Як заварювати і приймати настій вівса для очищення печінки. Властивості, протипоказання, поради


Сьогодні дуже багато говориться про те, що всім без винятку необхідно чистити печінку, приймаючи тонни гепатопротекторів і різних біологічно-активних добавок. Чи це так?

Печінка — дійсно життєво важливий орган, що відповідає за засадничі процеси роботи організму, потребує здорового харчування й уважного ставлення. Нездоровий вигляд шкіри, темний колір сечі, стомлюваність і сонливість властиві кожній людині в певні періоди життя, але тим часом, вони можуть вказувати на порушення роботи печінки.

Пігулки може призначати тільки лікар після комплексного обстеження, а допомогти собі бути здоровим у щоденній рутині може кожен. Сьогодні мова піде про профілактики захворювань печінки, а саме про те, як пити овес для очищення печінки й усього організму загалом.

Навіщо людині печінка

Ось мозок, ясна річ, думає, серце кров гойдає, шлунок щось там переварює, та навіть апендикс запалюється, а що робить печінку, щоби стільки про неї говорити? Річ у тому, що печінка — це деякий сміттєпереробний завод нашого організму, своєрідний фільтр. Саме там знешкоджуються всі небезпечні й токсичні речовини з організму. Це основне завдання печінки, причому шкідливі речовини не просто відсівається, але й нейтралізуються, перетворюючись на нешкідливі. Окрім цієї основної функції, печінка бере участь у багатьох процесах:

  • у травленні: утворенням і відведенням жовчі;
  • у вуглеводному обміні;
  • у синтезі білків (основи життя);
  • у синтезі жирів;
  • у запасі крові та вітамінів;
  • у підтримці імунітету.

Здорову печінку чистити нема від чого, вона справляється сама з цією справою «на ура», але потрібно розуміти, що хвора печінка відрізняється від здорової такими симптомами:

  • сильний біль у животі;
  • нездоровий колір обличчя й рогівки очей;
  • рідке випорожнення або сеча, що потемніла;
  • висипання на обличчі й тілі;
  • підвищена стомлюваність і сонливість.

Щоб уникнути таких патологій необхідно підтримувати цей внутрішній орган у хорошому і здоровому стані. Звичка відразу бігти в аптеку й купувати величезну кількість дорогих ліків — не краще нововведення 21 століття. Підтримати організм у бадьорому самопочутті на довгі роки допоможе правильний раціон харчування, наприклад, вживання вівса для очищення печінки, гарбуза, кульбаб.

Тут головне розуміти, що за перших підозрах захворювань печінки необхідно не овес вживати кілограмами, а негайно звернутися до лікаря! Методи, описані далі, мають профілактичний характер за дотриманням усіх інструкцій й обліку протипоказань.

Очищення кишечника солоною водою: детальна інструкція.

 Корисні властивості вівса

Із самого дитинства ми знайомимося з магією незамінноюго й вічною стравою — вівсяною кашею. З віком, магія діяти перестає, а даремно. Корисні функції вівса зумовлені його багатим вітамінно-мінеральним складом.

Магній зміцнює нервову систему, допомагає понизити рівень стресу й напруги, підтримує серце й судини, знижує рівень шкідливого холестерину й навіть трохи підвищує гемоглобін.

Фосфор підвищує рівень енергії, бадьорості й життєвих сил.

Калій підтримує артеріальний тиск у нормі, усуває набряки, нормалізує роботу серця.

Кремній служить структурним елементом кісток і волосся.

Вітаміни А, групи B, вітамін Д зміцнюють імунітет і просто підтримують життя й силу організму.

Білки, жири та вуглеводи є будівельними й незамінними елементами для будь-якої живої істоти.

Вівсяні відвари, настої й киселі мають властивість сорбенту, які здатні виводити шлаки, токсини, важкі метали з організму. За своїм ефектом вони порівнянні з аптечними дорогими ентеросорбентами, але водночас практично нешкідливі (за дотриманням заходів безпеки).

Також ці методи працюють як дієвий протизапальний і протимікробний засіб, а тому вони є незамінними в період застуди й грипу. Такі настої стабілізують роботу системи травлення, швидше усуває ознаки алкогольною й іншої інтоксикації.

Саме тому, усім, хто хоче мати здоровий організм і квітучий зовнішній вигляд просто необхідно знати, як приймати овес для очищення печінки й організму загалом. Корисних властивостей у такого методу дуже багато, а протипоказань майже немає (про це нижче).

Настій і відвар

Найпростіший і швидкий спосіб приготування вівса — це настій або відвар зерен. Як і завжди першим кроком стане вибір хорошої сировини для лікування. Тут доведеться повозитися і знайти спеціалізовані магазини, які продають якісний злак, тому що, якщо у разі замочування або промивання вівса спливає більше 2 % зерен, то цей злак для очищення не підходить. Після того, як вибір зроблений, можна приступати до приготування цілющого варива.

Варіантів, як заварювати овес для очищення печінки декілька:

Найпростіший рецепт — це просто залити 100 грам заздалегідь промитого вівса 1 літром охолодженої кип’яченої води й дати настоятися 12 годин. Після цього суміш треба відфільтрувати й пити настій 3 рази на добу до вживання їжі. Такий настій необхідно пропити 2 тижні, бажано не додаючи до нього зайвих компонентів.

Наступний рецепт цікавіший. Необхідно подрібнити столову ложку вівса в ступці й залити 1 літром крутого окропу. Далі треба настояти суміш 12 годин у термосі. Відвар необхідно приймати 3 рази в день, усього 0,5 літра.

Склянку вівсяних зерен треба залити трьома літрами гарячої води і відправити до заздалегідь розігрітої до 150 градусів духовки. Далі необхідно почекати 2 години, остудити, профільтрувати й віджати. Настій приймати 2 рази на день в об’ємі 150 мл. Курс такого очищення має складати 2 тижні.

Кисіль

 Ще корисним  буде рецепт для очищення печінки киселем із вівса.

Відомий російський лікар Ізотов Володимир Кирилович в 1992 році запропонував свій рецепт такого киселю, який став одним із дієвих методів народної медицини для очищення організму. Варто зазначити, що лікар не сам винайшов цей чудодійний засіб, а лише відтворив і доповнив старовинний рецепт із пам’ятника російської літератури «Домострою». На те в лікаря були причини: його вкусив енцефалітний кліщ, після чого здоров’я Ізотова почало різко погіршуватися. Не знайшовши відповідей у традиційній медицині, він звернувся до мудрості віків і мав рацію! Після відкриття вівсяного киселю, здоров’я доктора пішло на поправку, а як відомо, енцефаліт — серйозне захворювання.

Так приготування киселю проходить у три етапи, і перший — це вибір якісної екологічно чистої вівсяної крупи грубого помелу. Також знадобляться кефір і кип’ячена вода.

Другим етапом, як зварити овес для очищення печінки, стане приготування закваски. Для цього в 5-літрову скляну пляшку необхідно висипати 300 грам заздалегідь перемеленого вівса й залити його водою приблизно на 80 % від об’єму пляшки. Туди ж додаємо півстакана кефіру, накриваємо кришкою й залишаємо «бродити» в темне місце на дві доби.

Треба вибрати тепле місце, поряд із батареєю й без протягів. Можна накрити банку рушником. Процес бродіння можна побачити за наявності в банці пухирів.

Через 2 дні фільтруємо суміш через сито або друшляк в іншу ємність. Вівсяні пластівці, що залишилися в ситі, відправляємо в 3-літрову банку, заливаємо водою й фільтруємо ще раз. Після цього пластівці можна використати для випічки, маски для обличчя або викинути. Банки накриваємо кришками й залишаємо ще на 16 годин.

Після цього часу в банках відбувається розшарування емульсії, нижня частина — це і є закваска, а верхня — вівсяний квас, який треба акуратно злити (чи випити, хто як любить).

Третій етап — це приготування киселю із закваски. Для цього в каструлю наливаємо 2 склянки води, додаємо 5 ложок киселю й перемішуємо до отримання однорідної маси. Витримуємо 2 хвилини після закипання й вимикаємо плиту. Кисіль готовий! Його можна пити гарячим і охолодженим, додавати в нього мед, сухофрукти й трави за смаком. Такий «коктейль» чудово підійде як для сніданку, так і на ланч або обід.

Особливості способу життя під час чищення

Загалом чищення організму вівсом не припускає ніяких складних дій. З цих причин такий метод очищення печінки належить до правильного харчування й деякої концентрації уваги на одному продукті, але важливо розуміти, що цей продукт необхідно вживати в міру згідно із загальними рекомендаціями.

Пити відвари й киселі краще вранці, оскільки вони заряджають тіло бадьорістю й енергією й дарують прекрасний підведений настрій. Посилити вплив очищення можна, додавши в раціон більше овочів, фруктів і води впродовж доби, виключивши жирні сорти м’яса і птиці, гостру й дуже солону їжу. Безумовно, варто відмовитися від фаст-фуду, газованої води, алкоголю, простих вуглеводів, копчених продуктів і грибів.

Протипоказання

Як і будь-який метод профілактики й лікування, очищення печінки вівсом має протипоказання. Перш, ніж приступати до тих або інших заходів самолікування, треба усвідомити, що надмірне лікування може бути небезпечним. Наприклад, розчин йоду — прекрасно загоює рани, будучи прекрасним антисептиком, але він же у разі попадання всередину, навіть у малих дозах, здатний убити людину.

Тому, за найменших ознаках захворювання завжди необхідно звернутися до лікаря, і тільки з його дозволу починати очищення.

До основних протипоказань відносять:

  • сердечна й ниркову недостатність;
  • алергічні реакції;
  • глютенова непереносимість;
  • вірусні гепатити в гострій фазі.

Протипоказань не так багато, але про деякі з них люди можуть і не здогадуватися або забути. А тому важливо дуже уважно ставитися до свого здоров’я і здоров’я близьких людей, з обережністю пробувати нові методи.

Також шкідливим є надмірне вживання відвару вівса, наприклад, можуть розпочатися головні болі, або кісткова тканина може втратити багато кальцію.

Є цінності вічні нескороминущі. Про деякі з них ми постійно чуємо: любов, дружба, свобода, толерантність, про інші забуваємо. Звісно, йдеться про здоров’я людини. Справа в тому, що доки наш внутрішній світ працює злагоджено, ми готові наповнювати його такими модними сьогодні любов’ю й толерантністю. Але ось коли ми починаємо сильно зловживати усім чим завгодно, окрім здоров’я, один (а частіше, декілька) органів починають голосно заявляти про своє існування. Щоб попередити хворобу можна просто профілактично в домашніх умовах робити очищення печінки й усього організму вівсом. Смачно, безпечно й надійно!


Київ, Львів, Тернопіль, Івано-Франківськ, Рівне, Луцьк, Чернівці, Вінниця, Хмельницький, Ужгород, Черкаси, Калуш, Дрогобич, Житомир, Стрий, Виноградів, Полтава, Біла Церква, Коломия, Кам'янець-Подільський, Самбір, Одеса, Запоріжжя, Червоноград, Харків, Дніпро, Чернігів, Новояворівськ, Жовква, Золочів - відвідувачі саме з цих міст найчастіше знаходять відповіді у нас на сайті.


Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *