. У 100 гр лука міститься 0,5 мг пантотенової кислот – цього вистачає, щоб щоденне вживання продукту в такій кількості заповнювало добову потребу людини у вітаміні B5.

Аскорбінова кислота (C)

У 100 гр рослини міститься 10 мг речовини – це приблизно в 3 рази вище, ніж весь перелік вітамінів групи B разом узятих, які є присутніми у складі цього овоча. Таке співвідношення однозначно вказує на те, який вітамін найбільше містить цибулю. Аскорбінова кислота бере участь у процесах здатності згущування крові й допомагає організму виробляти стійкість до інфекційних захворювань.

Мінеральні речовини у складі продукту

Окрім вітамінів у цибулі є макро- і мікроелементи, які підтримують функціонування внутрішніх органів, кровоносної системи та впливають на стан зовнішнього вигляду людини.

Калій

У 100 гр рослини міститься 175 мг макроелемента. Це в 3 рази більше, ніж кількість кожного з шести інших мінеральних речовин, які є присутніми у складі цього продукту. Калій відповідає за нормальну роботу заднього й переднього відділів мозку та підтримка кислотного балансу організму. Але добова потреба дорослого організму в цьому макроелементі складає від 1800 до 4500 мг, тому цибуля не може достатньою мірою її замінити.

Кальцій

Речовина зміцнює кістки та зуби, бере участь в процесах коагуляції крові, секреції гормонів і нормалізації роботи ендокринної системи. Зміст кальцію у 100 гр цибулі складає 31 мг. Його засвоєння залежить від того, які вітаміни містить цибуля. Головна умова для доброго всмоктування – наявність вітамінів групи D, але до складу цього продукту вони не входять, тому кальцій, що отримується під час вживання цибулі, не здатний у достатній мірі зміцнювати кісткову систему.

Сірка

У 100 гр свіжого продукту є 62 мг сірки. Оскільки речовина містить у своєму складі меланін і кератин, цибуля здатна позитивно впливати на стан волосся: маски з цибульної кашки роблять їх гладкими і блискучими.

Фосфор

Вміст цієї речовини в продукті невеликий: всього 58 мг на 100 р. Але через те, що до складу лука входить кальцій фосфор практично повністю засвоюється в організмі і зміцнює зубну емаль, кістки і суглоби.

Хлор

Речовина бере участь в створенні сприятливого середовища для вироблення ферментів шлункового соку, міститься в м’язовій і кістковій тканині. Крім того, хлор бере участь у виробленні соляної кислоти, тому при вживанні лука покращуються процеси переварювання їжі.

Магній

У 100 р. свіжого продукту є присутніми 14 мг. магнію, але міра його засвоєння організмом залежить від того, які вітаміни групи B знаходяться в луку. Оскільки в овочі є рибофлавін, то він уповільнює всмоктування цього макроелемента. Магній сприяє поліпшенню кровообігу, регулює процеси синтезу білку і допомагає нормалізації перистальтики кишечника.

Натрій

Рослина містить дуже маленьку кількість цієї мінеральної речовини : всього 14 мг. на 100 р. продукту. Воно практично не засвоюється організмом через те, що у складі овоча є присутньою велика кількість калію, який пригнічує всмоктування натрію тонким кишечником і стінками шлунку.

Що може завадити засвоєнню корисних елементів?

  • Тіамін і рибофлавін не засвоюватимуться, якщо вживати лук в стані алкогольного сп’яніння або у тому випадку, якщо настоянку з цього овоча приготувати на спирту. І те, і інша речовина не розчиняється в алкоголі. Спирт уповільнить і всмоктування калію.
  • Все вітаміни групи B і значна частина аскорбінової кислоти випаруються при термічній обробці зеленої і ріпчастої цибулі.
  • Якщо вживати овоч разом з жирною їжею, то мінерали, що входять до його складу, погано всмоктуватимуться стінками кишечника. Особливо це стосується магнію.

Інформація про те, яких вітамінів і мінералів в луку є присутніми більше, ніж у складі інших овочів, допоможе при використанні продукту як лікувального і косметичного засобу.

Автор: Колесницына Олександра

Фото: flickr.com


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *