Як підвищити імунітет і підготуватися до холодів?

Судячи з почервонілих носів наших співгромадян, і по невтішним прогнозам Гідрометцентру, тепла ми цього року більше не побачимо. Тільки сумувати з цього приводу все ж не варто. Як співається у відомій пісні: «у природи немає поганої погоди», треба просто пристосуватися до нових умов, і продовжувати жити звичайним життям.

Тільки от організми у всіх у нас різні , і пристосовується до холодів кожен як може. Однак є деякі загальні правила, дотримуючись яких можна зміцнити наш природний захист і без хвороб пережити холодну пору року.

Здоровий спосіб життя

Все, що ми робимо, що їмо, чим дихаємо, безпосередньо впливає на наш імунітет. Тому , якщо ви хочете мати богатирське здоров’я, зверніть увагу на свої звички. Чи часто ви гуляєте на свіжому повітрі, ходіть в басейн або спортзал? Катаєтеся на велосипеді і на роликах? Адже всі ці заняття, окрім відмінного способу зміцнити природний захист, ще й настрій піднімають.

Особливо це стосується офісних працівників, які за родом своєї діяльності проводять дуже багато часу без руху, і (чого гріха таїти) мають схильність до депресій.
Так уже ми влаштовані, наш імунітет згасає, коли ми лінуємося, і не даємо нашому тілу рухатися. Крім того, думається, що нікому нагадувати не треба про те, що куріння та інші шкідливі звички негативно позначаються на нашому самопочутті, повільно приводячи до більш серйозних захворювань.

Вітамінотерапія

Достатня кількість вітамінів в нашому організмі забезпечує своєчасну реакцію імунних клітин на появу інфекції або вірусу. Тобто, чим менше вітамінів ми будемо вживати, тим активніше хвороботворні бактерії будуть розмножуватися усередині нас, не зустрівши гідної відсічі.

Найбільш істотне значення для імунітету мають вітаміни А, В5, С, D, F, PP. Бета-каротин зустрічається практично у всій рослинній їжі, яка має жовтий, оранжевий і червоний колір. До такої відносять моркву, помідори, гарбуз, болгарський перець, диню. У людському організмі бета-каротин перетворюється на вітамін А, який і впливає на активність імунної системи.

Вітамін С відповідає за швидкість синтезу нових імунних клітин. Його основні джерела – чорна смородина, цитрусові фрукти, квашена капуста, петрушка, шипшина, обліпиха.

Захист організму від хвороб без вітаміну В повноцінним назвати не можна. Отримати його організм може з хліба, бобових, сиру, горіху, гречки.

Крім цього вітаміну горіхи і насіннячка містять вітамін Е , завдяки якому наші клітини ефективно захищаються від руйнувань .

Цільні крупи, шоколад, насіння, горіхи, какао є джерелом такого важливого мінералу, як селен, необхідного для повноцінного вироблення антитіл.

Стежимо за харчуванням

Осінь і зима – не час для схуднення. Щоб активно протистояти нападам хвороботворних елементів, в наших організмах в повному обсязі повинні бути присутніми білки, жири і вуглеводи. Весь секрет у правильному (читай: без надмірностей ) їх вживанні. Обов’язково щодня включайте в свій раціон м’ясо або рибу. Також не зайвим буде вживання гороху, квасолі або сочевиці – джерела рослинного білка, за своєю структурою максимально схожого до тваринного. Ненасичені жирні кислоти, які необхідні нам, але які ми самі синтезувати не в змозі, можна у великій кількості отримати з морепродуктів і риби. Крім того, цим елементом багата і морська капуста.

Істотне значення для імунітету має такий елемент, як калій. Його в достатній кількості можна виявити в картоплі, відвареній в мундирі, в горіхах, гречаній і вівсяній кашах.

Не забувайте і про кисломолочні продукти. Завдяки їм наш організм починає активніше виробляти інтерферон. А крім того в них міститься така речовина, як метіонін, що здатна виводити з нашого тіла радіонукліди.

Крім того за зростання корисних бактерій відповідають продукти, звані пробіотиками. Всупереч поширеній думці, яка склалася з рекламних роликів, до цих продуктів відносяться не тільки кисломолочні вироби, але і самі звичайні цибуля і часник. Так само до цієї групи продуктів відносять банани і артишоки.

Намагайтеся харчуватися якомога різноманітніше, щоб насичувати організм великою кількістю корисних елементів і мінералів.

Загартовування

Ми всі чули про користь загартовування, але мало хто з нас розуміє, як правильно це треба робити. Всупереч розхожій думці, поступове звикання до холодної води, обливання і лежання в холодній ванні призводять аж ніяк не до зміцнення імунітету, а до його зниження, і найчастіше до застуди. Справа в тому, що імунні клітини в нашому організмі при зниженні температури втрачають швидкість пересування, сповільнюються, і вже не так стрімко кидаються на боротьбу з бактеріями, які в будь-яких умовах розмножуються блискавично. Щоб антитіла в нашій крові пересувалися активніше, їм потрібна висока температура (саме через це, при захворюваннях ми відчуваємо збільшення температури тіла). В умовах здорового організму тренувати імунні клітини можна за допомогою розтирання і розігрівання. Контрастний душ – дуже ефективний засіб, який мобілізує сили організму. Обливання, і наступне за ним розтирання тіла також сприяє активізації імунітету.

Прекрасний засіб загартовування, про який знали ще наші прадіди, парильня. Саме розпарювання тіла змушує антитіла рухатися в нашій крові з потрібною швидкістю. А різке охолодження, з подальшим різким же розігрівом (парильня – сніг – парильня) перетворює будь-який організм в буквально народжений заново.

Народні рецепти для зміцнення імунітету

Наситити людський організм речовинами, що сприяють підвищенню природного захисту від мікробів і вірусів можна за допомогою відварів і настоїв лікарських рослин.

Можна приготувати відвар шипшини. Для цього на літр води необхідно взяти півсклянки сушених ягід цієї рослини. Воду доводять до кипіння, кидають в нього промиті ягоди, і залишають під кришкою на 10 хвилин. Потім заготовку знімають з вогню і дають настоятися протягом 12 годин. Якщо настій робиться в прозорій банці – її краще поставити в темне місце, щоб не зруйнувався вітамін С. Потім відвар проціджують і додають у гарячий чай в пропорціях 1:1. Ще краще робити відвар шипшини в термосі.

Ягоди журавлини можна залити гарячим чаєм, попередньо розім’явши їх у чашці.
Змішати такі рослини: 2 частини плодів глоду, 2 частини плодів шипшини, 1 частина плодів малини, 1 частина будь-якого звичного зеленого чаю. Інгредієнти змішуються і заливаються окропом на 30 хвилин з розрахунку на дві склянки (чайник для заварювання ) цілющого напою 1 чайна ложка суміші рослин.

Крім перерахованих рад можна назвати ще один засіб, який самим позитивним чином впливає на наш імунітет – це позитивний і гарний настрій:) Природа так влаштувала наші організми , що коли ми позитивно мислимо, в нас відкриваються якісь приховані можливості. Ми готові згорнути гори, підкорити будь-які вершини, і протистояти будь-якому ворогові, що вже тут про інфекції говорити. Причому це науково доведений факт!

Залишайтеся завжди здоровими і оптимістичними. Попереду нас чекають веселі ігри в сніжки, катання з гірок і, звичайно, найулюбленіше свято Новий рік. Прикро буде все це пропустити через хвороби. Правда?

Як підвищити імунітет і підготуватися до холодів?

Коментарів ще немає.

Залишити відгук